Krönika

Kvinnor får också skjuta och slåss

Det fokuseras ofta på de negativa aspekterna av spelklimatets inställning till kvinnor. Och med all rätt, för det är jätteviktigt att uppmärksamma det om vi vill att publiken och därmed industrin och utbudet ska växa till sig och bli mer varierat. Att skapa ett välkomnande klimat för kvinnliga spelare och kvinnliga spelutvecklare borde med andra ord vara något du bryr dig om även om du själv inte är kvinna eller inte bryr dig om jämställdhet och genus av någon form alls. Men jag vill påstå att det är lika viktigt att uppmärksamma och diskutera saker som är positiva och som görs rätt av utgivare, utvecklare, spelare och industrin som helhet. Därför tänkte jag med en nöjd min ta och peka på två saker som hänt den senaste tiden, som är bra för spelklimatet som stort.

Hoppas att det kommer gå att spela som en kvinnlig soldat utan att få tio gånger mer sexistiska glåpord slängda på sig
Först ut är den lagom färska nyheten att Call of Duty: Ghost kommer ha kvinnliga soldater spelbara i multiplayer. Det här har vi snackat om i Svamppod för ett par veckor sedan, och även om det säkert innebär att communityts misogynism bland unga killar kommer visualiseras i diverse YouTube-videos är det ändå riktigt kul att kvinnor inkluderas. Nu får vi bara hoppas att det kommer gå att spela som en kvinnlig soldat utan att få tio gånger mer sexistiska glåpord slängda på sig. För om att spela som kvinna innebär ökade mängder av verbala attacker kommer nog ingen spela som kvinna likt förbannat. Det ska bli spännande att se hur servrarna ser ut, hur det blir fördelat. Jag vet att Quake och Unreal Tournament hade massor som spelade som kvinnliga karaktärer utan att det någonsin blev en otrevlig grej, så låt oss inte döma ut gamers på förhand!

Och så har vi det här att Electronic Arts nästa UFC-titel kommer inkludera kvinnliga karaktärer! Jippi! För är det en genre jag väntat på ska implementera kvinnor i sina titlar, så är det sportspelen! Man kan motivera bristen på kvinnliga soldater med att det är ont om dem på frontlinjen i verkliga livet (även om moderna krig inte alls har en frontlinje som förr i tiden, speciellt inte mot lokala gerillor). Men när det kommer till sportspel finns det ingen grund för det argumentet. Du kan säga att många inte är intresserade av att spela kvinnliga ligor, att det inte finns tillräckligt stort intresse för att det ska löna sig. Men hur man det, speciellt när ligorna i sig uppenbarligen har ett kommersiellt värde? Electornic Arts verkar i alla fall tro att intresset finns, och nu ska alltså även kvinnor kunna smälla varandra på käften i nästa UFC-titel. Nu väntar jag på er, FIFA!

Kommentarer

 1. Tobias Andersson skriver:

  En liten grej om UFC är att de nyligen, första matchen gick 23/2 2013, instiftat en kvinnlig viktklass, männen har åtta. Hade de inte gjort det så hade EA aldrig lagt till damer i oktagonen. EAs tidigare MMA-spel hade inga damer och täckte MMA utanför UFC så där fanns egentligen inga skäl till att inte ta med dem.

 2. M skriver:

  Jo, det är ju kul att det händer saker. Men jag ömmar för unga flickor som inte vet vad de träder in på för mark. Spelvärlden är fortfarande så pubertalt grabbig och sexistisk, och då syftar jag främst på spelarna själva. Folk säger att tv-spel inte kan vara skadligt, men man börjar ju undra när man ser exempel på gamers generella attityd (främst amerikaner) till det kvinnliga könet. Fast de kanske bara måste ta sig ut ur morsans källare, vad vet jag…

 3. Lance McCloud skriver:

  M, jag håller verkligen med. När helt nya spelare spelar online, läser på spelforum och kommentarsfält och ser/hör allt sexistiskt, homofobiskt och rasistiskt som förekommer så är det ett stort problem. Unga personer kan lätt tro, utan att riktigt tänka efter, att det är så man ska bete sej och därför apar efter för att komma in. Såklart är det värre för tjejer som lätt blir påhoppade av manliga spelare, men det är just därför sådant här är viktigt, att vi inte tar för givet att det som skett tidigare i spelindustrin är någon standard som måste upprätthållas.

  Jag spelar Call of Duty och tycker att det är riktigt kul att spela online, men är väldigt trött på communityn. Under den presentationen som nyligen hölls för Ghosts så nämndes de att dom hade en fantastisk community, vilket är ren bullshit. Röstchaten har jag stängt av sedan länge, och känner jag mej inte på topphumör så brukar jag stänga av textchaten med. Jag gillar verkligen det nya systemet med att skapa sin egen soldat där man kan välja kön, utseende och sådant. Det återstår att se exakt hur den breda massan reagerar när spelet väl kommer, men de “proffs” som blev inbjudna att testa Ghosts var över lag positiva till denna nya möjligheten att spela som kvinna. Jag kommer själv att ha några kvinnliga karaktärer i min squad och hoppas att möjligheten kommer leda till att fler testar och gillar spelet.

  Men i det stora hela har vi fortfarande en lång väg att gå när det kommer till jämställdhet, både i samhället och i spelindustrin, men vi har i alla fall börjat vandra. Det förbluffar mej ofta hur bra spelutvecklare ändå är på att bryta normerna då och då. Många av dom harvar på i gammla spår, men så dyker Saints Row upp som tillåter dej att ligga med alla och inte skiljer nått på om du spelar som man eller kvinna. (OK, kanske ska vi ge Bioware cred för detta, men det är kul att andra hakar på) Eller Borderlands 2 där gruppens mäktigaste karaktär i lore är kvinnan, soldaten är bisexuell och många andra karaktärer du stöter på har olika unika personligheter och egenskaper som annars inte dyker upp i spel eller som behandlas på ett högst stereotypt sätt.

 4. T4 was Here skriver:

  Vilken bra nyhet.
  Så nu lär nog något dåligt hända för att balansera.
  My guess, Call of Duty Dog sex tape.

Skriv en kommentar