För oss Svenska fans av MMA och UFC är det ingen större diskussion vilken som är den fetaste galan i år. UFC on FOX 5 går av stapeln nu på lördag och även om det är lite tidigt att tippa ännu (eftersom skadeläget aldrig verkar bli bättre) så kan jag inte hålla mig. Här är mina tankar om huvudkortet;

Mike Swick Vs. Matt Brown

Matt kommer från tre raka vinster och har sett bra ut sedan förlusten mot Seth Baczynski. Mike Swick däremot, har fått stryk av både Dan Hardy och Paulo Thiago innan senast då han lyckades vinna mot DaMarques Johnson. Men ändå tror jag på Mike, han har mött tuffare motstånd de senaste matcherna och jag tror det blir en avgörande faktor i denna fight. Jag tippar vinst för Swick via TKO i andra ronden.

BJ Penn Vs. Rory MacDonald

GSP’s tilltänkte efterföljare Rory ”Ares” MacDonald kommer in med överjävligt mycket hype. Med all rätt också, i de senaste fighterna har han sett vansinnigt imponerande ut. På galan möter han dock, enligt försnacket, en taggad, irriterad och inspirerad BJ Penn, som ser ut att ta denna fight seriöst. Att en fight av denna kaliber är den tredje uppifrån i ordningen är helt sjukt. Och bra – vi fans har saknat de riktigt feta korten ett tag nu. Jag tror ändå att Rory vinner fighten, på domslut efter en tuff fight för de båda.

Maurício Rua Vs. Alexander Gustafsson

Så har vi då fighten som vi alla väntat på. Gustafsson måste vinna, och troligtvis också på ett imponerande sätt, om han ska va med i titelfight-snacket under 2013. Det kan han också mycket väl komma att göra. Allt hänger på vilken version av ”Shogun” som kommer till buren. Är det densamme som mötte ”Hendo” kan detta bli väldigt tufft. Men jag tror ändå på vår Svensk. Såklart. Jag tror kondisen blir den avgörande faktorn, och att Rua inte pallar trycket i rond 3 och därmed vinner Alex på en TKO. Fingers crossed.

Benson Henderson Vs. Nate Diaz

Och som inte det vore nog så har vi dessutom en hyperintressant fight om lättviktsbältet på samma kort. Benson vann knappt mot Frankie Edgar två fighter i rad, och jag har med handen på hjärtat aldrig riktigt förståt hur han tjänat ihop all hype han för med sig. Hans motståndare däremot, har vuxit med varje fight sedan han återvände till lättviktsdivisionen. Jag tror Nates tunga, tekniska och orädda boxning tränger in Benson i ett hörn, där Nate kan fortsätta styra fighten. Skulle den tas till golvet så har Nate mer att vinna även där. Jag tror vi har en ny lättviktsmästare på söndag. Jag tror Nate Diaz, som förövrigt imponerat mycket mer på mig i hans tre senaste fighter än storebror Nick, vinner på poäng efter tre ronder.

Galan är veckans absoluta höjdpunkt för mig, och det blir den första gala på rätt länge som jag faktiskt ser live, tillsammans med vänner, god mat och en hel del gott att dricka. Jag hoppas, hela vägen ner i benmärgen, att vi får anledning att fira på söndagsmorgonen.

Vad tror ni om galan?