farfar

Det är på flera sätt bakvänt att jag ska tipsa om en podcast. Främst för att jag rent personligen ytterst sällan lyssnar på podcasts. De får inte plats i mitt liv med undantag för när jag ska resa väldigt långt och därmed har jag inte vidare koll på vad som är bra och dåligt i pod-djungeln.

Men jag lyssnade på Andreas Ljungström och Andreas Bergs nya podprojekt Farfarsparadoxen under gårdagskvällen. Jag gillar verkligen konceptet bakom och känslan i diskussionerna mellan Andreasorna. Jag blev nyfiken och eggad att fortsätta lyssna men tiden fanns som sagt inte. Det är dock inte en omöjlighet att jag fortsätter lyssna vid senare tillfälle, konstigare saker har ju hänt.

Såhär beskrivs Farfarsparadoxen, både som fenomen och podcast;

”Farfarsparadoxen (även kallad mormorsparadoxen) är en vanlig fråga inom tidsreseberättelser som handlar om huruvida det vore möjligt att resa bakåt i tiden och döda sin egen farfar innan ens far har blivit till. Om man lyckas innebär det att man har förhindrat sin egen födelse, vilket i sin tur innebär att man aldrig gjorde tidsresan och därför heller aldrig har hindrat sin egen födelse.

Problemet är egentligen mer avancerat än bara en fråga om att existera.”

Fenomenet beskriver de sortens ämnen vi kommer att ta upp i vår podcast och även om det inte alltid behöver röra sig om den här typen av potentiellt existensiella och djuplodande samtal så tycker vi att det passar bra att med namnet förklara mer om vad podden eftersträvar att göra. Samtidigt kan det lika gärna handla om fräcka robotar, läskiga övernaturligheter eller galna vetenskapsmän, och ofta med viss anknytning till populärkulturen.

Tematiskt passar denna pod mig perfekt. Jag gillar att fundera kring dessa frågor och diskussioner kring ämnet är en bristvara (vad jag vet) i pod-sverige.

Låter det intressant? Klicka dig in på Farfarsparadoxen.se för att läsa mer, ladda ner och prenumerera.