Gästkrönika

Speltjejens 8 budord

Alla måste börja någonstans och min historia började för tio månader sedan på ett spelforum vid namn Gamereactor. Eller egentligen började den långt innan dess, redan vid tio-årsåldern när min mamma frågade en säljare i leksaksbutiken om vilken leksak som var på modet vid tillfället. Jag fyllde nämligen år och mamma visste inte vad hon skulle ge mig. Säljaren hänvisade henne till ett Nintendo Entertainment System och där började det. En liten gnista tändes men på grund av hormoner kombinerat med en vilja att passa in så slocknade mitt spelintresse efter några år och ersattes med ett annat intresse: film. Det var lättare att tycka om eftersom det var mer anpassat för tjejer.

Lågan som hade släckts tändes åter och jag började spela.
Mitt spelintresse har legat på is i många år, hela nitton år om jag räknar noga. Under den tiden hann jag bli modell, mamma, fru, skild, sambo, kläddesigner, programledare och bloggare. Men inte spelare. Tills förra året då jag upptäckte The Last Of Us, och samtidigt upptäckte att spel hade blivit som film. Senast jag hade suttit med en handkontroll var storyn i spel rätt enkel; två rörmokare som måste rädda en prinsessa. Det var det jag mindes av Super Mario Bros. Nu såg spel nästan verkliga ut och storyn var betydligt mer invecklad. Lågan som hade släckts tändes åter och jag började spela. Först kände jag mig överrumplad av allt som hade kommit under de nitton åren så jag vände mig till internet, till Gamereactor. Jag behövde hitta ett forum där jag kunde lära mig mer, få tips och prata om spel med andra. Gamereactor var den sajten som hade bäst layout för mig som behövde något enkelt att manövrera i, jag hade ju aldrig satt min fot i ett spelforum tidigare.

Bilden som jag la upp när jag bevisade att jag var jag.Jag började med att nå ut till andra spelare via trådarna i forumet, men många ignorerade mig. Jag förstod inte varför, men antog att det märktes att jag var “noob”. Eftersom jag bloggat i många år om skönhet, brudklänningar, resor med mera så tog jag mig an blogg-funktionen som man hade tillgänglig i sitt krypin. Jag presenterade mig själv och la upp en bild på mig, precis som många som andra gör. Det började strömma in folk i bloggen, många började följa mig och jag visste inget om spel så jag bloggade om det jag gillade rent allmänt. Ännu fler började följa mig och jag började bli kallad för nättroll av dem som trodde att det var en kille bakom bloggen. Jag tvingades bevisa min existens genom att posta en bild på mig med en skylt som jag höll upp med en kommentar som jag hade fått skrivet att jag skulle skriva på skylten. Det kändes nedvärderande att inte bli tagen på allvar men jag spelade med. Jag visste väl inte bättre då jag inte var insatt.

Min blogg hackades och jag blev kallad för hora.
När de andra medlemmarna insåg att jag fanns på riktigt kom nästa våg av kritik: jag skrev inte tillräckligt mycket om spel. Jag skrev för mycket nonsens enligt dem, jag lade upp för många selfies och jag förtjänade absolut inte att vara där. Kritiken haglade och bloggen växte, men jag började bli sur på stämningen på spelforumet. Riktigt sur. På grund av min popularitet så fick jag en PS4 att lotta ut via Sony. Det här var när det rådde en PS4-torka i januari så jag tog erbjudandet och anordnade en tävling på bloggen. Det blev en stor grej av det hela och efteråt blev jag om möjligt ännu mer kritiserad. Min blogg hackades och jag blev kallad för hora, det skrevs bland annat att jag sög kuk mot betalning. Vissa medlemmar gillade mig men de som hatade mig hördes mer så till slut fick jag nog.

Efter stöd och tips startade jag en egen blogg, stängde ned min gamla på Gamereactor och länkade till min nya. Men man fick inte länka till en annan blogg enligt moderatorerna (även om många andra gjort det tidigare) så jag blev bannad från Gamereactor. Det var det bästa som kunde ha hänt mig för på min egna, nya blogg så hittade Roger Åberg mig, en av grundarna av spel- och teknikbloggen feber.se.

Jag hängde en del på Feber och kommenterade artiklarna som lagts upp för när jag inte var välkommen på Gamereactor fick jag min dos av spelnyheter därifrån. Jag var en av få tjejer som hängde bland killarna i kommentarsfältet. I början så var det inte så farligt men när de andra läsarna insåg att jag hängde kvar där började de ifrågasätta mig. Varför hängde jag på Feber så mycket? Varför kommenterade jag så många artiklar? Varför var jag så positiv i mina kommentarer?

Nu började jag se ett mönster och inse att det finns regler om man som tjej hänger i spel- och teknikforum, och de är:

 1. Lägg inte upp för många selfies i din egen blogg. En selfie någon enstaka gång är okej, men inte mer för då får man stämpeln “Attentionwhore”.
 2. Du måste skriva om spel i bloggen om du hänger på ett spelrelaterat forum och teknik om det är tekniksnack. Allt annat ses som tecken på att man är ointelligent eller driver en blogg om nonsens.
 3. Det ska helst vara långa texter om spel och helst något djupt som de flesta kan relatera till som till exempel ett kärt spelminne.
 4. Akta dig för att vara för positiv för det kan störa folk. Du måste kritisera något; vad som helst, eller vem som helst duger gott.
 5. Uppdatera inte bloggen för ofta för det kan uppfattas som att du söker uppmärksamhet och kan till och med klassas som spam. Då blir du stämplad som oseriös.
 6. Visa inte att du är tjej. Flera gillar inte att få upptryckt i ansiktet att man är kvinna så ha helst en avatar på en figur, en häst eller något annat som inte är du.
 7. Se till att hårdplugga så mycket som möjligt om spel för du kommer att behöva bevisa dig själv många gånger och då är det bra att ha så mycket info som möjligt på förhand.
 8. Om din avatar är en bild på dig själv, undvik att byta den för ofta. Det kan ge sken av att du är ytlig.

