I helgen som varit har hela Svamprikets redaktion träffats i Gävle för att umgås och dricka… vätskor. Helgen har med största sannolikhet innehållit spel i alla dess former, därför vill jag ta tillfället i akt att tala om partyspel, denna gudagåva till oss människor. För vad kan som partyspelen förena oss alla? Ung som gammal, snygg som ful, lång som kort eller rolig som tråkig, inget kan binda ihop oss som partyspelen.

Av alla partyspel har jag haft mest roligt med Mario Party 3. Det var i början på 00-talet och jag var i mina tidiga tonår, långt innan alkoholen fördärvade mitt arma sinne (jag kommer tillbaka till alkoholen, för den har en roll att spela i denna partyspelens lovsång). Sommarnattstimmarna jag och mina goda grannar spenderat med Mario Party är oräkneliga, vi startade en omgång, valde maxantalet 50 rundor och spelade sen natten igenom, ibland med paus för TV3:s sommarnattsbio. Mario Party 3 är inte längre min favorit dock, partyspel är i sin natur flyktiga och byts ut då de ofta är enkla och lika enkla att tröttna på. I dagens spelklimat är Mario Party-seriens tidiga delar dessutom obönhörligt långsamma och nästan ospelbara, men när Nintendo 64 var i sitt esse var de inget annat än magiska.

Idag spelas mest fysiska partyspel hos oss. Just nu är det Galenpanna och The Resistance som går varma under våra partykvällar. Dessa spel kan vara extremt roliga med rätt sällskap, men de kan även vara ganska skojiga i fel sällskap, med rätt drycker till. Jag vill inte vara alkoholromantiserande, för med rätt sällskap är näst intill alla spel roliga, med eller utan rusdrycker. Dock finns det i min värld en samband mellan ”tråkigt sällskap” och ”rolig fest”, sambandet heter alkohol och partyspel. Sätt rätt spel i ett sällskap med lagom hög promillehalt och kvällen är bra många steg längre upp på trevlighetsskalan direkt.

De bästa partyspelen är i min bok de som kostar gratis eller mindre. Tidigare nämnda spionspel The Resistance kan spelas med bara en kortlek exempelvis. På temat spioner finns också Spyfall, som är det senaste partyspelet jag brukat. Det är ett galet enkelt spel som går ut på att hitta spionen i sällskapet genom att ställa luriga frågor till gruppen. Idag behöver du inte ens köpa spelets fysiska utgåva, utan kan spela det HÄR, gratis med mobiltelefoner. Ett perfekt sätt att inleda en kväll med både vänner och fiender.

Med rätt partyspel blir ingen fest tråkig, hittar du rätt spel kan till och med de tråkigaste tråkmånsar bli skojiga festprissar. Det är de bra partyspelens största förtjänst, att så fort du kommer igång tvingas alla inblandade delta. Det ska gå fort, vara lättförståeligt och framförallt roligt, då har du en chans att få med även den suraste av pappor. Så låt oss nu allihopa i denna sal sjunga “We shall overcome”. På Singstar alltså.

Nej, förresten, spela The Jackbox Party Pack istället. Singstar hade sin tid, men den är faktiskt förbi nu.