Gästkrönika

“Är du en tjej?”

Frågan ställs till min pojkvän när vi spelar World of Warcraft. Vi gör Looking For Raid, där du paras ihop med främlingar för att tillsammans ta ner några av de svårare bossarna i spelet. Frågan ställs i raid-chatten, den chat som alla är med i just den här Looking For Raid-gruppen kan se och skriva i. Jag anar direkt oråd. Frågan ställs plötsligt, omotiverat. Det ser oskyldig ut, men jag reagerar med en gång. Den frågar ställs nämligen väldigt sällan oskyldigt i sådana här sammanhang,

”Vad spelar det för roll?”

Min pojkvän svarar neutralt. Jag förbereder mig för att främlingen ska säga något tillbaka. Snart kommer det. Brace for impact.

”Jo, för om du är det måste du ha mens.”

Boom.

Du kanske undrar vad det var som fick en person att lägga en sådan kommentar i det sammanhanget. Det känns underligt och konstigt att börja prata om mens när vi försöker klara rätt svåra bossar. Jo, anledningen var att min pojkvän spelade en kvinnlig karaktär med ett namn som är väldigt kvinnligt kodat. Han skrev även rätt aktivt i chatten, för det gick rätt dåligt för oss när vi försökte döda saker. Han försökte ta tag i situationen så att det gick bättre för oss, skällde lite på de som inte gjorde sitt bästa, föreslog att de som helt uppenbart inte ens satt vid datorn och bara försökte åka räkmacka på oss andra kanske borde uteslutas ur gruppen. Det främlingen menade med sin kommentar är att om min pojkvän skulle varit kvinna, då måste han ha haft mens, för det är ju underförstått att alla kvinnor börjar bråka och gnälla när de har mens.

På Internet är ju alla ”han”
En annan dag, ett annat spel. Jag spelar League of Legends med några vänner. Vi skriver lite i chatten och en av mina vänner använder pronomet ”hon” när hen pratar om mig. Det är inget konstigt med det, jag identifierar mig ju som kvinna. Fast, jo, vänta, just det. På Internet är ju alla ”han”. Direkt kommer en reaktion från en av främlingarna vi spelar med:

”Hon kan suga min kuk.”

Kommentaren är helt oprovocerad och kommer på bara några sekunder. Det är inte första gången det hände, och det var inte sista heller.

Det skrivs mycket om sexism i spel just nu. Debatter blossar upp på sociala medier, folk reagerar. Det gör mig ändlöst glad och mycket ledsen på en och samma gång. Det är olika känslor som slåss inuti mig. Delvis blir jag så ledsen över att det hela tiden kommer fram mer och mer hur illa tjejer och kvinnor behandlas online, hur djupt inrotad sexismen är i min underbara favorithobby och det jag lägger mest av min vakna tid på. Samtidigt blir jag överlycklig när jag ser andra reagera lika starkt, med lika mycket äckel och ilska som jag själv gör. Det är fantastiskt att se alla de som också kämpar mot sexismen och som vill förändra från grunden. Tillsammans är vi starka. Vi ger oss inte. Vi behövs. Bara för ett par veckor sedan publicerades det en lista på ”De Bästa Flickvännerna inom E-sport”. Det kändes faktiskt för jävligt, för åter igen kastades det i mitt och alla andra nördtjejers ansikte att vi egentligen inte hör hemma i den här världen. Igen blev vi förminskade till att inte duga själva. Det vi duger till är att vara någons flickvän. Vi var många som reagerade jättestarkt, och det är den kampen som vi för som gör mig stark och får mig att fortsätta kämpa.

Nej, jag tänker fan inte lugna ner mig, för det är inget skämt
Samtidigt är det svårt att nå ut till många av de manliga, vita gamers som utgör majoriteten. Det är liksom som att det jag säger inte går fram, för deras privilegium och världssyn står i vägen. Jag har blivit tillsagd att ”men lugna ner dig, det är bara ett skämt” när jag för fler-gånger-än-jag-kan-räkna-till-gången får höra ”du är tjej, varför healar du inte?” Nej, jag tänker fan inte lugna ner mig, för det är inget skämt. Ni trycker ner mig i smutsen, ni reducerar mig till skit. Jag är ingen individ för er, jag är värdelös och ni visar det så tydligt. Det är inte ett skämt för mig när jag konstant får höra det, konstant försvara mig, konstant bevisa. Visst, du kan skratta om det riktas mot dig, för du blir inte konstant ifrågasatt för vem du är, hur din röst låter och vad ditt namn är. Många av er förstår inte hur privilegierad ni är att kunna glida in på era svenskt klingande mansnamn och mansröster i en röstchatt och bara accepteras som en i mängden.