Allt ovanstående är saker som användare sagt till mig att jag bör göra eller saker som någon stört sig på. På Feber trodde någon att jag fått betalt av dem för att kommentera som tjej, att det var därför jag var så positiv. En annan undrade om jag var arbetslös.

Vid det här laget var jag så arg att jag kokade, men som reaktion började jag istället plugga in allt om spel. Från att inte veta vad FPS stod för införskaffade jag mig koll på spelutvecklare, spelföretag, skribenter, spelsidor med mera. Allt inom spel matade jag in i huvudet för att ha något att säga när när jag “blev ställd mot väggen” eller påstods ställa dumma frågor.

Roger Åberg la märke till mina diskussioner bland kommentarerna. Han letade upp mig och erbjöd mig jobb, på Feber! Jag tog det och för första gången någonsin började jag att skriva för någon annan än mig själv. Med brist på erfarenhet och mindre spelkunskap än majoriteten av läsarna tog jag mig framåt som skribent. Som nybörjare fick jag ta emot kritik efter kritik från läsarna. Det har gått sju månader sedan jag postade mina första artiklar och idag är kritiken mindre på själva sajten men vissa läsare har gått så långt som att ta reda på var jag bor och smetat in bajs på min ytterdörr, jag har mottagit flertalet hot på mejl, det har ringt till min telefon och fejkprofiler på dejtingsidor har lagts upp i mitt namn.

Precis innan de värsta hoten kom så blev jag rekryterad av Elin Ekberg för att skriva för Loading. Jag hade precis börjat blogga där och var beredd på samma skitstorm som på Gamereactor men eftersom Elin fiskade upp mig precis när jag börjat blogga fick jag skribentstatus snabbt, och med det kom en liten gnutta respekt. Att Loading är mer vana med tjejer hjälpte så klart också till. Anledningen till att jag fick så mycket skit på Gamereactor tror jag har att göra med att det är så få tjejer i redaktionen, jag fick inget stöd eller liknande av någon av dem och många av kommentarerna om mig finns kvar på sajten än idag. Ingen satte stopp för det hela.

Jag har inte börjat skriva om spel eller publicera recensioner än, rädslan att yttra mina åsikter kring spel är stor med tanke på den hotbild som finns. Nu är jag inte en vanlig läsare längre, andra regler gäller för mig som skriver om spel och andra typer av problem lyfts upp. Jag har råkat ut för så mycket och varför det? För att jag var en helt vanlig tjej som sökte efter andra med samma intressen. Sedan var jag bara en skribent som återberättade teknik- och spelnyheter. Vad händer om jag verkligen gör mig hörd? Jag som inte har varit en inbiten spelare hela livet, eller har koll på precis allt inom spel och som väljer att se det positiva framför det negativa?

Jag och sådana som mig ska få ha våra intressen och vara dem vi är utan att bli kritiserade konstant.

Jag väljer att inte vara rädd längre! Jag tar på mig den stålrustning som jag ser att mina kvinnliga kollegor stolt bär och så ger jag mig ut och krigar. Krigar för att jag, och sådana som mig ska få ha våra intressen och vara dem vi är utan att bli kritiserade konstant.

Min första krönika väljer jag att ge till Svampriket och min första recension kommer ni att få läsa på Loading. För tio månader sedan började min historia och den är inte slut än, inte på långa vägar. Jag är som ett rosa ånglok som tutar med en glad melodi och kommer lastat med färska insikter angående spel, med entusiasm och positivitet.

Världen ligger framför mina fötter, med eller utan alla nötter.

Text av Fenjima

Fenjima En positiv och driven tjej från Stockholm med en avsky för jantelagen. Jag gillar spel som är i första person med mycket pang pang och action. Jag har en förkärlek till teknik och blir lätt såld på allt som flyger, eller innebär virtuell verklighet. Förutom spel och teknik är min största passion skräckfilm och serietidningar. Jag är en manisk Twittrare och en egocentrisk Instagrammare. Man hittar mig enklast som skribent på Loading eller Feber.

Kommentarer

 1. Joel skriver:

  Det är katastrof när sånt här händer. Vi har ett community nu under utveckling och sånt här skit gör bara att vi måste fortsätta bygga upp det från grunden varje gång. Det känns underbart att du fortsätter ha en positiv attityd iaf och kommer vilja fortsätta kämpa framåt. 🙂

  • Fenjima skriver:

   Tack Joel, jag kör vidare och hoppas att inga andra med ett kvinnligt kön råkar ut för det jag gjorde. Varken på GR eller på något annat spelforum, det är ett steg i rätt riktning att det ni bygger på har noll tolerans mot sådan typ av mobbning 🙂

   • Hej Fenjima!

