Sony har varit en självklarhet på E3 i Los Angeles varje år, men nu är det slut med det. Mitt bland alla rykten om en kommande Playstation 5 meddelar speljätten att man drar sig ur världens största spelmässa. I övrigt är det glada nyheter som gäller denna vecka. Svenska föreningen Female Legends drar igång en e-sportturnering bara för kvinnor – och fightingspelsproffset SonicFox donerar vinstpengar till sin motståndares cancersjuka pappa.

Sony nobbar E3 nästa år

Sony på E3 – ett minne blott.

En av de stora, Sony, kommer inte till nästa års upplaga av Electronic Entertainment Expo, E3. Det blir varken bås på golvet eller presskonferens på världens största spelevent, bekräftar Sony för bland andra Kotaku.

”Allt eftersom branschen utvecklas letar Sony Interactive Entertainment efter uppfinningsrika möjligheter att engagera communityt”, skriver Sony i ett uttalande och fortsätter: ” Vi undersöker nya och beprövade sätt att engagera communityt 2019 och ser fram emot att dela med oss av våra planer med er.”

Sony är den sensate i raden av stora avhopp från E3, som arrangeras av branschorganisationen Entertainment Software Association, ESA. EA håller sedan några år tillbaka sitt eget event i samband med E3, och Nintendo har inte haft en presskonferens på mässan på flera år, utan har satsat på sina förinspelade Nintendo Direct-sändningar.

Niklas tankar: Vi säger det varje år, men det här är ännu ett tecken på att E3 blir mindre relevant för varje år som går. Inte så konstigt, med tanke på att utgivare (tyvärr) inte längre är beroende av pressen för att nå ut med information och trailers för sina spel till fansen. Är jag lite ledsen över att aldrig ha varit på E3? Javisst, men att inte kunna åka känns lättare för varje år som går. Varenda kotte har nog redan gissat att Sony lär köra en egen presskonferens i samband med E3, precis som EA och Nintendo. På så vis kan man både spara väldigt mycket pengar, och dessutom styra sitt budskap in i minsta detalj om det nu är så att man visar upp en kommande Playstation 5 nästa år, vilket mer och mer pekar mot.

Female Legends startar e-sportliga för kvinnor

Women Esports League, WEL, drar igång nästa år. Foto: Female Legends

Women Esports League, eller WEL – så heter den europeiska e-sportliga i League of Legends och CS:GO för kvinnor som föreningen Female Legends startar tillsammans med gamingplattformen Challengermode. Ligan är tänkt att skapa en plats där kvinnor kan träna och tävla utan att behöva vara oroliga för hur de ska bemötas, skriver de två aktörerna i ett pressmeddelande. Det slutgiltiga målet är, enligt arrangörerna, att ligan inte ska behöva finnas alls i framtiden.

”Vi jobbar ständigt med att e-sporten ska bli mer inkluderande och jämställd. Precis
som med vårt e-sportcommunity har vi samma målsättning för denna liga, att den
ska avveckla sig själv och i framtiden inte behöva finnas. Vi vill att alla ska kunna tävla tillsammans på lika villkor, utan påhopp och hat”, säger Olivia Mattsson, turnering-
sansvarig hos Female Legends i pressmeddelandet.

Ligan startar tidigt nästa år och under den första säsongen kommer prispotten att ligga på 50 000 kronor, med ambitionen att den ska öka framöver.

Niklas tankar: Det är såklart tråkigt att en separatistisk e-sportliga för kvinnor ens ska behövas, men jättebra att någon tar tag i det. Female Legends gör mycket bra för ett jämställt och inkluderande e-sportcommunity och jag är övertygad att om det är några som kan få det här att funka så är det dem. Jag ser fram emot att se hur det går för WEL, och önskar dem all lycka.

SonicFox donerar vinstpengar till motståndarens familj

E-sportproffset Dominique “SonicFox” McLean donerar en stor del av sina vinstpengar från finalen i Injustice 2 Pro Series till sin motståndares familj. Finalen hölls i Chicago i förra veckan och i den slog han Curtis “Rewind” McCall och vann därmed 40 000 dollar. 10 000 av dessa ska SonicFox donera till Rewinds familj, då dennes pappa nyligen diagnostiserades med cancer.

”Jag gör inte det här för pengarna. Rewind är en god vän till mig, en av mina träningspartners, och jag är så glad att ha delat scenen med honom”, säger SonicFox i en intervju efter segern, skriver Kotaku.

Niklas tankar: SonicFox <3!