”Det finns ingen annan kulturform som är så stor som så många vet så lite om” .

Så sa min käre kollega Niklas Sintorn i Svamppod tidigare i veckan. Och frasen satte sig i mitt huvud. För satan vad sant det är.

Det är jättesvårt att spela digitala spel. Och då menar jag inte bara Dark Souls och Super Meat Boy. Det är jättesvårt att spela i princip alla spel. Vi som spelat mer eller mindre hela livet kanske inte tänker på det, men att hantera kameran i ett 3D-spel kräver en monumental koordinationsförmåga. Och att komma ihåg vilken knapp som sitter var och vad den gör i en stressig situation är för många en närapå omöjlig uppgift.

Har du inte växt upp med spel är det sjukt svårt att komma in i spelvärlden. På det sättet är det en extremt exkluderande kulturform.

Kan du inte hantera en dator idag är du hjälplöst efter resten av världen. Du måste kunna hantera en dator. Och för de allra flesta som är födda under de senaste 40 åren kommer den kunskapen naturligt. Och det blir bara mer naturligt för varje generation. Har du inte en dator hemma som barn så kommer du i kontakt med datorer i skolan, där det blir en allt mer integrerad del av utbildningen.

En ständigt växande kulturform som konstant hittar nya uttryck
Att kunna spela digitala spel är inte riktigt lika oumbärligt för att fungera i ett modernt samhälle. Medan du snart inte kan utföra något jobb över huvud taget utan att kunna använda en dator, är det väldigt få yrken som kräver att du har ”mad gaming skillz” på CVt. Med det sagt är spel ingen skitsak. Det är en stor och ständigt växande kulturform som konstant hittar nya uttryck och som tar allt större plats i den popkulturella faunan. Den som inte spelar kommer gå miste om en hög med upplevelser.

Så vad ska vi göra då? Det går inte precis att förutsätta att alla päron ska köpa hem ett Playstation 4 till sina knoddar. Det är inte riktigt hållbart. Och även om alla här antagligen skulle hålla med om att det finns ett enormt värde i spelande så är det inte helt lätt att motivera lektioner i plattformande i grundskolan. Men kanske kan spelen bli ett mer naturligt inslag på förskolor och i elevrum?

Ungar ska så klart inte tvingas spela mot sin vilja, men får du inte chansen att spela som ung är risken stor att du aldrig någonsin kommer göra det, även om du kanske hade uppskattat det. Och det är fan en ledsam tanke.