    Jag kan bara säga…. JA! till allt -du- menar.
    … och ett rungande NEJFÖRIHELVETE till allt du blivit utsatt för!

    KRAM!
    Vi kan kramas kantigt och dunka varandra hår i ryggen, som killar gör, för annars kanske vi blir kritiserade för att vi kramas på ett för sensuellt, uppmärksamhetssökande, lesbiskt, horigt sätt. *tableflip*

 2. Jonatan skriver:

  Jag blir så förbannad när jag läser sånt här. Det är 2014 och folk för sådan misogyni som kan liknas med den för 2000 år sedan. Fenjima, fortsätt vara stark och sparka så många arslen du kan och så hoppas jag att vi får läsa mer i från dig här på Svampriket. 🙂

  • Fenjima skriver:

   Det jag känner är värst är att det accepteras som något normalt idag, det är sällan en tjej glider in som sig själva bland gamers och kommer ut lika intakt som hon var innan. Jag gjorde iaf inte det. Det tog väldigt hårt på mig till en början, många ggr trodde jag att det var mig det var fel på. Idag vet jag bättre 🙂

   Tack för de fina orden.

   • Lina skriver:

    Sådana personers beteende, handlingar, åsikter och kommentarer säger oerhört mycket om vad de är för slags personer och vad de har för människosyn, och i princip ingenting om tjejerna de trackar med sitt outsinliga avskräde.

 3. Josjo skriver:

  Heja dig! Kör på! Den här misogyna kulturen i spelvärlden är så jävla tragisk och måste motarbetas.

 4. wezzy skriver:

  Det gör ont att läsa om hur illa communityt har behandlat dig. Vem som helst kan älska spel och varken kön eller hur länge man har gillat spel borde spela någon roll.

  Jag tyckte om din krönika, att se saker ur andras synvinkel är något vi alla måste jobba på och höra dig beskriva dina upplevelser ger oss en god inblick i din värld.

  På samma gång gör det mig glad att du vågar ta steget och skriva din första recension. Lycka till.

 5. Tomb skriver:

  Först: Fyyyyyyyy faaaaan för människor. Så fruktansvärt respektlöst av folk att hålla så där mot dig. Mår fan dåligt av att tänka mig att någon suttit hemma och verkligen “gått den extra milen” för att ta sig hem till dig och besudla din dörr. 🙁

  Andra: Det här är det första jag läst av dig och du skriver ju faktiskt väldigt bra. Så tuffa på med tåget! Hoppas jag får läsa något mera av dig i framtiden. 🙂

  • Fenjima skriver:

   De har hållt på att rycka i dörren och liknande också, ett tag fick jag ta mig till mina föräldrars hem för jag kände mig obekväm i mitt eget. Det är så knasigt för jag hade inte ens skrivit något dramatiskt, gått ut som feminist (det är tydligen ngt som folk triggas av), delat egna åsikter eller yttrat mig respektlöst på något sätt. Det var enbart för att jag är jag. Det är så att man blir mörkrädd.

   Det kommer mer från mig, kanske inte lika dramatiskt nästa gång men något litet kommer det absolut. Tack! 🙂

 6. Oscar skriver:

  Fan vad tråkigt det är att det ska behöva vara så här, och att du fått ta så mycket skit. Strongt av dig att ändå gå ut ur det med den positiva vibb du verkar ha. Måste även säga att du skriver bra. Hoppas en får läsa mer av dig framöver.

 7. Bitbox skriver:

  Jag blir så jävla arg av att läsa vad du har varit med om! Men också glad för att du inte kompromissar utan kör på som du är! Om det är något som alla snorungar i spelkulturen behöver lära sig så är det att respektera en kvinna på alla villkor. Jag är så himla trött på alla som ba “hon vill bara ha uppmärksamheeeeet, hon kan inte gilla tv-spel för hon bryr sig om smiiiink och utseendeeee”, liksom OCH? Kan man inte göra både och eller? Uurrh.

  Och alltså, jag visste att Gamereactors var katastrof, men inte SÅHÄR katastrof! Söka upp ditt hem och skriva det där på din dörr med.. bajs? Alltså nivån?? Herregud!?

  Nej fan, kör på bara! Jag vet hur jobbigt det kan vara att va kvinna i spelbranschen, men tänk på oss och att vi alla backar dig i både handling och tanke när det blir jobbigt. Du är inte ensam!

  • Fenjima skriver:

   Känns skönt att inte vara ensam, på den tiden trodde jag att jag var den enda. Det är på senare tid som jag har märkt att vi är många. På GR är det väldigt få kvinnor i överlag och på Feber var jag praktiskt taget den enda bland de som kommenterade, nu som skribent är vi två. På Loading dock är vi många fler vilket känns uppfriskande.

   Tack för peppen!

 8. Fleshfight skriver:

  Fortsätter att förundras över hur sjuka människor det finns.
  Stå på dig, följt dig på feber ett bra tag och du gör ett bra jobb! Riktigt bra!

  Fenjima for president!

 9. Yelo skriver:

  Kräks lite i munnen av hur sjukt det här är 😐

  Kötta på ba’, var en intressant (om än jobbig) krönika att läsa!

