Fredagslistan

Hearthstone

Hearthstone. Hurthstone. Harthsthone. Hartstone. Sluta. I World of Warcraft har varje spelare ett föremål som heter Hearthstone. När en aktiverar detta sänder det en tillbaka till lägret, ofta eldstaden, där en senast valde att aktivera sin Hearthstone. Hearth. Översättningen är härd. En enkel öppen eldstad. Och det finns ett sätt att uttala det korrekt i det engelska språket. Stavas hearth. Uttalas hurth. Kan vi bara få det ur världen nu?

Skitsamma. Jag har precis börjat spela Hartschstoney, Blizzards kortspel, och har efter ett par doser börjat få en smygande känsla av att det är heroin. Så höga rus, så fasansfulla lågvattenmärken. Därför tänkte jag, utifrån en nybörjares perspektiv, ge er tre anledningar att älska det och tre anledningar att hata det.

LOVE

The Draw

The luck of the draw har det alltid kallats, genom kortspelens historia. När någon träffar sin hålstege i Texas Hold’Em eller öppnar en dörr i Munchkin och hittar kortet som säger “varsågod ta 10 skattkort och få 4 levels eller vad fan som helst egentligen”. Ni som fattar fattar. Grejen är den att i Hearthstone kan det hända gång, på gång, på gång, på gång. Det är ibland som att ödet förvandlat dig till instrumentet i din motståndares fasansfulla öde. Rätt kort bara fortsätter rinna in och det finns ingenting varken du eller din motståndare kan göra. Förutom att mysa respektive rage-kräkas på sin iPad.

Inlärningskurvan

Dina kort har en tydligt markerad kostnad. Du börjar med ett poäng och får ett extra poäng varje runda. Rond fyra kan du spela två kort som kostar 3 och 1 eller 2 och 2. Hearthstone är så enkelt att du kan lära din hund spela det. Någonstans är det väl där all briljant speldesign har sitt ursprung. Alla klassiska bräd- och sällskapsspel håller sig med epitetet “Easy to learn, hard to master”.

Blizzard

Ack, för en gammal World of Warcraft-räv så är det som ett varmt bekant täcke att återvända till den här världen. Druiderna är så naturiga, Mages är så magiska, Warriors är så brutala och Paladiner är sådana skenheliga jävla vider att jag vill se kobolder äta deras smalben. Hur som haver, jag har saknat Azeroth och alla härliga whatever som finns där. Blizzard är som alltid spelvärldens Håkan Hellström. Ta något awesome, ändra det lite med din geniala känsla för vad som går hem hos folk, lulza hela vägen till banken.

hate

The Draw

Hur fantastiskt det än är när korten är med dig, så är det helt ojämförbart med hur fasansfullt det känns när korten är emot dig. Matchen börjar med att du får börja med kort som kostar 5, 6 och 8 poäng. Du ba “shit, byter allt, borde få nått bra”. Nä. Det får du inte. Du får 7,7,7 följt av en 6:a när matchen börjar. Du har alltså en handfull rundor tills du kan göra något vettigt, och leken tänker inte ge dig något mer. Vid rond tre spelar du ditt första kort med gråten i halsen och undrar om du ska gå och lägga dig istället. Få spel kan få dig att inbilla dig att spelet, ödet, världen, Illuminati är emot dig så mycket som Hearthstone.

Inlärningskurvan

Ja men va bra, det är ju enkelt att lära sig i alla fall och med lite tur så kan jag slå vem som helst. Right? Nä. Verkligen inte. Nej. Åh nej. Två saker står i din väg som nybörjare. Först och främst så finns det kort där inne i spelet, kort du aldrig mött förr. Ibland spelar du, känner att matchen går hyfsat och så spelar motståndaren ett kort som sliter din hjärna i stycken. Någon effekt på kortet gör att ett monster blir helat, varpå dess effekt gör att den får charge som gör att Satan själv vaknar och spelar ut fem nya kort med monster vars namns första bokstäver stavar “FUCK U”. Det känns så iaf. Men det är bara spelets djup som gör sig påmint. Något som också gör dig våldsamt fascinerad.

Blizzard

Vet ni, det är skoj och härligt allt detta. Tills någon blir skadad. Då är Blizzards värld inte så rolig längre. Jag pratar om Murlocs. På min kropp har jag varken fingrar eller tår nog att räkna de gånger jag sprungit från dessa as på gudsförgätna stränder i Azeroth, blivit slagen på tio meters avstånd på grund av lagg samtidigt som jag försökt försvara mig mot en fem levels sämre spelare som försökt ganka mig när jag questat. Jag hatar redan murlocs. Jag behöver inte deras skit i det här spelet. Men jo. De finns här också. Och mest av allt fascineras jag av hur jag kan hata fantasifoster så rent och hett.

Kommentarer

 1. JohnFooo skriver:

  Fantastisk krönika! Känner igen mig som fan. Speciellt i murloc-fallen.

  Kanske ska ta och köra några vändor i Huuuuuurtstone för att se om man gill…eller va fan jag vet ju vilka som gjort spelet ok blizzard ta mina pengar då fan bajs

 2. Kletet skriver:

  1. Kul att ni skriver om Hearthstone!

  2. Jag har alldeles för mycket att skriva om det här att jag väntar med det tills jag vet ifall ni kommer skriva om det igen (aka någon i redaktionen blir fast i spelet). Haha!

 3. Kim "Kimus" Söderström skriver:

  Själv spelade jag Hearthstone som besatt några dagar efter release för att sedan besluta mig för att aldrig spela det igen.
  “Easy to learn, hard to master” – absolut!
  Fast då lägger jag hellre min tid på Blizzards Starcraft 2.
  Om någon har lust att spela 2 vs 2 med mig – hör av er!
  Jag spelar protoss och är verkligen ingen bra spelare, men det är så sabla roligt! Delad glädje är dubbel glädje =)

 4. Quid skriver:

  Jag har faktiskt avinstallerat Hearthstone nu, det var efter att jag vann en match på ett helt otroligt sätt som jag fick nog. Det är för slumpartat för min smak…

 5. Kim "Kimus" Söderström skriver:

  Bra sammanfattning på varför jag också avinstallerade Hearthstone Quid!
  Visst är det kul att vinna, men det är inte lika roligt när man inser att man gör det till och från på ren tur och noll skill.
  Det förtar verkligen hela nöjet när man inser att det är helt oförtjänt.
  När det dessutom nästan aldrig händer på ett lika uppenbart sätt i andra spel så dör spelglädjen.

 6. Ko-Liza skriver:

  Kan inte sluta gilla detta spelet. Visst kommer det dagar man blir trött på det hela men låter det gå några dagar. Komma tillbaka, samla lite mer mynt och starta en arena och köra på igen. Hearthstone får allt stanna kvar på datorn ett tag till 🙂

 7. Kletet skriver:

  Blizzard släppte förresten prispotten för deras Hearthstone-turnering på kommande Blizzcon. Och precis som Peter konstaterade så verkar det här vara någonting som Blizzard kommer vilja satsa mycket på, med tanke på vilken enorm prispott det är för ett såpass nytt spel. 🙂

  http://eu.battle.net/hearthstone/en/blog/14220262/2014-hearthstonetm-world-championship-european-qualifier-tournament-full-rules-22-05-2014

Skriv en kommentar