Det fokuseras ofta på de negativa aspekterna av spelklimatets inställning till kvinnor. Och med all rätt, för det är jätteviktigt att uppmärksamma det om vi vill att publiken och därmed industrin och utbudet ska växa till sig och bli mer varierat. Att skapa ett välkomnande klimat för kvinnliga spelare och kvinnliga spelutvecklare borde med andra ord vara något du bryr dig om även om du själv inte är kvinna eller inte bryr dig om jämställdhet och genus av någon form alls. Men jag vill påstå att det är lika viktigt att uppmärksamma och diskutera saker som är positiva och som görs rätt av utgivare, utvecklare, spelare och industrin som helhet. Därför tänkte jag med en nöjd min ta och peka på två saker som hänt den senaste tiden, som är bra för spelklimatet som stort.

Hoppas att det kommer gå att spela som en kvinnlig soldat utan att få tio gånger mer sexistiska glåpord slängda på sig
Först ut är den lagom färska nyheten att Call of Duty: Ghost kommer ha kvinnliga soldater spelbara i multiplayer. Det här har vi snackat om i Svamppod för ett par veckor sedan, och även om det säkert innebär att communityts misogynism bland unga killar kommer visualiseras i diverse YouTube-videos är det ändå riktigt kul att kvinnor inkluderas. Nu får vi bara hoppas att det kommer gå att spela som en kvinnlig soldat utan att få tio gånger mer sexistiska glåpord slängda på sig. För om att spela som kvinna innebär ökade mängder av verbala attacker kommer nog ingen spela som kvinna likt förbannat. Det ska bli spännande att se hur servrarna ser ut, hur det blir fördelat. Jag vet att Quake och Unreal Tournament hade massor som spelade som kvinnliga karaktärer utan att det någonsin blev en otrevlig grej, så låt oss inte döma ut gamers på förhand!

Och så har vi det här att Electronic Arts nästa UFC-titel kommer inkludera kvinnliga karaktärer! Jippi! För är det en genre jag väntat på ska implementera kvinnor i sina titlar, så är det sportspelen! Man kan motivera bristen på kvinnliga soldater med att det är ont om dem på frontlinjen i verkliga livet (även om moderna krig inte alls har en frontlinje som förr i tiden, speciellt inte mot lokala gerillor). Men när det kommer till sportspel finns det ingen grund för det argumentet. Du kan säga att många inte är intresserade av att spela kvinnliga ligor, att det inte finns tillräckligt stort intresse för att det ska löna sig. Men hur man det, speciellt när ligorna i sig uppenbarligen har ett kommersiellt värde? Electornic Arts verkar i alla fall tro att intresset finns, och nu ska alltså även kvinnor kunna smälla varandra på käften i nästa UFC-titel. Nu väntar jag på er, FIFA!