Det är mycket kritik mot Anita Sarkeesian. Som ni säkert vet. Om ni inte visste det innan så läste ni kanske om det i Carl-Johan Johanssons fantastiska gästkrönika, ”Män som hatar kvinnor”, här på Svampriket. Folk är arga som bin på henne för att hon kritiserar sexism i spel. Bara häromdagen startades till exempel en, fullständigt oironisk, namninsamling mot hennes videoserie Tropes vs Women in Video Games.

Och det är klart att man får kritisera Anita Sarkeesian (även om sättet det ofta gjorts, med hot, hån och kränkningar aldrig är okej). Man får kritisera allt och alla hur mycket man vill. Men då ska man gärna ha lite på fötterna när man gör det. Och väl underbyggda argument är något jag inte stött på en enda gång i kritiken mot Sarkeesian.

Nedan har jag samlat de argument jag hört (och dessa är inte påhittade eller överdrivna, dessa är riktiga argument som jag stött på upprepade gånger) och berättat varför de är helt befängda. Har jag missat några superbriljanta argument så får ni givetvis nämna dessa i kommentarerna.

Nu kör vi.

Hon tycker att alla spel är sexistiska om de inte har en kvinna i huvudrollen!

Va? Nej? Va? Va? Och… Va?

Det här är en kritik plockad helt ur luften (alternativt ur röven) och är absolut ingenting som Sarkeesian sagt eller ens hintat om. Det enda hon säger är att kanske det inte nödvändigtvis måste vara en snubbe i huvudrollen i 99% (OBS! ej överdrift) av alla spel.

Anita Sarkeesian vill inte att alla spel ska ha kvinnor i huvudrollen. Hon vill bara inte att (i princip) alla spel ska ha män i huvudrollen och att (i princip) alla kvinnor som presenteras ska vara tokstereotypa våp.

Och hade det verkligen varit så farligt ifall det gjordes lite fler spel med kvinnor i huvudrollen? Jag menar, även om man skulle göra hälften så många spel med män i huvudrollen och dubbelt så många med kvinnor i huvudrollen, skulle det vara fullt möjligt att fylla ut hela sitt spelår med bara snubbspel, om man så ville.

Det enda sättet detta hade påverkat dig är om du konstant spelar alla spel med en man i huvudrollen som kommer ut idag och hatar alla spel med kvinnor i huvudrollen. Då förstår jag att du är arg över att någon vill förändra detta.

Varför skulle ett spel bli bättre bara för att det är en kvinna i huvudrollen?

Nä, det är klart. Ett spel blir inte automatiskt bättre för att det är en kvinna i huvudrollen. Det blir inte heller automatiskt sämre. Däremot kan det göra att kvinnor känner sig mer inkluderade om det kommer lite fler spel där de kan spela som kvinnor.

Hon bryr sig bara om feminism i spel, hon bryr sig inte om kvaliteten alls!

Återigen något som Anita Sarkeesian aldrig någonsin sagt. Om du faktiskt hade tittat på hennes videor hade du märkt att hon i varje video säger att man kan älska något och samtidigt kritisera aspekter av det. Ett spel kan ha fantastiskt gameplay och jättesnygg grafik. Och då ska man berömma det. Men det betyder inte att man inte samtidigt kan kritisera den sunkiga kvinnosynen.

Varför laga något som inte är trasigt? Spel idag är ju bra, oavsett om det är en kvinna eller en man i huvudrollen!

Med ”laga något som inte är trasigt” menar du då egentligen ”utvecklas”? För om spel är så bra att ingenting behöver förändras så hade vi fortfarande spelat 8-bitarsspel.

Och det är ju skönt för dig att du inte upplever marginaliseringen av kvinnor som ett problem, men andra kanske gör det. Då är det väl något som vi kanske borde fixa, för deras skull? Speciellt med tanke på att det, som nämnt ovan, finns så otroligt många spel att du kommer kunna spela precis lika många spel med en snubbe i huvudrollen som förut. Om du nu hatar spel med kvinnor i. Av någon anledning.

Det är mestadels män som spelar, alltså är spel riktade mot män!

Om vi sätter åsido att män inte alls är en så klar majoritet av spelare som du verkar tro (tvärt om visar till exempel Entertainment Software Associations undersökning att kvinnor utgör 45% av alla spelare) så frågar jag dig: Vad är hönan och vad är ägget i ditt scenario? Är det genetiskt kodat att män ska gilla spel, och därför ska spel göras för män, eller har män lockats till spel i högra grad eftersom spel är gjorda för dem?

Hon är mot fritt tänkande!

Om 99% av spel har en vit snubbe i huvudrollen och det kommer in en kvinna och säger ”jag hade uppskattat om det kom lite fler spel med kvinnor i huvudrollen!” och spelarcommunityt svara med att mordhota henne… vem är det då som är mot fritt tänkande?

Hon vill att alla spel ska säga att feminism är bra!

Åh, jag ser att du grundat ditt påstående PÅ DINA EGNA PARANOIDA FANTASIER. Om du på riktigt använder det här argumentet drar jag härmed in din rätt att ha åsikter.

Hon tycker inte att spel ska handla om kvalitet eller originalitet utan bara om feminism!

