Fredagslistan

Kärleken som består

Tidigare i veckan uppmärksammade min kollega Anders Brunlöf att Gamecube firar 13 år denna vecka. Till skillnad från honom har jag en jättefin relation till Gamecube. Den är än idag en av mina favoritkonsoler och jag tänkte nu här lista fem orsaker till varför min kärlek till den lila, lilla lådan består.

5. Resident Evil

Jag säger det på en gång, så att jag får det sagt. Gamecube är utan tvekan den ultimata maskine att uppleva de klassiska RE-spelen på. Jag vet att det är många av er som är pepp på att det skall komma en remake på det första spelet, till denna generations maskiner, men tro mig. Den kommer knappast bli lika bra som remaken till Gamecube. Nintendos lilla låda är det perfekta sällskapet att skjuta zombies tillsammans med. Om du tvivlar på mig utmanar jag dig att spela Resident Evil Zero. Sen kan vi ta upp diskussionen igen.

4. Oförstörbar

Det är ingen hemlighet att Nintendo är duktiga på att bygga tåliga maskiner, där Gamecuben är den allra tåligaste. Min maskin som står här hemma är densamma som jag köpte, back in the days. När den inhandlades bodde jag i studentrum. Ett studentrum där det alldeles för ofta var alldeles för vilda fester. För den som har koll, så räknades det inte som en vild fest, om inte det spelades Double Dash, vid den här tiden. Med tanke på hur mycket öl och rödvin som det har spillts och på hur många som snubblat och ramlat över min GC, är det ett under att den inte har lagt av för länge sedan.

3. Namnet

Så enkelt. Så genialt! Gamecube. Game – Cube. Spelkub. Spel – Kub! Den är vad den heter. Inga som helst konstigheter. Det är en kub som du kan spela på. Varför krångla till det? Jag menar, Xbox? Va fan, liksom? Ser den ut som ett kryss? Nä, precis!

2. Handkontrollen

Tror ingen är förvånad över att jag tar upp handkontrollen på denna lista? Den är min favoritkontroll, genom alla tider. Varje gång jag sätter mig ned för att spela på min Gamecube och tar den i mina händer får jag något av en ”handorgasm”. När jag håller den vill jag aldrig mera hålla i något annat. Jag har starka funderingar på att skriva i mitt testamente att jag vill begravas med en Gamecubekontroll i mina händer.

1. Handtaget

gamecube handle

Den har ett handtag. Du kan bära med dig den. Det räcker så!

Kommentarer

 1. Daniel skriver:

  Kan bara hålla med om allt du skrivit! Kommer ihåg när alla hade ps2 eller xboxet och jag satt själv med ett gamecube, så många hån man fick och alla hatade det men hade inte spelat på ett gamecube för ps2 var ju the shit lixom! Men hos vem satt man på alla raster? Vem var poppis på helgerna? Jo killen med gamecube! Än idag lirar vi allt från wrestling till marioparty gärna med några öl till! Tjao 🙂

 2. Tuve skriver:

  Spelat väldigt mycket Mario Kart Double Dash den senaste tiden. Låst upp massa saker jag inte gjort innan. Blir bara så jäkla glad över att det inte tar så lång tid från att starta upp spelet tills man kommer till menyn.

  Det är alldeles för många företag och spelmotorer som ska visas först om man spelar nyare spel. Som man inte kan klicka sig förbi.

  • Oscar skriver:

   Där sade du något väldigt sant, och som jag håller med dig om. Det att det nuförtiden (känns det som) tar en sådan jäkla tid att komma igång att spela ett spel efter att man skjutit in det i konsolen. Det hindrar mig ganska ofta från att faktiskt börja spela ett spel. Jag orkar helt enkelt inte med den där långa processen.

 3. Marcus Olsson skriver:

  Bland mina favoritkonsoler också – och älskade handkontrollen även jag. Medan själva konsolen var oförstörbar, så slet jag ut kontrollerna fort som attan – efter 1000-tals (förmodligen) timmar med Super Smash Bros. och allt smashande så var den analoga spaken helt oanvändbart, gick nog åt 3-4 kontroller bara på Super Smash Bros.

  Surt när man hade ett deltidsjobb på OKQ8 med 69kr/h under gymnastiet…

 4. Oscar skriver:

  Underbar text!

  Gamecube ligger mig varmast om hjärtat också. En stor anledning till varför är nog för att det var den första konsolen jag köpte för egna slantar. Minns att jag gav ynka 500 kr för den på Siba, tillsammans med Super Mario Sunshine. Jag hade Nintendo 64 sen innan, men det var i och med Gamecube jag föll pladask för Zelda och Paper Mario. Och just de spelen är än idag något av det bästa jag spelat. Tyvärr dog min maskin förra året. Och ärligt talat vill jag inget hellre än att köpa en ny. Känner mig liksom halv utan en fungerande kub.

 5. Reless skriver:

  5: Så jävla rätt.
  4: Min har börjat få svårt att läsa skivor även att den levt ett lungt liv 🙁
  3: Håller med.
  2: Jag håller inte med. Den ligger otroligt skönt i handen och till Metroid Prime kan jag inte tänka mig något annat MEN…styrkorset känns helt galet fel :/
  1: Håller med!

 6. Tuffa Killen skriver:

  Jag hade en vän som under en vild fest fick för sig att svinga sin gamecube i handtaget och hivade den med full kraft in i en vägg. Skalet sprack i två bitar och insidan av gamecuben låg där på golvet och såg ledsen ut. Min vän tänkte “fan, vad dum jag är, vad ska jag nu spela på?”
  Dagen efter städade han upp efter festen och märkte att han kunde trycka ihop plastskalet runt innanmätet utan större problem.
  Han testade att koppla in den, och den funkade fortfarande utmärkt.

  Nån som vågar göra så med en xbox och se om den tål en sån behandling?

 7. Erik skriver:

  Inte många xbox eller ps2 spel jag är sugen att återspela , medans gc biblioteket har ett 20 tal titlar jag mer än gärna spelar, ser fram emot gc kontrollerna till Wii U. Det jag önskar mest av Svampriket är en artikel med Ps Vita o 3Ds med tips på bra spel.

 8. wezzy skriver:

  GC hade erkännt bra kontroller. Fortfarande min favorit också, trots att den såg lite barnslig ut.

  En del spel på GC var underbara och den var så nätt och liten där den stod. Min var dock diskret svart.

 9. Eric skriver:

  Haha jag håller med dig, min saknad för Gamecuben gjorde faktiskt att jag köpte en ny i fredags. Wind waker är så mycket snyggare och smidigare än jag minns, och vilken skillnad det blev med RGB-kabel. rekommenderas!

  Dat handtag

 10. Oskar skriver:

  Åh jag håller med dig helt, Ludde.
  Jag har till och med gamecubekontrollen för att navigera mig runt i Steam Big Picture på min Pc. Helt klart min favoritkontroll.

Skriv en kommentar