Mitt första försök att se och förstå Japansk anime, i och med att se Akira, gick sådär. Mitt andra försök gjordes när jag såg Spirited Away och även om jag förstod precis lika lite denna gång så var det en betydligt mer njutbar upplevelse. När filmen var över var jag inte vidare säker på vad jag precis sett, men det jag visste var att det gav en mysig och varm känsla som jag gärna återvänder till.

När jag fyllde år köpte en god vän filmen Ninja Scroll till mig. Jag hade inga som helst förkunskaper om filmen men enligt Internet skulle det vara en riktig klassiker med allt vad som medföljer. Det dröjde nu till min julledighet innan jag fick tid att se den. Och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka.

Å ena sidan är det en förbannat ball film, med coola ninjor, snyggt bildspråk och en handling som skulle ge vilken tonnåring som helst gåshud. Blodet sprutar och ninjornas muskler är konstant på bristningsgränsen. Jag förstår varför filmen fått ett erkännande, och rycks delvis också med i de storslagna striderna och bitvis charmiga karaktärerna.

Ninja Scroll uppfyller i stort sett alla fördomar jag har mot klassisk Japansk animerad film
Å andra sidan uppfyller Ninja Scroll i stort sett alla fördomar jag har mot klassisk Japansk animerad film. Det tar inte många minuter innan den enda tongivande kvinnan i hela handlingen blir avklädd och våldtagen. Och jag har verkligen svårt att se poängen i just denna scen, det enda jag kan se är flämtande män som bakom kullisserna diktar ihop sina perversa fantasier. Efter den scenen försvann min optimism, och det var svårt för den att komma tillbaka – och även om det stundtals fanns scener som jag uppskattade så fanns det desto fler som kändes rent av löjliga och onödiga.

Så frågan är om Ninja Scroll förtjänar att kallas för en klassiker? Jag tycker inte det. För även om det finns element i filmen som än idag är imponerande så finns det desto fler stunder där jag drar en djup suck och önskar att jag tittade på Smallville istället. Och förtjänar inte Smallville att klassas som en klassiker så gör inte Ninja Scroll det heller.

Men för att skänka lite optimism till alla som sitter och blänger snett på mig nu kan jag avslöja att jag börjat titta på Fullmetal Alchemist i dagarna. Och det känns betydligt mer lovande.