Nej? Eller… alltså… va? Nej. Sluta.

Varför nämner hon inga positiva exempel?

Har du sett en ENDA av hennes videor innan du började kritisera dem? För jo, hon har angivit positiva exempel. En massa positiva exempel. Hon nämner spel med kvinnor i huvudrollen och spel som på andra sätt går emot tropesen. Men hon nämner också, helt korrekt, att de är en klar minoritet.

I kommentarerna på Carl-Johan Johanssons krönika var det någon som kritiserade henne för att inte nämna Super Princess Peach, det enda spelet i Mario-serien där Peach räddar Mario. Hade personen som sa detta faktiskt tittat på videorna hen kritiserar hade hen sett att hon visst nämner Super Princess Peach.

Hon berättar att det finns ett halvobskyrt spel i hela serien där Peach får vara ensam hjälte. Och hon berättar också att man i det spelet använder Peachs humörsvängningar som vapen. Och vilken otroligt fräsch kvinnosyn detta påvisar.

Det finns spel med kvinnor i huvudrollen och spel som porträtterar kvinnor på ett vettigt sätt, och Anita Sarkeesian nämner en hel hög av dem. Men problemet är att de är så extremt få i jämförelse.

Så du kan nämna fem stycken spel med en kvinna i huvudrollen? Åh, bra för dig. Då kan jag nämna FEM HUNDRA spel med en man i huvudrollen. Det finns fler spel med en man i huvudrollen än du någonsin kommer kunna spela. Samma sak gäller inte för spel med kvinnor i huvudrollen.

Hennes argument håller inte!

Jag hör det här argumentet ofta. Vad jag inte hör är några konkreta exempel på när hennes argument inte håller. Finns det inte mycket fler män än kvinnor i spel? Presenteras inte kvinnor på ett mer stereotypt och platt sätt?

Varför ska spelutvecklare böja sig för feministernas krav!?

Ett mer korrekt sätt att frasera den här frågan vore ”varför ska spelutvecklare lyssna på sina konsumenter?”. För vet ni vad, kvinnor spelar också spel och de kanske hade tyckt det var kul att inte ständigt marginaliseras.

Om spelutvecklare gjorde lite fler spel med en vettig kvinnosyn hade de antagligen ökat sin användarbas. Och tjänat mer pengar. Och med dem kunnat göra fler och bättre spel. Det låter väl helt jävla tokmysigt?

Men Sarkeesian spelar inte ens spel! Det sa hon i en föreläsning hon hade en gång! Hon ljuger!

Okej, visst, låt oss säga att den där föreläsningen hon hade den där gången bevisar att Sarkeesian superljuger om sitt spelintresse. Och det är fel, i så fall. Men på vilket sätt gör det hennes videor mindre relevanta? Allt hon säger är väl underbyggt med många, många, många exempel och argument bakom och det finns uppenbarligen en lång rad spelande kvinnor (och för den delen män) som håller med henne om vad hon säger.

Om hon nu inte är intresserad av spel egentligen, so what? Bemöt hennes argument i sak istället. Kom igen.

Hon har inte spelat alla spelen hon nämner!

Okej. Ännu ett fullständigt irrelevant argument. Man måste inte spela ett spel för att se att sättet det porträtterar kvinnor är helt jävla bakåt. Det kan man se i en longplay också. Hade hon däremot kritiserat hur styrningen i spelet funkar, då hade jag förstått din kritik. Men det gör hon inte. Så din kritik är dum.

Varför ska hon hålla på att tigga en massa pengar? Man behöver väl inte 200 000 för att göra en youtubeserie?!

För det första bad hon inte om så mycket pengar, utan fick det ändå. Eftersom väldigt många var intresserade av att betala för att få den här videoserien. Var du tvungen att betala? Kom Anita Sarkeesian hem till dig och snodde dina hårt förvärvade slantar? Nej. Hon gjorde en kickstarter, som många andra gjort innan henne, och fick pengar till sitt projekt.

Dessutom, om du inte är enormt insatt i videoproduktion med professionell kvalitet och hur mycket tid, arbete och pengar som går åt ska du inte uttala dig. Det är dyrt att göra välproducerat videomaterial. Väldigt dyrt.

Hon vill inte själv vara med i ett spel där hon misshandlas, men hon stödjer ju fanfiction där hon dödar Randy Pitchford!

Har man sett spelet och läst fanfictionen så är man väl medveten om att det finns en klar tonskillnad mellan de två. Fanfictionen är långt mindre hatisk och mycket mer humoristisk än spelet var. Vi lever också i ett samhälle där kvinnor utsätts för våld från män mycket oftare än tvärt om. De här sakerna händer inte i ett kulturellt vakuum.

Och även om man inte håller med om det, utan fortfarande tycker att Sarkeesian ska kritiseras för fanfictionen (och det kan jag väl tycka är fair enough, även om jag inte riktigt håller med) så gör det på intet sätt det hon säger i sina videor mindre sant. Det hon presenterar i sina videor är precis lika välgrundat och korrekt för det.

Hon vill bara ha uppmärksamhet!

Wow, världens fräschaste argument. Grattis. En kvinna gör något offentligt, det måste vara bara ett sätt att söka uppmärksamhet. Gå tillbaka till din grotta.