Artikel

Sveriges nya världsmästare

Visste du att vi i Sverige fick en ny världsmästare under helgen? Inte jag heller. E-sport som stort har precis börjat fått lite fotfäste och uppmärksamhet, men även där går vissa spel (kan vi kalla det sporter? grenar?) före andra. Counter-Strike och Starcraft känner vi till, kanske något fightingspel här och där. Det är i alla fall vad jag som är snudd på helt oinsatt i scenen känner till.

Vår nya världsmästare går under aliaset “BorasLegend” och han blev världsmästare i FIFA 13, via tävlingen Virgin Gamings Challenge. Detta är en relativt lång turnering som under helgen höll sina sista matcher i Las Vegas. Där lyckades Ivan Lapanje, som han egentligen heter, ta sig igenom alla de återstående 256 spelare som fanns kvar i turneringen. I finalen mötte han spanjoren Rafael “Rafilita” Riobó, som var stor favorit inför matchen. Spanjorer har sedan tidigare också dominerat i liknande turneringar.

Rafael tog också ledningen, men Ivan kom snart tillbaka och efter första halvlek var ställningen lika, 1-1. Andra halvlek inleddes pendlande och det var en fast situation som blev vägledande för resten av matchen. Efter ett mycket fint anfall och en målvaktsparad så fick Ivan hörna som slogs perfekt mot första stolpen och efter en snygg nick kunde Ivan ta ledningen. Favoriten var därmed i gungning, och genom vassa genomlöpningar kunde Ivan sedan utöka sin ledning till 3-1., en ledning som han sedan höll resten av matchen.

”En milstolpe inom svensk e-sport”
När jag var yngre fantiserade jag alltid om att bli världsmästare i tv-spel. Jag hade inte så många spel, inte heller så många vänner som var vidare bra på spel och trodde därav att jag kunde hantera det mesta. Framtiden skulle brutalt motbevisa mitt yngre jag. Men ett självklart alternativ att tävla i var ju sportspelen, och FIFA-serien i synnerhet. FIFA som spelserie är egentligen en ganska bra grund för en e-sport, då i stort sett alla kan först vad som händer när någon gör mål, tacklar eller blir utvisad. Men om man tycker det är kul att titta på, det är en annan sak. Många ser ner på och föraktar fotboll som sport, i alla fall i min omgivning. Men något som legitimerar spelserien som en “riktig” e-sport i mina ögon är hur mycket pengar Ivan tog med sig hem, på hela $140 000 (nästan 900 000 kronor). Vilket är mycket i sig, men också betydligt mer än vad svenska Starcraft-stjärnor som “ThorZain” eller “NaNiwa” tjänat under hela deras karriär. Detta är därmed, enligt de mer erfarna borta på Rakaka.se, “- En milstolpe inom svensk e-sport”.

Vi på Svampriket vill skicka ut de varmaste av gratulationer till Ivan! Spendera pengarna väl. Jag personligen vet nu mycket väl vem jag ska vända mig mot för att slipa mina “skills” i FIFA 14.

Här nedan kan du se finalmatchen i sin helhet.

Källa: Rakaka.se

Kommentarer

 1. moerktus skriver:

  Varför föraktar din omgivning fotboll som sport? Jag vill inte påstå att dom har fel men jag har själv aldrig kommit på tanken att förakta fotboll. Sport i sig kan jag förstå att man föraktar men varför tycker dom att just fotboll är extra dåligt? jag är jättenyfiken nu. Är det en klassfråga? Är det för enkla regler? Har det med huliganismen att göra? Är det för mainstream? Har det blivit för mycket av en industri? Uppgjorda matcher? Är det för tråkigt? En miljon frågor i mitt huvud! Okej, kanske inte en miljon frågor men säkert minst tolv.

 2. Anders Brunlöf skriver:

  Moerktus: Jag antar att det handlar om fotbollens ibland långsamma tempo. För en oinsatt kan det se ut som att “inget händer”, men en som kollar på fotboll, har utövat eller känner till sporten ser de små detaljerna och uppskattar dem med.

  Jämför du tempot i en hockeymatch med en fotbollmatch, i verkligheten och i tv-spelens värld, så är det en ganska stor skillnad rent generellt. Och som sagt, jag tror det handlar om tempot främst.

 3. Ivan skriver:

  Kan inte uttala mig om varför det finns sportförakt lika lite som varför man inte riktigt kan förklara varför det finns tv-spelsförakt.

  Jag själv började med sport och sportintresse samtidigt som jag började med tv-spel så jag älskar dem båda lika mycket.

  Varför just fotboll blir slagpåsen är för mig väldigt underligt eftersom alla har någon gång spelat fotboll. Kanske kan det bero på att man tröttnat efter alla dessa år, kanske för att Messi eller Zlatan tjänar mer än vad någon vanlig människa någonsin kommer att göra på att inte “göra så mycket”.

  Själv ser jag hellre på när någon spelar Fifa än starcraft eftersom jag vet vad det handlar om, 22 man, en boll, en domare och två mål. Enklare än så blir det inte liksom. Dock så ser jag hellre på riktigt fotboll.

  Sportspel får för lite cred bland oss nördar, ofta hör man “Ahhmehhh, vill jag spela fotboll så spelar jag hellre riktig fotboll.” hmmm nae jag tror inte det, då kan man lika gärna säga angående t.ex. pusselspel “vill jag lägga pussel så lägger jag hellre ett riktigt pussel” eller angående musikspel “Vill jag spela gitarr så spelar jag hellre riktig gitarr.” “Vill jag sjunga, sjunger jag hellre i duschen.” Säg som det är istället, du gillar inte sport, det är väl inte så svårt? Men ha inte förakt för oss som gillar sport samtidigt som du undrar varför folk har förakt för dig som spelar tv-spel.

  Samlas ett gäng polare på närmsta sportbar(gärna lör- el söndag då Premier League spelas), ta en öl och beställ in en riktig fetingburgare……vem vet kanske du kommer gilla det?

  Come On You Spurs !!!!

 4. Ivan skriver:

  btw det är inte samma Ivan som vann turneringen

 5. KasseJasse skriver:

  Cool fact!

  Min bror deltog faktiskt i Virgin Gamings Challenge.
  Har dock inte tittat så mycket på hur det gick, men det är väl för jag tycker fifa är helt ointressant.

Skriv en kommentar