Nyhetssvepet

Cross-play på Playstation 4, Total War: Rome 2 recensionsbombas – och The Walking Dead ”på paus”

Spindelmän, bilar, lönnmördare och snart kobojsare också. Spelhösten är ett faktum och vi har alla fullt upp. Även på nyhetsfronten händer det grejer. Som att Sony äntligen verkar tillåta cross-play på Playstation 4, att rövhattar recensionsbombar Total War: Rome 2 på grund av kvinnliga karaktärer – och att det kanske inte blir något slut på The Walking Dead efter Telltales nedläggning.

Cross-play kommer till Playstation 4 – börjar med Fortnite

Fortnite är först ut att testa cross-play på Playstation 4.

Det ser ut som att Sony till slut kommer att börja tillåta cross-play med Playstation 4 och andra enheter när det kommer till tredjepartsutvecklade spel. Först ut att testas är det populära Fortnite, skriver Sony på sin officiella Playstation-blogg. Ett betatest av funktionen sjösattes i förra veckan och tillåter spelande över Fortnites samtliga plattformser; Playstation 4, Xbox One, Switch, PC, Mac, IOS och Android. Switch- och Xbox-spelare har redan sedan tidigare kunnat spela mot varandra.

Cross-play på Playstation 4 har efterfrågats av fansen länge, och när Eurogamer frågar varför det tagit så lång tid svarar chefen för Playstation Worldwide Studios, Shawn Layden att det inte bara är att ”trycka på en knapp och säga ‘varsågoda”. Men det verkade inte vara jättekrångligt när Epic under en kort period för ett år sedan satte igång cross-play för Playstation och Xbox av misstag.

Niklas tankar: Äntligen! Att inte kunna spela med och mot sina vänner på andra plattformar när man äger samma spel, när tekniken finns där, är bara tramsigt. Som marknadsledare på konsoler har Sony såklart mest att förlora på att släppa på spelare från andra plattformar, men det är skönt att de nu verkar ha tagit sitt förnuft till fånga. Jag hoppas att vi om fem år ser tillbaka på tiden då samma spel var låst till specifika plattformar och får oss ett gott skratt.

Total War: Rome 2 recensionsbombat på grund av kvinnliga generaler

För ett halvår sedan släppte Creative Assembly en uppdatering till det historiska strategispelet Total War: Rome 2. Uppdateringen möjliggjorde för kvinnliga generaler att dyka upp i spelarens arméer. På senaste tiden har detta fått användare att bomba spelets Steam-sida med negativa recensioner med argumentet att spelet tvingar en att ha kvinnliga generaler som spelbara karaktärer, något som Creative Assembly själva dementerar. Även Gamergate-supporters och nazistiska sajter som The Daily Stormer har drivit kampanj mot spelet, skriver Polygon.

Creative Assembly förklarar förändringen i spelet i ett uttalande på Twitter och att vissa nationer har större chans till kvinnliga karaktärer än andra. Detta för att reflektera hur dessa kulturer såg ut vid den tid i historien som spelet utspelar sig. De skriver också att de inte har hittat någon bugg som skulle fylla spelares arméer med kvinnliga karaktärer, och att de inte har några planer att plocka bort funktionen ur spelet.

Niklas tankar: Jag blir så oerhört trött på priviligerade rövhattar som blir vansinniga på varje försök att öka representationen i spel. Total War-spelen ger oss möjligheten att ändra hur historiska strider och skeenden utspelade sig, och eftersom det fanns kvinnliga militärer och befälhavare på den tiden är det helt rimligt att sådana dyker upp när nya barn föds i spelet. Och skulle det vara så att någon tvekar på om det här är en rimlig strid att ta mot Creative Assembly – tänk på att rent nazistiska sajter tagit den. En bra indikation på att det troligtvis inte är något vettigt ställningstalande. Återigen, nazister.

Försäljningen av sista The Walking Dead-säsongen ”på paus”

Kommer vi att få se avslutningen på The Walking Dead?

Efter förra veckans skräll om att Telltale Games säger upp 250 personer och lägger ner studion fortsätter de dåliga nyheterna. Den sista säsongen av The Walking Dead, av vilken två episoder har släppts, har satts ”på paus”. Med två avsnitt svar av säsongen går den inte alls att köpa längre, på PC som konsol.

”Vi jobbar för tillfället med att hitta ett sätt att lämna över produktionen av avsnitt 3 och 4 så att säsongen kan färdigställas”, står det på spelets sida på Steam. Istället för att köpa spelet finns bara möjligheten att ladda ner ett demo.

Vad som gäller för dem som redan köpt säsongspass är i nuläget oklart, men Telltale skriver att man hoppas kunna komma med ett besked inom kort.

Niklas tankar: Det är såklart tråkigt att The Walking Dead, som ju var spelet som gjorde Telltale till den äventyrsjätte de var fram tills förra veckan, kanske inte får ett värdigt avslut. Men ännu tråkigare är det att 250 personer fick kicken med någon timmes varsel, helt utan vare sig uppsägningstid eller avgångsvederlag. Enligt uppgifter ska deras sjukförsäkring – som man i USA ju ofta har genom sin arbetsgivare – även dragits in med omedelbar verkan. Den som hängt på Twitter under veckan har knappast undgått berättelserna från nu före detta anställda om hur illa skött studion var och hur dåliga arbetsförhållanden de anställda utsattes för. Det är inte för inte som snacket om att få till en ordentlig facklig anslutning för spelutvecklare i USA har blossat upp igen. Pro tip till spelstudior: Behandla inte era anställda som skit, tack.

Skriv en kommentar