 10. SpeLinnea skriver:

  Fenjima! Det bränner bakom ögonlocken när jag läser. Den här dubbelbestraffningen som kvinna i att gilla spel. Antingen är man inte snygg (kvinnlig) nog, eller så är det fokus på att man skulle vara för noga med sitt utseende, för glad, för kvinnlig, för känsloslam, för…

  Allting kvinnligt reduceras till att det är kass, och fy fan i helvete vad vi ska motarbeta dessa störtlöjliga människor som tror sig stå över dig och mig och intresset tv-spel.

  Jag önskar du fått ett stort välkomnande till spelvärlden istället för allt misogynt skit. Jag står ivf med öppna armar och jag hoppas du vågar fortsätta såsom du beskriver. Jag krigar med dig!

  • Fenjima skriver:

   Åh, vad fint skrivet. Tack så mycket för stödet Linnea.
   Det är förvirrande att komma in som tjej i spelvärlden, jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på. Stampade in på GR med världens smile och bara: Hej hej, någon som vill hänga och snacka spel?

   Haha,det startade värsta skitstormen. Man blev så häpen, minns att jag satt hemma och gapade stort. Men tiden blev jag arg och ledsen dock, hade jag varit yngre än mina 32 år så hade de knäckt mig helt. Tragiskt.

 11. Caymot skriver:

  Det är så sjukt och vidrigt att människor överhuvudtaget kan bete sig såhär. Fortsätt vara stolt och stark, vi är många fler än dem.

 12. JohnFooo skriver:

  Det här var den bästa krönikan jag aldrig hoppades få läsa.

  Eller? Ok, hoppas min mening kommer fram i alla fall.

  Jag tror aldrig jag varit inne på gamereactor, men av alla reaktioner och rykten att döma är jag säker på att gamereactor är MORDOR. Typ. Skönt att du hittade ut därifrån, men så klart väldigt trist att det blev som det blev. Har så svårt att förstå hur detta hat mot kvinnor i allmänhet och kvinnor inom spel i synnerhet kommer ifrån. Gör en ledsen.

  Hur som helst: Nu har du ändå kommit bland vänner. Svampriket och dess community hör till den bästa, i min mening. Loading vet jag inte så mycket om, men Elin Ekberg är ju bra skit, så jag är säker på att du kommer trivas där också.

  Hoppas få läsa mycket från dig! Spännande!

 13. Lasselelle skriver:

  Blir helt galen. jag fattar inte varför det finns en mängd killar som håller på så här. Jag förstår verkligen inte poängen. Alls.
  skönt att saker och ting åtminstone har blivit bättre, om man nu ska se någon form av ljus i det hela.

 14. Miss Nekiya skriver:

  Japp, har själv fått motta flera “hjälpande” kommentarer och mail från folk (förmodligen killar) som vill kritisera sönder mina inlägg. Särskilt en kille vart riktigt förbannad över min “överdrivet” positiva recension av Mass Effect 3 på min blogg, så när du sa att man inte ska skriva för positivt slog min mage en volt av obehag. Igenkänningsfaktorn var för hög.
  Fantastisk krönika! Jag hoppas vi får se mer av dig här, och jag ska definitivt hålla utkik på Loading!

 15. Henrik skriver:

  Tjena Fenjima. Jag skrev en kort kommentar på din Loadingblogg (WAF/Wife Acceptance Factor).

  Jag fattar det inte, jag VILL att det ska vara “mer”(det är redan hur stor blandning som helst, men många gömmer sig i rädsla för hatet)tjejer/kvinnor/män/pojkar som spelar och inser värdet i att spela.

  Spel hjälper mig att slappna av, uppskatta, tänka, inte tänka etc etc.

  Hoppas att du kan ge många recensioner och den som smetade avföring på din dörr återföds i analtarmen hos en schakal.

  Ha en underbar dag och lycka till alla dina framtida åtaganden.

  Mvh Henrik WAF Karlsson

 16. Izaac Johansson skriver:

  Utav någon anledning är jag inte förvånad över hur folk beter sig. Men man blir så förbannad på människor som är så pass respektlösa och ointelligenta att de kan bete sig på det viset.
  Jag och min spelgalna sambo står bakom! Kör på och jag kommer iaf följa dig hädanefter!

 17. Eric skriver:

  Hej Fenjima! Jag har länge följt Spelfeber och lade märke till en optimistisk och humoristisk ton i dina nyheter som jag verkligen uppskattar. Det märks att du är väldigt aktiv och intresserad, vilket behövs för en sida som Feber.

  Det är så deprimerande att höra om all skit den här branschen innehåller, att du ska behöva ta emot hot och att folk söker upp din lägenhet är så jävla sjukt att jag inte hittar ord för det. Jag hoppas du aldrig låter dig kuvas och kan fokusera på alla som uppskattar dig och det du gör istället för de högljudda nollor som försöker trycka ner dig.

 18. Johan skriver:

  Väldigt viktig och väldans bra krönika. Likt alla andra upplever jag det sjukt att det kan se ut på detta vis. Sen att svampriket dessutom blir attackerat (förmodligen) pga publicerandet av krönikan är också beklämmande. Min tolkning är att det finns personer där ute som är rädda för att förlora något. Nämligen ett stängt heteronormativt rum där bara maskulina män har tillträde och kvinnors deltagande ses som onaturligt och provocerande. Dessa personer har dock missat att spelkulturen sedan länge har förändrats och att det idag inte går att lika ensidigt koppla samman kön och spelintresse. Istället för att acceptera detta hittar de på en ny distinktion, i form av vem som som är en “riktig” gamer och vem som inte är det. Något som är humoristiskt eftersom det aldrig går att pinpointa vem som är vad, då det är högst subjektivt vilka spel och vilka typer av spelande som räknas respektive inte gör det. Cred som fan till dig för att du skrev denna krönika, samt cred till svampriket för publicerandet. Bra jobbat!

