Jag gillar skräp-tv. Jag blandar högt och lågt ofta och även om topparna givetvis är viktigast så är det nästan lika viktigt att se på ”bra, dålig tv”. I alla fall i min bok.

Mat-tv har alltid varit intressant, konstigt nog. Jag gillar förvisso att laga mat och jag tycker också om att se folk laga mat. Men fenomenet att tävla i matlagning är ändå konstigt, då det är omöjligt för mig som tittare att göra en vettig bedömning över hur det smakar. Fredrik Lindström sa det bäst.

Men jag sitter där ändå. Per Moberg satte ny standard med matprogram för några år sedan och han leder in i ett av mina favoritprogram när det kommer till matlagning; Sveriges Mästerkock.

Får jag välja så väljer jag den amerikanska versionen med Ramsey i spetsen. Den känns mer svulstig och skarpare, med mer talang rakt igenom. Men det är vårt Svenska dito som rullar på Tv4 just nu, och tävlingen har precis börjat på riktigt. 12 deltagare finns kvar och här plockar jag mina tre favoriter;

Helena Appelqvist

Helena känns på förhand rakt igenom som en redig kvinna från Östersund. Hon verkar ha en bra bas att bygga från, och kan säkert briljera i utvalda moment. Men framförallt så utstrålar hon ett lugn och en ärlighet mot både sig själv, oss som tittar och juryn. Det räcker väldigt långt för min egen del. Och hon verkar också tycka att det är ganska kul och spännande att tävla i matlagning på tv. Det lovar gott inför fortsättningen.

Jennie Walldén

Jennie känns efter fem avsnitt som en av favoriterna. Verkar hantera stress bra och hon verkar också besitta förmågan att lyckas skapa ordning från kaos. I senaste avsnittet var hon ute på riktigt hal is men tog sig ändå i hamn och vann den första individuella tävlingen. Dessutom var hon överlägset bästa lagledaren i den första grupptävlingen. Samtidigt agerar hon lagomt orädd och är inte rädd för att blanda på papperet konstiga kombinationer. Det gillar jag också. Jag gillar faktiskt det mesta med Jennie när jag tänker efter.

Julien Huéber

En fransk, charmig tennistränare från Umeå. Jo jag tackar. Kombinationen är minst sagt lyckad och det är, i alla fall för mig, helt omöjligt att inte älska Julien. Jag älskar hur han pratar, hur han sköter sig själv i köket och det självförtroende han utstrålar. Visst kan detta självförtroende mycket väl bli hans fall, men man måste våga för att vinna och jag tror att Julien har goda chanser att göra just det. Om inte annat så blir han oerhört rolig att följa i tävlingen just för att han verkar sitta på väldigt mycket kunskaper. Hittills är Julien min absoluta favorit.

Vilka är era favoriter? Eller är det bara jag på den här sidan spelsverige som intresserar mig av det här programmet?