Att rösta med plånboken ses av många som en grundläggande del av Den Fria Marknaden™. Och det finns en poäng i att spendera pengar på ett sätt som främjar produkter man uppskattar och företag man kan stå bakom, och inte gynnar säg Foxconn. Men låt oss för den saken skull inte glömma att det också är skitsnack.

Så fort man kritiserar ett spel, speciellt av så kallade “politiska” anledningar, kan man ge sig fan på att det är någon där som säger att man bara inte ska köpa det. Hålla käft och rösta med plånboken. Vilket i ärlighetens namn egentligen bara betyder “håll käft”.

För att rösta med plånboken och hålla käft är nämligen mer eller mindre helt verkningslöst.

att rösta med plånboken och hålla käft är helt verkningslöst
Det är sällan på gränsen till aldrig det är den direkt uteblivna förtjänsten som gör att ett företag backar. Det är den dåliga publiciteten. Om folk bojkottade en produkt och höll käft om det skulle mest troligt ingenting alls hända.

Det är klart företag bryr sig om sina kunder. Eller snarare den vinst kunder genererar för företaget. Men ofta har de många kunder. Väldigt många. Och att dra ihop tillräckligt många bojkottare för att det ska kännas i deras plånbok är svårt. Är man då dessutom inte högljudd så är man inte direkt bojkottare. Bara vanligt folk som råkar inte vara kunder.

I exemplet representation inom spel blir det extra tydligt hur illa plånboksröstande fungerar. Säg att du är en kvinna och vill ha fler kvinnor i spel. Om du då bojkottar alla spel med män i huvudrollen (vilket är de flesta) kommer det bara ses som ännu ett “bevis” på att kvinnor inte spelar, och att spel därför inte måste anpassa sig efter dem.

Genom att inte köpa en vara kan du helt plötsligt hamna utanför den varans målgrupp. Och varför ska de då bry sig om vad du tycker?

Jag säger inte att du inte ska rösta med plånboken. Lägg absolut inte pengar på saker du inte kan stå bakom. Men rösta också med rösten. För det är det som faktiskt kommer göra skillnad.