Det är viktigt att vi protesterar, för det gör skillnad
Det är klart att inte alla tjejer alltid blir bemötta såhär. Jag har träffat underbara människor genom Internet, människor som jag kallar mina närmaste vänner. Jag träffade till exempel min pojkvän genom World of Warcraft. Det finns så många underbara, fantastiska människor i nördvärlden och jag älskar er alla som kämpar för rättvisan och jämställdheten. Det är viktigt att vi protesterar, för det gör skillnad. Om ingen protesterar kommer sexismen att fortsätta att gro obehindrat och det är viktigt att vi visar att vi inte står för det som sker.

Många av oss vet hur jobbigt det är att stå utanför, att bli sedd ner på, att inte vara en del av gruppen. Vi som vet hur det är, det är vi som borde förstå att man inte beter sig såhär. Vi borde inte mobba, frysa ut och trycka ner. Spelhobbyn har problem med sexism, rasism, homofobi och transfobi och vi borde alla kämpa mot det. Tillsammans kan vi faktiskt göra spelen och dess communities bättre.

Text av Fanny Nordgren

Author-image Fanny är född och uppvuxen i Göteborg och intresset för spel startades vid nio års ålder när hon fick ett Game Boy Color av föräldrarna. När hon inte spelar slukar hon tv-serier, där Stargate är det bästa som finns. Brinner för jämställdhet och samhällsfrågor och när hon blir stor vill hon förändra världen (och spelen) till det bättre. Just nu skriver och recenserar hon för IGN Sverige.

Kommentarer

 1. Joel skriver:

  Sexism i spel är ett viktigt ämne att ta upp absolut. Anita Sarqueesian från Feminist Frequency gör det tyvärr inte bättre när hon vinklar saker till sin fördel och då glömmer bort väldigt viktiga saker som måste tas med i beaktande. Absolut att många regler skulle mås bra av att skriva om helt dock. Det du skrev, hur som helst, är väldigt viktigt eftersom sånt här beteende hos spelare till andra medspelare är katastrofalt. Ska det spela någon roll vilket kön en spelare har? Nej. Enligt min mening, så ska det bara vara en annan person på andra sidan. Sedan om det är en kille eller tjej ska kvitta. Huvudsaken är att det är en skön människa att kunna spela med.

  • Joel skriver:

   Sen kan man ta med mognaden och allt det där i diskussionen, men det är fortfarande dåligt beteende hos de personerna ni stötte på lik förbannat. Det finns något som heter “anpassning” och även om internet(online) må vara fritt forum, så finns fortfarande vissa regler om det så är osynliga eller väl synliga i ett avtal. Kanske en jobbig kliché i vissa fall, men “Visa godhet mot dina medmänniskor”.

   • Linus Svensson skriver:

    Är väldigt intresserad av vad det är Sarkeesian vinklar/glömmer ta i beaktande? För jag har aldrig fått några bra exempel från personer som kritiserar henne.

    Har skrivit en text om exakt det här tidigare: https://www.svampriket.se/2013/11/varfor-din-kritik-mot-anita-sarkeesian-ar-helt-javla-bananas/#.Uqw-EmTuJLg

    • Fanny Nordgren skriver:

     Det viktigaste är absolut att se till att det sitter en människa på andra sidan, precis som du säger, Joel.
     Jag håller också med Linus när det kommer till att jag också är väldigt intresserad av vad det är för vinklar hon glömmer att ta upp, för jag vet faktiskt inte alls vad du menar med det.