 19. grillchirre skriver:

  Förstår inte vart allt detta hat kommer i från, när jag var i tonåren (ca 15 år sedan) och mer insatt i spelkulturen upplevde jag inte att det var så här. För jag antar att de allra flesta som beter sig illa mot folk men främst mot tjejer är omogna tonårsgrabbar som känner sig hotade, annars är det än mer skrämmande.

  Redan som yngre tyckte jag det bara var roligt när tjejer gillade saker som ansågs vara grabbigt så som mopeder, hårdrock och tv-spel.

  Skrämmande utveckling detta, därför är det skönt att se att folk på t,ex Svampriket och P3 Spel tar upp problemet nu och då.

 20. Mister Manners skriver:

  Det här är en av anledningarna till att Svampriket är den bästa spelsajten !
  Här är alla snälla och trevliga. 🙂

 21. Hakola skriver:

  “Gamerkulturens” baksida kan vara riktigt hemsk.

  Det är väl en sak att inte gilla en skribents texter/smak/attityd/whatever, men alltså… wow.

  Stå på dig. Och inte bara du, utan även alla andra som fått ta liknande skit!

 22. Joel Karlsson skriver:

  Jag förstår mig inte på alla dessa virrpannor som tvunget måste spy ut sitt hat över dig. De kanske skulle må bra av att utvecklas lite och inte bara stanna kvar i grottmänniskostadiet. Iofs missat helt dina bloggar och det här är det första jag bört om detta (har mest hängt på fz) men jag tror att jag ska börja kolla mig runt lite på både loading, svampriket och feber 🙂

  Stå på dig!

 23. spfoia skriver:

  Tack! Om jag börjar läsa spelbloggar kommer du vara min go-to-girl. Känner för stor avsmak för stora delar av spelvärlden för att palla för tillfället, men det kanske ändras! =)

  Power hugs

 24. […] gamers perspektiv. Skribenten Fenjima, från Feber och Loading, gästade Svampriket och bidrog med en text där hon hade utsatts för näthat, trakasserier och andra […]

 25. WathiWolf skriver:

  Det är så sjukt att en ska bli utsatt för sånt här bara för att en råkar vara kvinna. Jag har själv ett stort spelintresse och har fått höra samma saker; jag är en poser med fejkintressen, finns det nåt spel jag inte spelat så är jag en noob även om jag tagit mig igenom tusen andra, jag kan ju ingenting och är ju sämst på att spela (när det visat sig att jag faktiskt är väldigt bra tas det som att jag måste vara en man som bara låtsas vara kvinna för att få uppmärksamhet).

  Helt galet tröttsamt men jag blir glad av att höra att du inte gett upp! Vi behöver fler krigare som står emot och visar att kvinnor kan och är intresserade av annat än kläder och mode (inget fel med dom intressena men det verkar ju vara det enda en kvinna kan vara genuint intresserad av enligt vissa).

  Kärlek!

 26. Starfighter skriver:

  Det här är i sanning bekymrande läsning (fast långt ifrån oväntad när jag såg att Gamereactor nämndes). Kampen mot misogyni, och exkluderande i stort, fortsätter.

  Jag har hittills missat dig eftersom jag varken besöker GR, Loading eller Feber men nu har jag lagt till lite bokmärken och så. 🙂

 27. Johanna skriver:

  Blev glad av att se en tjej på Feber, men sen så märkte jag hur många män som visade sina sämsta sidor. Många sidor, både Febr och framför allt Game Reactor har verkligen noll intresse iatt få bort kvinnohatet och sexismen.

 28. Daniel skriver:

  Jag är 38 år och har spelat spel i 28 av de åren. För jäkligt hur du blivit bemött av dessa omogna små mansgrisar. Hoppas deras mödrar och systrar är riktigt stolta över deras uppförande.

  Jag själv är ihop med en geek-tjej, och tycker det är uruselt när idioter får för sig att mobba ihjäl dem för deras intressen. Det finns ju inget bättre än att kunna geeka ut tillsammans över film, spel och böcker.

  Stå på dig och låt inte trollen och chauvinisterna trycka ner dig. Det behövs mer geeks och mer gamers bland tjejer. Fortsätt vara awesome.

 29. Mikael skriver:

  Tråkig, men välskriven, läsning. Ännu en tjej som tvingats ta sig igenom skiten, jag är väldigt imponerad över att du orkade och inte gav upp. Fortsätt som du gör och du kommer säkerligen bidra till att göra spelvärlden lite bättre, lite varmare och lite mer välkomnande.

 30. […] läst en artikel på Svampriket om Fenjimas blogg på gamereactor.  Fenjima var bloggare på Gamereactor och skrev om andra saker, mer så kallat kvinnliga ämnen, […]

 31. […] Mönstren upprepas. Maktens män gör vad maktens män alltid gjort – och är sedan oförmögna att se att deras beslut skulle kunna få långtgående konsekvenser, att attityderna som de är med och reproducerar skulle kunna skapa negativa beteenden hos den publik man drar till sig (och tro inte att det ser speciellt annorlunda ut i Sverige – för det gör det inte). […]

 32. Mikael J. Couchér skriver:

  Herregud!! FOLK!! Samtidigt som jag blir riktigt mörkrädd av din krönika så blir jag inte alls förvånad. Synen på kvinnor som brinner för spel är HEMSK!!

