Krönika

Kalla mig inte nörd

Nu till helgen kommer en stor skara människor samlas på Kistamässan för att spela spel, umgås, visa upp sin cosplay eller kanske spela in podcast. Det är fantastiskt härligt att träffa så många likasinnade samtidigt. Likasinnade som har en massa saker gemensamt. I folkmun dras de alla över en kam, de är nördar.

Missförstå mig inte nu, jag älskar vad den så kallade nördkulturen har gjort och gör för otroligt många människor som inser att de inte behöver vara ensamma med sina intressen. Vad jag däremot har svårt för är att vanligt folk, och även vi som tillhör gruppen, kallar oss nördar. Nördar, utan någon speciell inriktning före ordet. För det är så det har blivit, per automatik så förväntas jag vara intresserad av superhjältar bara för att jag gillar TV-spel och kollar på Game of Thrones.

Sherlock - Series 2Att vara nördig, enligt mig, är att vara väldigt intresserad av ett ämne och kunna bra mycket mer än den stora massan om ett ofta relativt smalt område. Raggarbilar, schlager eller just TV-spel. Nu förstår jag ju att just film, spel, serietidningar och TV ligger ganska nära varandra; det handlar om verklighetsflykt. Men jag kan ju inget om Stålmannen och har aldrig sett Dr Who (även om jag älskade Sherlock). Passar jag in i den här världen då? Både ja och nej verkar det som, för likt tjejer som har det tufft att bli accepterade i den här gemenskapen så är det ibland svårt att ta sig in och känna samhörighet när det blir kunskapstävling om Harry Potter och Star Trek på en TV-spelsträff. För jag är ju där för att spela spel och umgås, men förutsätts vara intresserad av Joss Whedon. För vi är ju nördar.

Är jag lipig nu? Ja lite, jag ser själv att det är småaktigt att bli upprörd för att någon antar att jag gillar nåt jag inte gör. Men det är ju det här med kategorisering. Varför måste vi låsa in oss i fack? Ordet i sig har ju gått från att ha varit nedlåtande till att idag nästan bli lite sexigt, tack vare den mobilisering av människor som hittat varandra och hittat acceptans. Och det är helt fantastiskt. Men vi ska inte glömma att vi alla är människor, med olika preferenser och tycken.
Jag tycker att vara nörd är att brinna för något, och det är oftast det som är den gemensamma nämnaren bland mina vänner, oavsett om det handlar om spel, musik eller nåt annat av mina intressen. Det är svårare att utforska människors olika sidor istället för att anta något baserat på förenklade stereotyper, men jag lovar att det är värt det.

Jag är en person som gillar TV-spel, bland annat. Kul att träffas, men anta inte att vi går i samma skor. Kalla mig kompis eller kalla mig spelare.
Men kalla mig inte nörd.

Kommentarer

 1. Peter Ek skriver:

  Så vad du säger är att du inte vill bli kallad nörd, och därför bör ingen annan heller kalla sig det? För om inte, vad är det du gnäller om? Jag tar också avstånd från din hemmasnickrade definition av vad nörd innebär.

  Se här för en bättre definition. http://www.wikihow.com/Tell-the-Difference-Between-Nerds-and-Geeks

 2. SpeLinnea skriver:

  Upplever du det som ett problem att bli sedd som Trekkie eller Whovian eller Potterhead eller vad det nu kan vara? För min del har det alltid bara varit att säga “nä, jag gillar inte Star Wars/sci-fi eller har sett Dr Who.” Personligen hade det inte gjort mig något om någon trott att jag gillar nåt annat i liknande genrer som jag gillar spel t.ex. För det tar 20 sekunder att förklara vad jag gillar eller ej.

  Så vad är det egentliga problemet? 🙂

 3. Tobias Andersson skriver:

  Peter: Min definition baserar jag på egna erfarenheter, inget mer. Det finns säkert en mycket bättre linje men det känns lite onödigt att prata semantik när texten handlar om mina egna upplevelser. Jag vill inte bli kallad för nörd för jag ser inte att jag uppfyller de kriterier som förväntas av en nörd. Folk får självfallet kalla sig vad de vill men jag tycker det är synd att slentriana stereotyper ska bestämma förväntningar på folk.

  Linnea: Problemet är att jag ska behöva förklara mig över huvud taget. Självklart är det inte jobbigt i sig men jag gillar inte att tycke och smak ska projiceras på någon per automatik. Texten handlar egentligen om att öppna vyerna och se människorna bakom nördstämpeln.

 4. SpeLinnea skriver:

  “Att vara nördig, enligt mig, är att vara väldigt intresserad av ett ämne och kunna bra mycket mer än den stora massan om ett ofta relativt smalt område”

  Det är klart jag inte skulle kalla dig nörd om du inte ville (det är praktiskt att kalla sig själv efter förnamn, hej Tobias!) men undrar om mer specifika nördtitlar faller dig mer i smaken? Typ som jag är Kirby-nörd. Istället för paraplybegreppet “spelnörd.”

 5. Tobias Andersson skriver:

  Ja kalla mig gärna Tobias, det blir bäst så 🙂 Men jag skulle också vara okej med både spelnörd eller kanske Megaman-nörd men helst försöker jag undvika klassificering.

Skriv en kommentar