     • Robin Bergmark skriver:

      De saker jag har reagerat på främst med Anita Sarkeesians video, är att det känns som att hon ibland missar väldigt relevanta saker. Exempelvis, när hon diskuterade Mass Effect. Där tog hon ju upp hur bra Bioware brukar göra sina kvinnliga karaktärer, och att den kvinnliga Shepard är en väldigt stark karaktär. So far so good. Men hon gräver in sig lite i hur folk diskuterar detta, och tar upp det som negativt att Shepard per standard är manlig, vilket kan ses framförallt i fandbom, där “Shepard” är manlig, medan den kvinnliga versionen är “FemShep”, som någon sorts kvinnlig variant av standarden. Vilket ju är helt fel, för bland fansen, speciellt på Biowares officiella forum, talas det sällan om “Shepard” med något kön, utan när det diskuteras den manliga/kvinnliga tenderar termerna att vara “FemShep” och “MaleShep” eller liknande varianter, medan “Shepard” bara refererar till karaktären i allmänhet. Det är något man borde märka ganska snabbt om man faktiskt läser vad fans skriver. Att hon så uppenbart missat det, får mig att fundera på vad för annat hon missar som underminerar hennes specifika argument. Kombinerat med annan kritik jag sett, så skadar det definitivt min tillit till henne, oavsett om hon aktivt vränger fakta till sin fördel, eller bara gör bristande research ibland.

      Och jag tycker att det är tråkigt, för syftet med hela hennes serie tycker jag är fantastiskt bra, och framförallt väldigt viktigt. Jag gillar överlag hennes serie, just för att den tar upp saker som väldigt många inom spelvärlden borde ta till sig. Och på det stora hela tror jag att den kommer att ge positiva konsekvenser, eftersom det väcker sådan debatt.

      Men där var min kritik mot henne, i alla fall.

      Mycket bra blogginlägg, för övrigt!

    • Fundersam skriver:

     Ett tydligt exempel på “vinklad” eller “justerad sanning” finns i hennes första Tropes vs Women video när hon pratar om Star Fox Adventures.

     Hon presenterar i förbifarten att föregångaren av spelet, Dinosaur Planet, skulle handla om Krystal och hennes bror Saber (båda spelbara), men lägger sedan fram informationen som om spelet “uteslutande” var Krystals (och har även redigerat bort klippen på Saber från demonstrationsvideon på spelet hon visar upp), med retoriken att Fox McColud tog “hennes” spel från henne, när han med större sannolikhet var en reskin av Saber för att Nintendo ville att Rare skulle återanvända en redan befintlig rymd-franchise med rävar istället för att göra en ny.

     Det ÄR problematiskt att en spelbar karaktär görs hjälplös eller till en damsel in distress och Sarkeesian har poänger om hur kvinnor porträtteras i spel som är ytterst relevanta, men det är sådan luddning av fakta och att kroniskt ta situationer ur sin kontext (ur kontext kan allt kritiseras, då handlar det snarare om din egen ideologi) som gör hennes videos tveksamma ur “akademiskt” eller “journalistiskt” perspektiv… Om det var en åsikts-videoserie hade det varit en annan sak, men Sarkeesian vill att hennes material ska ses som akademiska (varför uppmuntrar hon annars att använda dem som läromedel i skolor?).

     • Linus Svensson skriver:

      ”Hon presenterar i förbifarten att föregångaren av spelet, Dinosaur Planet, skulle handla om Krystal och hennes bror Saber (båda spelbara), men lägger sedan fram informationen som om spelet ’uteslutande’ var Krystals (och har även redigerat bort klippen på Saber från demonstrationsvideon på spelet hon visar upp)”

      Att berätta att Krystal är en av två spelbara huvudkaraktärer skulle jag säga är motsatsen till att lägga fram informationen ”som om spelet ’uteslutande’ var Krystals”. Att hon fokuserar på klippen med Krystal är istället för att detta är vad som är relevant.

      Huruvida Fox är en reskin av Saber eller Krystal är väl fullständigt irrelevant? Oavsett är det ju uppenbarligen så att Fox McCloud tog hennes (och Sabers, ja) roll i spelet. Han använder hennes vapen för att klara av hennes banor.

      Och hon har förvandlats till en Damsel in Distress, vilket är vad som är relevant. Att Rare skinnade om spelet till ett nytt Star Fox är såklart förståeligt, men var det fullständigt nödvändigt att göra om Krystal till en brud i koma? Om hon ändå är en ny karaktär, kunde hon inte få vara lite kapabel, som hon var från början?