  Ang. bloggande på gamereactor så bloggar självaste Petter om ALLT mellan himmel och gjord… Så det är sjukt hur det är på GR. tyvärr.

  Annars en intressant läsning och som tidigare kommentarer så ge inte upp. Kör på och skriv om det som du brinner för. även om det handlar om spel, klänningar och skor.

  Jag önskar dig all lycka till och att skriva en sådan här krönika på Svampriket passar perfekt in här.

 33. Mikael J. Couchér skriver:

  Just det. Det är sådana som dig som vi behöver!

 34. Tove Bengtsson skriver:

  Hej Fenjima!
  Det är förfärligt vad du har varit med om. Spelkulturen är på många sätt helt bedrövlig och som vi får daglig bekräftelse på, misogyn. Men jag blir riktigt glad av att läsa att du inte ger dig och tänker fortsätta att kriga! Jag önskar dig stort lycka till och ser fram emot att läsa dina texter.

 35. Anders Måsan skriver:

  Mycket väl skrivet och tråkigt att det ens skall behövasskrivas om fortfarande 2014.
  Men jag tycker du bara ska försöka vara dig själv och fortsätt skriva som du gjort.
  Ta inte åt dig för mycket av de småsinta onda människorna som bevisligen inte ser kvinnor mer än på sidor vi inte skall nämna här. 🙁
  Nä fler kvinnliga geeks/spelare behövs och fortsätt att spela/skriva för guds skull. (inte för att jag tror på gud men du förstår andemeningen)

 36. Erik Johansson skriver:

  Bra skrivet, tråkigt att det ska gå så långt! Gaming-communityn är fan en av de värsta som finns. Synd att det är så kul att spela….

  Fortsätt stå på dig!

 37. Från en på GR skriver:

  Bägge parter gjorde fel när det gäller hela GR-historien. Ingen borde ha hoppat på dig på det där sättet, det är vidrigt och omoget, men samtidigt provocerade du enormt med alla selfies (minns du när du helt plötsligt la upp en bild på dig som catwoman, eller vad det var?) och alla sex-relaterade rubriker etc – och det känns som att du gjorde det med flit för att dra till dig grabbarna.

  Du har inte alls hållit på på samma spammande sätt på Loading och kanske är det därför det går bättre där? Jag har inte märkt någon annan tjej som fått skit på Gamereactor -kanske att folk var lite sur på marikaerkilla ibland, men hon spelade för fan aldrig ens utan skrev bara om smink och hästar – tvärtom behandlar GR tjejerna väldigt bra. Du var ett undantag, med anledning, och GR förtjänar inte all denna kritik.

  Med det sagt gillade jag dig väldigt och jag tycker att folk var elaka – men du var inte oskyldig i det hela heller. Du kan inte skriva om rövsex och hur mycket du gillar sex och hur bra du är på det och sexleksaker hit och dit och halvnakna bilder på dig själv.. och förvänta dig att bli behandlad som en lady. I en perfekt värld kanske, men världen är tyvärr inte perfekt. Man får anpassa sig. 🙁

  • Daniel skriver:

   Du är ju exemplet på vad som verkar vara fel på Game Reactor. Oavsett om hon hade skrivit om bruket av symaskiner i främre orienten på 1700-talet så ursäktar det fanimej inte brist på vanligt hyfs.

   Det du gör kallas för “victim-shaming”, samma som att säga att en tjej får skylla sig själv för att hon blev våldtagen för att hon hade en kort kjol på sig.

   Det finns inga undantag i såna här frågor. Gör det saken okej ifall bara en tjej får nedsättande kommentarer, men killarna annars är schyssta mot alla andra? Det är fortfarande mobbning – faktum är översätt det i verkliga livet så inser du hur fruktansvärt sjukt det är.

   Nu är jag glad att jag inte varit inne där på länge – kommer nog bli mycket längre jag håller mig borta också.

  • Henrik.K skriver:

   “och förvänta dig att bli behandlad som en lady.”

   Varför skulle man förvänta sig att bli behandlad som en lady? Jag tycker att det är mer rimligt att anta att man blir blir behandlad som en människa och med respekt. Gillar man inte det som det bloggas om så behöver man ju inte besöka just den bloggen. Låter rätt enkelt tycker jag.

   Jag tycker dessutom att det är lustigt att just på GR somliga blir anklagade för att blogga off-topic (dvs inte om spel) när GR har en chefredaktör som tycks blogga om mycket annat än just spel. Film tycks ju vara ett ständigt återkommande ämne plus bilar, mat, dyra klockor osv. Det är ju ok, men när andra helt plötsligt (speciellt kvinnor) skriver om andra saker då är det inte ok att på en sida om spel skriva om annat än spel.

   Att ens försöka försvara det här beteende med ett “Du har faktiskt lite dig själv att skylla” är bara förolämpande.

