Visste du att vi i Sverige fick en ny världsmästare under helgen? Inte jag heller. E-sport som stort har precis börjat fått lite fotfäste och uppmärksamhet, men även där går vissa spel (kan vi kalla det sporter? grenar?) före andra. Counter-Strike och Starcraft känner vi till, kanske något fightingspel här och där. Det är i alla fall vad jag som är snudd på helt oinsatt i scenen känner till.

Vår nya världsmästare går under aliaset ”BorasLegend” och han blev världsmästare i FIFA 13, via tävlingen Virgin Gamings Challenge. Detta är en relativt lång turnering som under helgen höll sina sista matcher i Las Vegas. Där lyckades Ivan Lapanje, som han egentligen heter, ta sig igenom alla de återstående 256 spelare som fanns kvar i turneringen. I finalen mötte han spanjoren Rafael ”Rafilita” Riobó, som var stor favorit inför matchen. Spanjorer har sedan tidigare också dominerat i liknande turneringar.

Rafael tog också ledningen, men Ivan kom snart tillbaka och efter första halvlek var ställningen lika, 1-1. Andra halvlek inleddes pendlande och det var en fast situation som blev vägledande för resten av matchen. Efter ett mycket fint anfall och en målvaktsparad så fick Ivan hörna som slogs perfekt mot första stolpen och efter en snygg nick kunde Ivan ta ledningen. Favoriten var därmed i gungning, och genom vassa genomlöpningar kunde Ivan sedan utöka sin ledning till 3-1., en ledning som han sedan höll resten av matchen.

”En milstolpe inom svensk e-sport”
När jag var yngre fantiserade jag alltid om att bli världsmästare i tv-spel. Jag hade inte så många spel, inte heller så många vänner som var vidare bra på spel och trodde därav att jag kunde hantera det mesta. Framtiden skulle brutalt motbevisa mitt yngre jag. Men ett självklart alternativ att tävla i var ju sportspelen, och FIFA-serien i synnerhet. FIFA som spelserie är egentligen en ganska bra grund för en e-sport, då i stort sett alla kan först vad som händer när någon gör mål, tacklar eller blir utvisad. Men om man tycker det är kul att titta på, det är en annan sak. Många ser ner på och föraktar fotboll som sport, i alla fall i min omgivning. Men något som legitimerar spelserien som en ”riktig” e-sport i mina ögon är hur mycket pengar Ivan tog med sig hem, på hela $140 000 (nästan 900 000 kronor). Vilket är mycket i sig, men också betydligt mer än vad svenska Starcraft-stjärnor som ”ThorZain” eller ”NaNiwa” tjänat under hela deras karriär. Detta är därmed, enligt de mer erfarna borta på Rakaka.se, ”- En milstolpe inom svensk e-sport”.

Vi på Svampriket vill skicka ut de varmaste av gratulationer till Ivan! Spendera pengarna väl. Jag personligen vet nu mycket väl vem jag ska vända mig mot för att slipa mina ”skills” i FIFA 14.

Här nedan kan du se finalmatchen i sin helhet.

Källa: Rakaka.se