Krönika

Vi behöver ett Heavy Rain till Wii


Med Sebastian Magnussons smått dystopi-liknande blogginlägg i åtanke så har jag i dagarna funderat mycket över hur spelmediet ska kunna gå framåt.

Ett av de mest berörande hittills i år är för mig utan tvekan Heavy Rain. Både jag, mina vänner och min sambo har haft långa diskussioner rörande spelet både under tiden vi spelade det och efter det var avklarat. Heavy Rain är ett annorlunda spel, som intresserar folk som normalt inte skulle plocka upp en Dualshock 3. Det är ett bevis på att den kulturella delen av spelmediet inte står stilla.

Problemet är att spelet är exklusivt för Playstation 3. Jag förstår hela biten med konsol-exklusivitet och när det kommer till spel som Gears of War eller Metal Gear: Solid så rör det mig inte ryggen. Men Heavy Rain representerar mediet bättre än något annat på väldigt länge. Det är ingen rörmokare mot en ond drak-kung eller en supersoldat som ska rädda världen. Det är en bra berättelse, berättad med fantastisk inlevelse, om riktiga människor i en om än osannorlik, så vardaglig verklighet.

Med det sagt så skulle jag gärna se att spelet nådde ut till en större publik än den nu passerade miljonen. Det är ett spel som man vill att grå biblioteksnissar i Manchester-kostymer med armbågslappar spelar. Jag vill att min mamma, som tjatar om hur bra “Morden i Midsomer” är, tar del av denna täta thriller. Jag vill att Heavy Rain tar plats på samma sätt som Avatar tog plats i filmvärlden och för att göra det måste spelet släppas på fler än en konsol, som dessutom har sålt i minst antal exemplar av de tre primära.

Jag säger nu inte att spelet ska portas till någon annan konsol. Det jag försöker förmedla är att det förvisso är kul att ett spel som Heavy Rain har släppts, men att det behöver göras mer för att belysa det geniala bakom spelet. Det är lagom brett för att kunna spelas av både din släkt och dina hardcore-gamer vänner. Det är tillräckligt bra för att charma och fascinera alla. Men då måste det också vara tillgängligt för alla.

Kommentarer

 1. Gustav skriver:

  Jag skulle snarare säga att Heavy Rain representerar mediet sämre än något annat storspel just nu. Det är, för det första, långt ifrån min definition av vad ett spel är och mer ett dyrare Dragon’s Lair (oväntad jämförelse). För det andra är berättelsen, väldigt rörigt berättad. Manuset i sig är ingen katastrof i sig men skådespeleriet är väldigt skiftande, inledningen bland det segaste jag upplevt och actionmomenten känns slumpmässiga. Men till Wii skulle det nog passa väldigt bra då folk uppenbarligen uppskattar Heavy Rain av någon för mig underlig anledning.

  • Anders Brunlöf skriver:

   Jag förstår hur du tänker, men du representerar samtidigt en väldigt liten del av den potentiella publiken.

   Det skulle kunna spelas av så många fler. Kanske inte Wii Sports-farmor, men defenetivt av en publik som normalt sett inte sitter med spelen som du och jag tycker är bra.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Anders Brunlöf. Anders Brunlöf said: Nya bloggen lanserad och inledd. Inlägg: "Vi behöver ett Heavy Rain till Wii" publicerat. –> http://j.mp/cakmCe […]

Skriv en kommentar