Jag har precis börjat spela igen och upplevelser, färger och intryck flyger in från alla håll och kanter. Det är en härlig känsla och det är riktigt skönt att ”vara tillbaka”. Jag har en hel del att komma i kapp med, och därav är spellådan i nuläget ganska fullsmockad. Men hur ser det ut hemma hos dig?

Kanske är du nu klar med dina äventyr i Los Santos för ett tag? Behöver du spela något annat, något mindre men ändå betydelsefullt? Vilken tur då att jag har spelen just för dig!

Playstation Network är större, bättre och mer älskat just nu än vad det någonsin varit (givetvis p.g.a. Playstation Plus). Men en gång i tiden var det inte många som använde sig av Sonys online-butik och under dessa år gick många miste om några riktigt fina spelupplevelser. Därför vill jag tipsa om tre spel exklusiva för Playstation Network som du förmodligen missat, trots att de är, enligt mig, riktigt bra;

Dead Nation

Det finns ett överflöd med zombies på Playstation Network.. Ahem.. Egentligen finns det väl ett överflöd med zombies överallt, men det är ju därför vi älskar dem! Dead Nation är dock min absoluta favorit från genren, vilket säger ganska mycket.

En väldigt enkelspårig handling till trots så har spelet en ton och atmosfär som jag verkligen gillar. Finska Housemarque lyckades verkligen hitta en fin skiljelinje i hur smart och dödlig en zombie ska vara; de är verkligen helt hjärndöda och beter sig därefter, men i grupp, i utsatta lägen, är de också riktigt jävla dödliga. Topdown-perspektivet ger spelaren en bra överblick men lyckas ändå bibehålla en närvaro-känsla som annars endast förstapersons-vy kan åstadkomma. Dessutom bjuds man på en finfin presentation där man mycket effektfullt arbetar med ljus och mörker, samt en ljudmatta som vågar spänna musklerna vid helt rätt lägen.

Jag har vid det här laget spelat flera vändor i Dead Nation och för varje gång har jag älskat spelet lite mer. Ändå känner jag mig långt från färdig med spelet, och kanske borde nästa runda vara i ko-op med just dig. För det är just det; du borde spela det här spelet.

Calling all Cars

Calling all Cars var ett av de första PSN-spelen någonsin, och det andra jag provade på från tjänstan. Det första handlade om några plastankor i en bassäng och var inte särskilt spännande alls. Men Calling All Cars håller fortfarande riktigt bra idag. Att spela mot vänner i samma soffa är dock ett krav, för ensam finns det inte så mycket att hämta, och ett online-läge saknas tyvärr.

Har du dock turen att ha vänner, någon extra handkontroll och lite tid över så tycker jag verkligen att du ska ge Calling all Cars en chans. Upplägget är superroligt, fysiken sitter perfekt i handen och morgontecknat-stilen fungerar hur bra som helst.
Jag har personligen haft några av mina roligaste flerspelarupplevelser under denna generation tillsammans med Calling all Cars och några vänner. Vissa av dem är inte mina vänner längre, men det har förmodligen inte med spelet att göra.

Rochard

Jag misstänkte redan när jag skrev recensionen att det här spelet skulle glömmas bort och inte få mottaga det beröm som det förtjänar. Tyvärr fick jag rätt, vilket är riktigt, riktigt synd. För efter en ganska trevande, fumlande och flummig inledning så blommar Rochard ut.

Föreställ dig en hybrid mellan Shadow Complex och Portal, fast med en Gravity-Gud istället. Och i 2D. Låter det fantastiskt? Det är det också, men det tar en stund in i spelet innan spelaren får tillgång till hela verktygslådan. Fram till den punkten hade jag lite svårt för röstskådespelarna och den väldigt fjompiga (ja, det finns faktiskt inget annat ord som beskriver den bättre) handlingen, men Rochard vinner mark på andra, för spelet viktigare punkter.

För när du verkligen får leka runt med gravitationen kryper en spelglädje som bara de allra bästa titlarna kan konkurrera med. Och du borde givetvis spela det, för min kvalificerade gissning är att du inte gjort det.

Givetvis finns det fler spel att tipsa om, jag har säkerligen missat de mest uppenbara. Men titlarna här ovan är tre spel som jag har haft väldigt roligt med, och som lämnat några tydliga, bestående intryck.

Hur skulle er lista se ut?