Skitsnacksblogg

Anders Vs. Japansk anime, del 4

Varje gång jag ska gå på en längre ledighet tror jag på förhand att det kommer innebära att jag kommer hinna se ett tiotal serier, minst två dussin filmer samt spela alla de spel jag missat de senaste månaderna. Det trodde ag även inför min stundande julledighet på tre veckor, bortsett från spelen, men min verklighet är en annan och det vardagliga livet, med sömn, ishockey och goa vänner som kommer emellan.

Därmed dröjde det några månader till innan jag på riktigt sjönk in i Fullmetal Alchemist: Brotherhood. Efter äntligen ha hamnat i “rätt” reinkarnation av serien (mangan egentligen, jag vet) så fattade jag snabbt tycke för serien och jobbade aktivt för att hitta 20 minuter innan eller efter mitt jobb då jag kunde fortsätta titta. Nu är jag färdig och kan därmed konstatera att serien är blande det bästa jag sett hittills under mitt spelfria år.

På många sätt var Fullmetal Alchemist: Brotherhood precis vad jag ville ha från en japansk anime. Det var storslaget och finstämt på en och samma gång, med roliga men samtidigt dödsallvarliga karaktärer. Något som var kännetecknade för serien var också hur tillfredsställande en uppgörelse eller händelse kunde vara – det var många gånger jag bokstavligen studsade upp och ner där jag satt till följd av vad som hände på tv-skärmen. Författarna var extremt duktiga på att bygga upp till storslagna ögonblick, där man också levererade till 100%. Roy Mustangs duster blev snabbt personliga favoriter, inte minst med tanke på vilka han mötte och hur han hanterade situationerna.

Historien kändes väldigt välskriven och fördes fram väldigt snyggt, även om jag tyckte att man tappade lite väl mycket momentum i de fem sista avsnitten. Det blev lite väl mycket japanskt för min smak – ungefär samma känsla som när jag slutet i Akira, men med betydligt mindre bitterhet i eftersmaken. När allt var över kände jag mig ändå nöjd och belåten. Och med en uns mer förståelse för japansk anime.

Summerat så är jag nöjd och väldigt glad att jag tog mig an resan, den var värd sin tid flera gånger om. Och jag vill givetvis också tacka alla ni som tipsade mig om serien, erat engagemang och er passion smittar av sig på mig dagligen. Och jag kommer givetvis fortsätta lyssna på er, jag är på många sätt er försökskanin som halvblind går in i varje ny serie – och när allt kommer omkring så jag gillar det.

Så vad tycker ni att jag borde ta mig an härnäst i anime-träsket?

Kommentarer

 1. Se lite Ghibli-filmer imellan serierna, Laputa – slottet i himlen, Nausicaa och Totoro.
  🙂

 2. John Andersson skriver:

  Bleach, Death note och One Piece är ju bra på sina sätt, men långa som as, så det blir ju ett långt projekt, vilket som. Bleach, som jag rekommenderar mest, är väl 366 episoder, tror jag.

  Om du inte bara vill se Ghibli-grejer, så vill jag varmt rekommendera filmen “Sword of the Stranger”. Kalasfilm!

 3. Ruben skriver:

  Problemet med att gå vidare från Fullmetal Alchemist är att andra serier kan kännas endimensionella och förutsägbara i jämförelse, men, men…

  Eftersom du verkar ha problem med introlåtar så är ett givet tips att se på introt till Cowboy Bebop. Se det som en trailer för serien.

  Annars är det bara att upprepa allt tjat om Ghiblifilmer (Nausicaä of the Valley of the Wind! Spirited Away! Princess Mononoke! Howl’s Moving Castle!).

 4. Ebriusum aka Ebbeföfaen skriver:

  Jag tycker ju själv att Hajime No Ippo är bland dem bästa animeserier som finns. Ett annat alternativ och en serie som de flesta som ser verkar gilla är ju Berserk.

  Hajime No Ippo handlar om boxning på ett smart och roligt sätt, det är en underbar underdog historia vilket jag gillar och uppskattar man dessutom sporten så är det en bonus.

 5. Berserk är ingenting att rekommendera om han inte gillar blod. Guts har en viss förkärlek till sitt enormt stora svärd och han älskar att hugga itu folk med det. Litet emotionella trauman från sin barndom visst men det är ju inte något man precis rekommenderar efter att personen sett FMA:B.

  Efter FMA:B så kanske du skulle vilja se en serie om en bartender som gör sitt absolut bästa för att leverera just den perfekta drinken till sina kunder? 12 avsnitt ala 20min/avsnitt och serien är “Bartender”.

  Vill du ha en liten ledsam historia så kan jag rekommendera Kyoto Animations version av Kanon. Om du klarar av att ta dig igenom Fuuko och kan se resterande delar så är Clannad och Clannad: After Story underbara att se.

  Vill du bli bara ett stort ?_? så kan du kolla på Melancholy of Suzumiya Haruhi.

  Vill du ha blod så ja Berserk är ett gott val. Annars så kan jag personligen om du gillar vampyrer och litet skräck/komedi/onaturliga saker rekommendera Hellsing Ultimate.

  Om du vill se hur blodigt och fel det kan gå när en by med en fundersam historia får en ny invånare så är Higurashi no naka koro ni en serie att kolla på. Litet ecchi, litet gore, litet mindfuck.

  För sport och boxing är Hajime no Ippo ett gott val. Annars om du gillar basket så är Slam Dunk ett bra val. För Kendo kan du kolla på Bamboo Blade.

  Bleach och One Piece skulle jag inte rekommendera då det är alldeles för mycket shounen över serierna. Träna, bli starkare, besegras, träna mera och upprepa i all oändlighet. Ibland kan det vara en helt ok tidbit att slösa litet tid på. Men om du ska se färdigt serierna så är dessa två inget att rekommendera. Då är Death Note bättre då det är mer spänning och dramatik. Plus att serien är något kortare.

  Gillar du Mecha(stora robotar som slåss) så kan du ju leta reda på vilken Gundam serie som du finner mest intressant 🙂

  Om robotarna ska kunna förvandla sig så är ju Macross en given serie, trots ett antal år på nacken är den fortfarande riktigt bra.

  Det får räcka, känns som att jag skulle kunna hålla på i all evighet XD Hoppas det hjälpte något i alla fall.

 6. Tobias Andersson skriver:

  Death Note. 37 avsnitt. Så. Punkt.

Skriv en kommentar