I denna artikelserie summerar Anders sitt spelfria år, månad för månad. Här är den tredje delen.

Tidigare delar:
Del 1: Oktober – December
Del 2: Januari – Mars

Det var nu länge sedan mitt spelfria år tog slut men jag har fortfarande saker kvar att skriva om. Tanken var att ha denna summering ute mycket tidigare, men en konstig, jobbig och händelserik höst har satt käppar i hjulet för denna plan. Men jag vill ändå knyta ihop den här säcken någon gång, och denna artikelserie är ett sätt för mig att göra det.  Den behandlar de saker jag konsumerade istället för att spela, och inget analyseras vidare mycket. Detta kommer jag göra i ett sista, slutgiltigt inlägg, längre fram.

April

Under April besökte jag återigen Stockholm för att för andra gången någonsin beskåda en UFC-gala på plats. Denna gala lämnade dock en bitterljuv eftersmak då Alexander Gustafsson ådrog sig en skada bara dagar innan galan och därmed inte kunde ställa upp i den tilltänkta matchen. Även om det fanns många andra bra fighter, och att hela upplevelsen fortfarande var suverän med goda vänner och härlig stämning, så känns det lite som vi blev snuvade på en stor del av konfekten.

Under samma helg passade jag också på att kliva in i Svamppod-studion för en tredje gång, denna gång tillsammans med både Nidde Nedelius och Tobias Andersson. Avsnittet är numera känt som ”det där avsnittet där Anders blir full under sändning”. Detta för att avsnittet spelades in bara några timmar innan vi skulle iväg till ovan nämnda gala. Återigen fick jag sitta och lyssna på hur det var att spela, utan att jag riktigt kunde relatera. Men jag hade det ändå ganska trevligt.

Annars var April en månad där mycket blandat konsumerades. Game of Thrones tredje säsong drog igång och jag minns tydligt hur jag gick från taggad till astaggad i och med det fjärde avsnittet. Jag tog sedan tag i en serie som legat på min lista väldigt länge; Boardwalk Empire visade sig vara mycket njutbar så snart jag vant mig vid det låga tempot och den första säsongen slank ner riktigt fint.

Det mest minnesvärda inträffade dock på Pustervik i Göteborg, där jag tillsammans med min gode vän Peter gick och såg gamla Bollnäs-bandet MF/MB. För det första hade denna till synes helt vanliga vardagskväll magisk stämning över sig, jag och Peter blev likt tonåringar ”fulla på stan”, via väldigt starka groggar i Pressbyrån-muggar. Vi hade sedan en lång bromance-kväll medan vi diggade bra livemusik och smyghånade Hillbilly-hipsters. Efter MF/MB gått av scenen vinkade de till sig mig, och det visade sig att några av dem mycket väl fortfarande hade koll på vem jag var. Faktum är att vissa till och med hade hört det lilla kollage jag hade satt ihop till Skitsnack någon vecka tidigare. En surrealistisk, rolig händelse, precis som resten av kvällen.

Konsumerat under april;

 • UFC: Latifi Vs. Mousassi (MMA-gala)
 • Game of Thrones, säsong 3 (tv-serie)
 • Boardwalk Empire, säsong 1 (tv-serie)
 • MF/MB på Pustervik (spelning)
 • Fall Out Boy – Save Rock and Roll (skiva)
 • Iron Man 3 (film)

lineDivider_1

Maj

Det började äntligen bli vår på riktigt. Morgonen blev ljusare, huvudet lättare och abstinensen kunde tröstas med att det nu gick att utföra vissa aktivitet utomhus. Inte för att jag, vad jag kan minnas, gjorde så mycket mer utomhus. Men att ha möjligheten känns alltid bra.

Det var aldrig någon tvekan om Retrospelsmässan
I mitten av maj var det återigen dags för Retrospelsmässan i Göteborg. Och även om jag fortfarande var flera månader från att få spela så var det aldrig någon tvekan om att jag skulle dit. ”RSM-crew” är några av de mest drivna individer jag haft turen att lära känna, och de slog detta år på stort med den största Retrospelsmässan hittills. Jag klev in i en för mig ny roll då jag åtog mig att vara inslagsproducent och i tysthet jobba bakom kameran, medan Revansch-grabbarna Victor och Björn fick synas i bild. Vi hade grandiosa målsättningar i att leverera flera klipp per dag under själva mässan, en målsättning som vi inte uppfyllde. Men när jag nu ser tillbaka på framförallt detta klipp känner jag mig ändå stolt i vad vi lyckades uppnå.

