Skitsnacksblogg

“Klassisk Disney” – Min topp 5

Jag hade en diskussion på jobbet under gårdagen. Diskussionen transformerades till en het debatt, där jag stod fast vid att Disneys “klassiska” filmer fortfarande överträffar nya “Pixar-Disney”. Min motpart menade att jag borde släppa det förgångna och se allt med lite distans.

Men det vill jag nog inte. För mig kommer Disney alltid vara som Disney var när jag var barn. Och av den simpla anledningen listar jag här mina fem favoriter, från “Klassiska Disney”.

5. Herkules
Hercules kommer egentligen endast in på listan tack vare Dan Ekborgs fantastiska röstskådis-insats av Hades. Visst finns det annat att gilla i filmen som stort, men Dan Ekborg är verkligen i en klass för sig. Jag gillar introt också, förvisso. Och hästen Pegassus.

4. Djungelboken
Den äldste räven på denna lista håller fortfarande fantastiskt bra. Musiken gör mig fortfarande glad, och Shere Kahn skrämmer mig fortfarande. Framförallt är det dock Ballo som lämnar avtryck. Jag skulle aldrig i livet gjort som Mowgli i hans situation. Jag skulle ha stannat i djungeln och hängt med Baloo resten av mitt liv.

3. Skönheten och Odjuret
Jag grämer mig över att jag inte svarade “Odjuret” när jag, Samson och McKorv snackade om djur att rida på, i Skitsnack för någon vecka sedan. För hur jävla ballt vore det inte att komma inridandes på Odjuret själv? Filmen är utöver det strålande vacker på alla sätt möjliga – en av få musikaler jag sett som jag kunnat ta på någorlunda allvar.

2. Aladdin
Nu börjar det bli ganska självklart va? Givetvis formas listan efter mig som person, men även om jag hade åldern perfekt inne kan nog ingen debattera över att början och mitten av 90-talet var Disneys storhetstid. Aladin är ett ypperligt exempel på det, en film jag sett lite för många gånger, men som aldrig förlorar sin magi och sin charm. Endast en tecknad film är bättre..

1. Lejonkungen
Filmen må ha undertoner och underliggande budskap som luktar fränt. Men det är också en fullkomligt fantastisk film. Bländande vacker, strålande musik och underbara karaktärer. Jag hade lyxen att få uppleva filmen på bio första gången jag såg den. Den historien kommer jag berätta om i framtiden, när jag ser filmen tillsammans med mina barnbarn.

Hur ser er lista ut?

Kommentarer

 1. SpeLinnea skriver:

  För de som har svårt att minnas alla, här är en lista på Disney’s animerade filmer. http://www.disneymovieslist.com/animated-disney-movies.asp

  Hercules kvalar ut för mig till förmån för Pocahontas. Sen tycker jag nog att Tarzan faktiskt är bättre än många tror, och bättre än Djungelboken. Sedan är nog listan oförändrad för mig.

  Gillar också de tidiga animerade, Ett småkryps liv är ju underbart söt och jag och min vän köttade spelet i åratal.

 2. SpeLinnea skriver:

  Ajuste, alla uppföljare till Lejonkungen, Pocahontas och alla klassiker förtjänar denna låten: http://www.youtube.com/watch?v=FzyLkfehEQQ

 3. 5. Bambi
  4. Micke och Molle
  3. Tarzan
  2. Svärdet i stenen
  1. Robin Hood

  Sådär ska listan se ut.

  😉

 4. Trazh skriver:

  Min lista är ganska lik. Men kan bara rangordna topp 3 just nu. 4 och 5 var lite knepigare.

  3. Herkules
  2. Lejonkungen
  1. Aladdin

  Kul att du fick se Lejonkungen på bio! Fick även jag! Var den första filmen jag såg på bio dessutom. Och när min kusin som är omkring 3-4 år pekade på Lejonkungen-filmen när hon bläddrade i jultidningarna i höstas var det av glädje. Jag blev så glad och det bevisar att klassisk Disney är odödligt!

 5. Jag får alltid känna mig konstig när Disneys filmer diskuteras då jag liksom inte riktigt håller med alla andra. Självklart är filmer som Aladdin, Lejonkungen och även Hercules bra skit men min lista ser, konstigt nog, ut så här:

  5. Bernard och Bianca
  4. Alice i Underlandet
  3. Robin Hood
  2. Svärdet i Stenen
  1. Pinocchio

  Vet inte varför men för mig så håller Pinocchio förbannat bra bara. Sen måste jag dock säga att jag tror nog jag tycker bättre om kortfilmerna och serierna än långfilmerna jag menar Silly Symphonies, gamla hederliga Kalle Anka och de nyare serierna som Duck Tales eller Bumbibjörnarna (Som tyvärr är lite underskattat pga missbruket av huvudtemat). Sen en sak till, är inte Lejonkungen den sista av klassikerna? Har för mig att det är den sista som är handmålad men jag kan minnas fel.

 6. Var tvungen och Googla och jag hade HELT FEL. Man använder fortfarande handmålade animationer och senaste filmen var tydligen Prinsessan och Grodan. En ganska bra Disneyfilm förövrigt.

 7. Toffla aka Christoffer skriver:

  Såg om Herkules förra helgen, men den sjönk ytterligare i mina ögon trots sina poänger. Svärdet i stenen är också bra men jag gillar verkligen Tarzan, förmodligen för Phil Collins underbara soundtrack. Prinsessan och grodan är mysig men fick tydligen dåliga tittarsiffror då pojkafr inte gillade ordet prinsessa i titeln, därav fick sagan om rapunzel istållet heta Trassel/Tangled.

 8. Henrik Swenson skriver:

  Jag älskar Disney! jag har bland annat varit på Disney World i Florida ungefär åtta gånger, kanske sju. Och jag kollar på favoritfilmerna minst en gång om året. Min lista på 1-3 ser likadan ut som din Brunlöf. Egentligen så kan alla tre vara på en delad första plats för ja gillar dom lika mycket! Djungelboken är också grym, likaså Herkules, topp 10 på båda. På min plats fyra sätter jag nog Snövit, jag minns att jag såg den på bio med morsan när jag va skitliten, och den skrämde livet ur mig. Jävla häxjävel. Det var en viktig bioupplevelse! femte plats får bli Pocahontas, mest för musiken. Färger i en vind ffs! och så gammelmor pilrot, hon är som en mysig Ent.

  Hare gött!
  /Henrik

 9. Han där från Åland skriver:

  1 Skönheten Och Odjuret
  2 Lejonkungen
  3 Aladdin
  4 Snövit Och De Sju Dvärgarna
  5 Askungen

  Så där tror jag att jag tycker 😀

Skriv en kommentar