När 2019 led mot sitt slut siade jag, föga förvånande, att vi kommer att få nyheter om de kommande konsolerna stup i kvarten i år. Jag hade inte fel. Redan denna vecka bjuds vi på Playstation 5- och Xbox Series X-nyheter av såväl större som mindre slag. Jag låter dig avgöra vad som är vad. Nintendo vill inte vara sämre, och därför skriver vi lite om de envisa ryktena om en ny, kraftfullare, Switch

Sony visar upp Playstation 5-loggan

Playstation 5

Playstation 5-loggan. Påminner om något…

En vit text på svart bakgrund i samma typsnitt som Playstation 4 och den senare Playstation 3-logotypen – så ser loggan för Playstation 5 ut. Sony visade upp loggan på en presentation på elektronikmässan CES i Las Vegas i förra veckan, och det är alltså inte mycket som skiljer den från de tidigare.

Bristen på nytänkande fick såklart internet att skämta om loggan, och Polygon har samlat ihop några av skämten.

Men, som vissa påpekar, varför ändra på ett vinnande koncept?

Niklas tankar: Det är såklart lätt att skämta om att loggan är i princip oförändrad sedan Playstation 3 (förutom att den till en början hade en logga med Spider-Man-typsnittet), som i sin tur är en utveckling av Playstation 2-loggan. Men det är ju så här iterativ design funkar. Av det vi hört om Playstation 5 hittills att döma verkar det inte vara något drastiskt avsteg från tidigare konsoler. Det är inget galet som kontroll-viftande på Wii eller 3D-skärmar på 3DS, utan snarare ett rejält steg upp i prestanda. Därför är det logiskt att logotypen också liknar de tidigare. Tråkigt? Ja, men rimligt.

Xbox Series X-spel kan spelas på Xbox One – till en början

Halo Infinite

Halo Infinite är ett av spelen som ska vara spelbart på båda generationens konsoler.

Förstapartsspel som släpps till nästa Xbox kommer även att vara spelbara på Xbox One. Åtminstone till en början. Det enligt Matt Booty, chef för Xbox Game Studios i en intervju med MCV.

”När de börjar komma ut under nästa år, två år, kommer alla våra spel, lite som på PC, att vara spelbara uppåt och nedåt i vår familj av enheter”, säger Booty i intervjun.

Exakt hur det kommer att fungera rent tekniskt är oklart, men det är troligt att åtminstone de nästa generations-spel som visats upp hittills, Halo Infinite och Senua’s Saga: Hellblade 2, kommer att köras i grundutförande på One, och med raytracing och andra mer krävande funktioner på Series X.

Att göra spelen spelbara på båda generationerna gör det möjligt att nå mångt fler spelare. Men det innebär också att det kan bli svårt att utnyttja kraften i nästa Xbox fullt ut.

Niklas tankar: Jag har svår att bestämma mig för om jag tycker att det här är smart eller dumt. Det är såklart kul att så många som möjligt kommer att kunna spela spelen, och såklart även PC-spelare, men har man lagt dyra pengar på en ny konsol vill man ju spela sånt som bara är möjligt på ny hårdvara. Visst, det lär komma en uppsjö tredjepartsspel som nyttjar den extra kraften, men ändå. Kluven, som sagt.

Uppgifter: Nintendo släpper kraftfullare Switch i år

Nintendo Switch

Nintendo ryktas ha en ny, kraftfullare, Switch på g.

Nintendo ska inleda tillverkningen av en ny, kraftfullare, version av Switch under första kvartalet i år. Det enligt den taiwanesiska elektroniktidningen Digitimes (via Polygon). Enligt tidningen ska den nya varianten släppas under mitten av 2020, något som även skulle stämma in i vad Wall Street Journal-reportern Takashi Mochizuki rapporterade om i augusti i fjol.

Det finns i nuläget ingen information om vad en kraftfullare Switch innebär rent tekniskt, och Nintendo of America säger till Polygon att de ”inte har något att utannonsera i detta ämne”.

Niklas tankar: Ryktena om en Switch-modell med bättre batteritid, och Switch Lite visade sig vara sanna, så det är rimligt att tro att även en kraftfullare Switch är på väg. Konsolen har snart tre år på nacken och var inte direkt ett prestandamonster när den släpptes. Precis som i fallet Xbox ovan är ju då frågan hur man gör för att göra såväl tidigare Switch-ägare som dem som köper den nya nöjda. Jag skulle själv kunna tänka mig att köpa en ny Switch om den var avsevärt mycket kraftfullare, men hur (eller om) det faktiskt blir återstår att se.