Efter tre dagars intensivt ”arbete” och festande vaknade jag upp i en grumlig bakfylla. Med andra ord ett perfekt tillstånd för ett biobesök. Med vännerna Peter och Jacob gick jag och såg Star Trek: Into Darkness, och även om filmen på sina håll brast och fördummade så var det en riktigt mäktig upplevelse och en perfekt film för just den dagen. Några dagar senare pratade samma Jacob, jag och Samson om filmen i den veckans Skitsnack.

Det var också under maj månad som jag tillslut såg färdigt Fullmetal Alchemist: Brotherhood. Serien pausades i omgångar då annat kom och stal min uppmärksamhet, men när serien väl tuggade igång mot slutet var det en härligt överepisk serie som är bland det häftigaste jag sett. Som så mycket annat japanskt så blev det lite för… japanskt mot slutet – men det kunde jag med lätthet ha överseende med. Inte minst då jag ville prova på något riktigt.. japanskt.

Konsumerat under maj;

 • Star Trek: Into Darkness (film)
 • Fullmetal Alchemist: Brotherhood (anime-serie)
 • Comic Con: A Fan’s Hope (dokumentär)
 • Daft Punk – Random Access Memories (skiva)

lineDivider_1

Juni

Sommaren hade gjort sitt intåg och jag var bara några veckor från semester. Men innan jag kom dit så gick juni i samma spår som resten av min vår och försommar; tv-serier, konserter och en hel del fylla. Vad fyllan egentligen har med mitt spelfria år att göra vet jag egentligen inte, förutom att jag tenderar att hålla på mina berusningar till trevliga, sociala tillställningar.

Juni kunde inte ha börjat bättre. Sedan flera veckor tillbaka hade jag och Emelie planerat in att åka till Liseberg tillsammans, eftersom vi trots flera år i Borås fram till den dagen aldrig gjort just detta. Jag hade bytt pass på jobbet och allt för att få det att fungera. Sen, bara en vecka innan den faktiska helgen så kom nyheten att Biffy Clyro skulle spela på Liseberg, just denna helg! Jag hade ju som bekant redan sett bandet en gång tidigare under våren, men nu kändes det verkligen som att planeterna stod i linje, och på ren och skär slump såg jag världens bästa band ännu en gång. Denna spelning var mer avskalad, för min del betydligt mer nedtonad, men ändå en av de bättre spelningarna jag någonsin sett.

Men det slutade inte där. Mitt tidigare favoritband Coheed and Cambria, som jag navelskådat sönder och samman under säsong 1 av Skitsnack var ju också aktuella igen, och några veckor senare besökte de Göteborg och Sticky Fingers. Tillsammans med mina vänner i Göteborg styrde vi upp sommarens skönaste parkhäng innan spelningen, där solen värmde och vi skrålade ikapp med musiken. Spelningen i sig var för min egen del också speciell, då min favorittrummis som bekant var tillbaka i bandet. Och det var en ren och skär fröjd att se honom uppträda. Inte bara för att han är en fantastisk batterist, utan för att hans sätt att spela till stor del format Coheed and Cambrias sound. När jag såg samma band under 2006 så lät det inte som det skulle och spelningen i sig slutade som mycket medioker. Men inte denna gång, inte med Josh vid trummorna. En kavalkad av feta live-låtar avlöste varandra och även om fokuset till största delen låg på nyare material så gick vi alla därifrån nynnades på ett specifikt parti från ”In Keeping Secrets of Silent Earth: 3”.

Utöver spelningar, sommarglädje och fylla så såg jag också Man of Steel på bio, en riktig besvikelse och kärnmaterialet till Skitsnacks sista avsnitt för säsongen. Man of Steel blev startskottet på en biosommar som jag nog måste utse som den sämsta på väldigt, väldigt länge. Det var egentligen bara en enda film av de som släpptes på bio under sommarmånaderna som var något att ha, men den tar jag upp i den fjärde och sista delen av denna artikelserie.

Konsumerat under juni;

 • Biffy Clyro på Liseberg (spelning)
 • Coheed and Cambria på Sticky Fingers (spelning)
 • Man of Steel (film)
 • Nineties (dokumentär-tv-serie)

lineDivider_1

 Så nu återstår endast en del i denna ganska utdragna historia. Givetvis kommer inte allt jag konsumerade under året med i dessa inlägg, det är snarare saker jag minns eller som jag på något sätt dokumenterat.

Fortsättning följer. Förhoppningsvis ganska snart.