  • Fenjima skriver:

   “Med det sagt gillade jag dig väldigt och jag tycker att folk var elaka – men du var inte oskyldig i det hela heller. Du kan inte skriva om rövsex och hur mycket du gillar sex och hur bra du är på det och sexleksaker hit och dit och halvnakna bilder på dig själv.. och förvänta dig att bli behandlad som en lady. I en perfekt värld kanske, men världen är tyvärr inte perfekt. Man får anpassa sig. :(”

   SAY WHAT!?

   Jag vet att jag inte borde försvara mig i det här MEN så där var det INTE. Jag la upp EN bild på mig från en maskerad när jag klädde ut mig till catwoman. EN BILD! EN GÅNG!

   En annan gång så hade jag träningsverk efter att ha spelat Zumba på xboxen och skrev att jag gick som att jag hade haft RÖVSEX all night long. EN GÅNG!

   Med sexuella rubriker så menar du när jag EN gång skrev rubriken “mellan mina lår” och i det inlägget så hade jag en takeaway-kaffe som jag höll mellan låren och rekommenderade mitt favorit-kaffe-ställe.

   Jag skrev inte att jag gillade sex. ALDRIG. Däremot la jag upp inlägg om jättekonstiga japanska sexleksaker som var helt sjuka i en serie av inlägg som jag kallade “Den operfekta julklappen”. Där kom det också med ett glidmedel som smakade och luktade bacon som jag ansåg vara den mest operfekta julklappen.

   Så det här om jag hela tiden skrev om sex, var supersexig osv osv…det var inte så. I din hjärna så kanske du kopplade allt helt fel men i verkligheten så var det alltid på ett skämtsamt sätt. Det kan många andra som följde mig skriva under på.

   Det spelar heller ingen roll vad någon skriver om…ingen ska behöva bli utmobbad och utfryst. Jag gjorde inget fel och jag skrev om spel också, la tom upp bilder NÄR jag spelade för att ni på GR inte trodde att jag spelade spelen som jag skrev att jag spelade.

   • Daniel skriver:

    Helt rätt, du behöver inte försvara dig.

    Tycker de där ämnena låter väldigt roliga och läsvärda 😀

   • Från en på GR skriver:

    Ok, kanske uttryckte mig klumpig. Vad jag menade var att det var fel av dem som gav sig på dig, väldigt fel! men jag gillar inte att du anklagar hela Gamereactor för den sakens skull för vi flesta är snälla där, även mot tjejer. Det känns orättvist. Troll och elakingar finns det överallt, inte bara på Gamereactor. 🙁

 38. Nicke skriver:

  Givetvis tråkigt att du har fått vara med om så mycket tråkigheter men du får se det positiva i det hela. Om du inte hade fått en skitmobb mot dig hade du kanske heller inte blivit uppmärksammad och värvad av Elin Ekberg, helt klart en av landets allra främsta.

 39. Axel skriver:

  Fruktansvärt att du ska få ta del av den hemska misogyni och det kvinnohat som finns inom spelindustrin just när du återkommer till den. Tyvärr har Gamereactor utvecklats från en lättsinnig och skön tidning och forum till den svenska speljournalistikens motsvarighet till Slitz, med Petter och hans kult av grabbiga mansvin, sexuellt frustrerade unga män och sverigedemokrater. Intolerans och diskriminering är stora problem inom spelindustrin, och GR är ett väldigt extremt exempel på detta.
  Jag vill samtidigt hylla och glädjas åt ditt mod och din positiva attityd trots dina erfarenheter: att du med namn och ansikte kan berätta om dina erfarenheter, och trots hot och trakasserier inte räds till att sluta men istället fortsätter att skriva är fantastiskt!
  Jag önskar all lycka och glädje till dig i framtiden, och ett fortsatt trevligt spelande! Vare sig de fortsätter med sitt agerande eller inte står jag tryggt bakom din sida!

 40. André skriver:

  Helt sjukt vad du varit med om. Bra att du lyckades ta dig bort från GR, det verkar inte vara så bra ställe. Tråkigt att du fått den respons du fått, men måste säga att du är stark och smart som fortsätter och som berättar om det!

 41. Anna Sortti skriver:

  Fetcred till dig för att du tar en fight ingen skulle behöva ta!

  Det är så tragiskt med dessa idioter som påstår sig värna spelandet och samtidigt mular hela spelkulturen med bajs. Till råga på allt ger de “TV-spel skapar våld”-ivrarna oceaner av vatten att hälla på sina kvarnar.
  Sorgligt…

  Fortsätt skriva, fortsätt spela. Kärlek och pepp!

 42. Dennis skriver:

  Hej Fenjima,

  Jag har inte koll på hela historien bakom gamereactor-dusten. Det jag däremot vet, vilket jag själv reagerade på vid denna tid, var att du syntes överallt, och detta gjorde du över en natt, blogginläggen du publicerade avlöste varandra. Så fort ett inlägg försvann från första sidan, kom ett nytt upp. Med lockande rubriker som “mellan mina ben…” kan jag förstå att folk reagerade och började tvivla ifall TV-spelandet var ett riktigt intresse eller det snarare var ett marknadsstrategisk agenda för vinna besökare (och på så sätt även sponsringspengar). När det sedan börjades lottas ut Playstation 4 och liknande kände jag själv att det låg en finansiell makt bakom ditt bloggande, vilket jag personligen inte känner riktigt hör hemma på ett hobby- och entusiastforum så som gamereactor är. Sedan vet jag inte hur gamereactors föreskrifter ser ut om sådant. Så fort man bedriver en verksamhet behöver man hitta möjlighet att skapa sig en egen blogg.

