Frågan ställs till min pojkvän när vi spelar World of Warcraft. Vi gör Looking For Raid, där du paras ihop med främlingar för att tillsammans ta ner några av de svårare bossarna i spelet. Frågan ställs i raid-chatten, den chat som alla är med i just den här Looking For Raid-gruppen kan se och skriva i. Jag anar direkt oråd. Frågan ställs plötsligt, omotiverat. Det ser oskyldig ut, men jag reagerar med en gång. Den frågar ställs nämligen väldigt sällan oskyldigt i sådana här sammanhang,

”Vad spelar det för roll?”

Min pojkvän svarar neutralt. Jag förbereder mig för att främlingen ska säga något tillbaka. Snart kommer det. Brace for impact.

”Jo, för om du är det måste du ha mens.”

Boom.

Du kanske undrar vad det var som fick en person att lägga en sådan kommentar i det sammanhanget. Det känns underligt och konstigt att börja prata om mens när vi försöker klara rätt svåra bossar. Jo, anledningen var att min pojkvän spelade en kvinnlig karaktär med ett namn som är väldigt kvinnligt kodat. Han skrev även rätt aktivt i chatten, för det gick rätt dåligt för oss när vi försökte döda saker. Han försökte ta tag i situationen så att det gick bättre för oss, skällde lite på de som inte gjorde sitt bästa, föreslog att de som helt uppenbart inte ens satt vid datorn och bara försökte åka räkmacka på oss andra kanske borde uteslutas ur gruppen. Det främlingen menade med sin kommentar är att om min pojkvän skulle varit kvinna, då måste han ha haft mens, för det är ju underförstått att alla kvinnor börjar bråka och gnälla när de har mens.

På Internet är ju alla ”han”
En annan dag, ett annat spel. Jag spelar League of Legends med några vänner. Vi skriver lite i chatten och en av mina vänner använder pronomet ”hon” när hen pratar om mig. Det är inget konstigt med det, jag identifierar mig ju som kvinna. Fast, jo, vänta, just det. På Internet är ju alla ”han”. Direkt kommer en reaktion från en av främlingarna vi spelar med:

”Hon kan suga min kuk.”

Kommentaren är helt oprovocerad och kommer på bara några sekunder. Det är inte första gången det hände, och det var inte sista heller.

Det skrivs mycket om sexism i spel just nu. Debatter blossar upp på sociala medier, folk reagerar. Det gör mig ändlöst glad och mycket ledsen på en och samma gång. Det är olika känslor som slåss inuti mig. Delvis blir jag så ledsen över att det hela tiden kommer fram mer och mer hur illa tjejer och kvinnor behandlas online, hur djupt inrotad sexismen är i min underbara favorithobby och det jag lägger mest av min vakna tid på. Samtidigt blir jag överlycklig när jag ser andra reagera lika starkt, med lika mycket äckel och ilska som jag själv gör. Det är fantastiskt att se alla de som också kämpar mot sexismen och som vill förändra från grunden. Tillsammans är vi starka. Vi ger oss inte. Vi behövs. Bara för ett par veckor sedan publicerades det en lista på ”De Bästa Flickvännerna inom E-sport”. Det kändes faktiskt för jävligt, för åter igen kastades det i mitt och alla andra nördtjejers ansikte att vi egentligen inte hör hemma i den här världen. Igen blev vi förminskade till att inte duga själva. Det vi duger till är att vara någons flickvän. Vi var många som reagerade jättestarkt, och det är den kampen som vi för som gör mig stark och får mig att fortsätta kämpa.

Nej, jag tänker fan inte lugna ner mig, för det är inget skämt
Samtidigt är det svårt att nå ut till många av de manliga, vita gamers som utgör majoriteten. Det är liksom som att det jag säger inte går fram, för deras privilegium och världssyn står i vägen. Jag har blivit tillsagd att ”men lugna ner dig, det är bara ett skämt” när jag för fler-gånger-än-jag-kan-räkna-till-gången får höra ”du är tjej, varför healar du inte?” Nej, jag tänker fan inte lugna ner mig, för det är inget skämt. Ni trycker ner mig i smutsen, ni reducerar mig till skit. Jag är ingen individ för er, jag är värdelös och ni visar det så tydligt. Det är inte ett skämt för mig när jag konstant får höra det, konstant försvara mig, konstant bevisa. Visst, du kan skratta om det riktas mot dig, för du blir inte konstant ifrågasatt för vem du är, hur din röst låter och vad ditt namn är. Många av er förstår inte hur privilegierad ni är att kunna glida in på era svenskt klingande mansnamn och mansröster i en röstchatt och bara accepteras som en i mängden.

Det är viktigt att vi protesterar, för det gör skillnad
Det är klart att inte alla tjejer alltid blir bemötta såhär. Jag har träffat underbara människor genom Internet, människor som jag kallar mina närmaste vänner. Jag träffade till exempel min pojkvän genom World of Warcraft. Det finns så många underbara, fantastiska människor i nördvärlden och jag älskar er alla som kämpar för rättvisan och jämställdheten. Det är viktigt att vi protesterar, för det gör skillnad. Om ingen protesterar kommer sexismen att fortsätta att gro obehindrat och det är viktigt att vi visar att vi inte står för det som sker.

Många av oss vet hur jobbigt det är att stå utanför, att bli sedd ner på, att inte vara en del av gruppen. Vi som vet hur det är, det är vi som borde förstå att man inte beter sig såhär. Vi borde inte mobba, frysa ut och trycka ner. Spelhobbyn har problem med sexism, rasism, homofobi och transfobi och vi borde alla kämpa mot det. Tillsammans kan vi faktiskt göra spelen och dess communities bättre.

Text av Fanny Nordgren

Author-image Fanny är född och uppvuxen i Göteborg och intresset för spel startades vid nio års ålder när hon fick ett Game Boy Color av föräldrarna. När hon inte spelar slukar hon tv-serier, där Stargate är det bästa som finns. Brinner för jämställdhet och samhällsfrågor och när hon blir stor vill hon förändra världen (och spelen) till det bättre. Just nu skriver och recenserar hon för IGN Sverige.