  Detta är absolut ingen diss utan enbart en ödmjuk kommentar om hur jag upplevde din tid på gamereactor. Däremot är jag helt emot nättrollning och hur vissa medlemmar behandlade dig. Folks hat hittar man överallt på nätet, men ska absolut hanteras med nolltolerans, vilket jag hoppas att gamereactors moderatorer gjorde. Det var säkert till det bättre att du lyckades skapa en egen blogg som du kan bedriva precis som du vill.

  Själv har jag alltid känt att gamereactor varit en otroligt trevlig community, samma gäller alla i redaktionen. Men likt alla ställen på nätet finns det nättroll. Och det är inte första gången man blir mörkrädd över folks aggressiva framtoning. Ifall man läser kommentarsfältet på aftonbladet vill man helst flytta till en öde ö utan människor. 🙂

  Stort lycka till!

  • Fenjima skriver:

   Det var ETT inlägg som jag hade den rubriken på och på något konstigt vänster så är det enda alla på GR minns från alla mina blogginlägg som “avlöste varandra”.

   Det är det som är grejen, jag syntes inte överallt. Jag bloggade bara som alla andra, jag hängde inte i forumet eller kommenterade andras grejer. Jag hade mitt krypin som var min blogg som jag uppdaterade flera gånger dagligen.
   Att Sony gav mig en ps4 att lotta ut var för att jag bad om en (de sökte inte upp mig på ngt sätt) och eftersom bloggen gick så bra så fick jag den. Det var ju inte jag som skulle ha den ens. Det fanns ingen typ av makt bakom mig eller mitt bloggande på GR. Jag var en helt vanlig speltjej, skillnaden är att jag är otroligt driven och får saker gjort. Så dina tankar kring min tid på GR är helt fel, på alla sätt.

   • Dennis skriver:

    Det är just därför man ska låta bli att uttrycka sig negativt om saker man egentligen inte vet något om, vilket jag gjorde under den tid du var aktiv på Gamereactor. Det är lätt att skapa sig föreställningar om verkligheten genom att generalisera signaler utifrån. Dessa generaliseringar saknar dock substans.

    Jag är inte alls ute efter att trycka ner dig, jag är superglad över din framgång med feber och loading, samt på den här bloggen, och hoppas innerligt att det du utsatts/utsätts upphör!

    Däremot tror jag att det är viktigt att kritiskt granska situationen. Det är lätt att projicera problemet på andra, eller infinna sig i en offerroll (tro mig, jag har gjort det flertalet gånger genom livet). Däremot kan man inte förändra hur andra fungerar eller agerar. Det enda man kan göra är att granska sig själv och den bild man projicerar utåt, och hur man kan göra saker annorlunda. För… Trollning på nätet finns kvar, kvittar vilken site man kommer till. Trist, men sant. :\

    Härom dagen råkade jag ut för ett rövhål i trafiken (ber om ursäkt för ordvalet). Personen tog sig friheter att försöka trycka ner mig genom att ifrågasätta mina körkunskaper, hur länge jag hade haft körkort, min ålder (jag ser ganska ung ut för att vara 32år). Det komiska är att felet låg helt och hållet på hans sida, vilket han verkligen inte kunde se. Så idioter dras man med genom livet. Det man får lära sig är hur man hanterar dem.

    Kör hårt och behåll en positiv attityd. Du kommer få det bra med skrivandet tillslut ska du se. 🙂

 43. Anton Albiin skriver:

  Fantastiskt att du dokumenterat och delar med dig av allt detta. Vi är många som stöttar den här kampen – att fler ska bli accepterade och känna sig hemma i spelvärlden: http://diversi.nu/petition/

 44. Nima skriver:

  Tråkigt att läsa. Visar sig att spelvärlden inte kommit så långt som man trott när det gäller att vara inkluderande.

  Men jag måste erkänna att jag själv blev lite skeptisk när jag hörde att Loading hade en ny skribent som spelat i mindre än 1 år.
  Det är en hyfsad genväg 10 månader gå från att aldrig ha spelat under sitt vuxna liv och blogga om annat än spel, till att få skribentstatus på Loading.
  Jag kan förstå att många grabbar som skrivit djupdykande om spel i flera år känner sig förbipasserade och blir kritiska till en sådan utveckling.
  Men det är obegripligt att det ska dra fram de sämsta sidorna hos folk och att man inte kan inse att det finns plats nog för alla inom spelvärlden.

 45. Sven skriver:

  Fyfan vad bra skrivet. Även om den publicerades för längesedan är det intressant. Tycker det är hemskt att man ska få utstå så mycket skit och hemskheter när man som tjej gör detta. Sjukt också att det kan vara så oerhört laddat.

 46. Viktor skriver:

  Kommer sent med kommentarer men ack så viktigt detta är.

  Det gläder mig i att du orkar fortsätta trots all skit du får genomgå.

  Det märks väldigt tydligt vilken skillnad det är på hur jag blir bemött och allt skitsnack som flickvännen får leva med som kvinnlig gamer.

  Språket är hemskt i de flesta spel. Trots en väldigt låg basnivå mot alla spelare så lyckas man på något vis alltid skruva upp skitsnacket när man märker att en spelare inte har en snopp.

  Hejja hejja Fenjima!

Skriv en kommentar