      Men säg att jag skulle gå med på att det finns en viss otydlighet i det hon säger (hon nämner ju trots allt att Krystal är en av två spelbara karaktärer enbart EN gång. Det är lätt att man glömmer det under minuten hon pratar om spelet), jag skulle fortfarande inte säga att det här är ”ett tydligt exempel på ’vinklad’ eller ’justerad sanning’”.

      Hon säger inget som inte stämmer, hon utelämnar ingenting. Det enda hon gör är, enligt dig, att lägga för lite fokus på en viss aspekt. Hon nämner det men inte tydligt nog.

      Så om detta är ditt bästa exempel så är jag inte precis såld. Detta känns snarare som att någon letat med ljus och lykta för att hitta något att kritisera.

      Jag ser gärna fler exempel på ”luddning av fakta och att kroniskt ta situationer ur sin kontext” då detta är något jag inte alls upplevt.

     • Alex skriver:

      En rättelse där – Hon berättar inte att det är ett spel med en manlig och en kvinnlig spelbar karaktär, utan det länkas till en sida om spelet i beskrivningen/manuset till videon (alla manus finns på hennes hemsida, länk ovan).

      Det blir dock konstigt när hon beskriver det som att Fox tagit Krystals vapen, som om det skett en stöld mellan levande varelser och inte ett designbeslut kring ett pågående spelprojekt från skaparna, samt när hon utelämnar att Krystal enligt den tänkta handlingen är en del i en duo med Sabre och att de tillsammans utför ett uppdrag åt Sabres far.

      Något som förvånar mig nu är att hon inte tog upp DP i Ms. Male-videon, då sidan om DP inte riktigt ger samma intryck av Krystal som Sarkeesian gör i sin första video (Ex: könsmarkörer, existerar inte på egna villkor, kvinnliga stereotyper etc).

     • Linus Svensson skriver:

      Alex: “En rättelse där – Hon berättar inte att det är ett spel med en manlig och en kvinnlig spelbar karaktär”

      Okej, nej. Hon säger däremot att Krystal är en av två spelbara karaktärer men inte att den andra är man. Jag skulle dock säga att det är underförstått. Och framförallt: Det påverkar inte hennes poäng. Oavsett om det fanns en manlig och en kvinnlig huvudkaraktär ändrar inte det det faktum att en stark kvinna förvandlades till ett offer. Sluta komma med helt irrelevant kritik.

      “Det blir dock konstigt när hon beskriver det som att Fox tagit Krystals vapen, som om det skett en stöld mellan levande varelser”

      Kan vi sluta nitpicka enskilda ordval? Ja, hon säger att Fox tar Krystals vapen istället för att utvecklarna tar vapnet som ursprungligen var tänkt för Krystal och ger det till Fox. Blev du förvirrad? Trodde du att hon menade att det var en faktisk stöld inblandad?

      “hon utelämnar att Krystal enligt den tänkta handlingen är en del i en duo med Sabre och att de tillsammans utför ett uppdrag åt Sabres far.”

      Okej, hon berättar inte hela storyn. Hur påverkar detta hennes poäng? Var Krystal inte en huvudkaraktär i spelet och blev inte Krystal förvandlad till ett offer? Det här är fullständigt irrelevant kritik.

      “Något som förvånar mig nu är att hon inte tog upp DP i Ms. Male-videon, då sidan om DP inte riktigt ger samma intryck av Krystal som Sarkeesian gör i sin första video (Ex: könsmarkörer, existerar inte på egna villkor, kvinnliga stereotyper etc).”

      Är det verkligen konstigt att hon inte tar upp ett spel? Det finns väldigt många spel. Hon kan inte ta upp alla. Och alla spel kommer inte passa in perfekt på tropesen, det finns såklart undantag. Det betyder inte att tropesen inte stämmer.

     • Fundersam skriver:

      Linus: Jag tror du missförstår kritiken. Varken jag eller Alex har förnekat att Tropsen finns eller att de är problematiska och överanvända…och där finns gott om material som styrker hennes tes.

      Problemet ligger i journalistisk/akademisk integritet och retorik. Att Star Fox Adventures/Dinosaur Planet exemplet är relevant ligger i det du påpekat, där finns redan tillräckligt med material för att stötta hennes tes men hon känner ändå att det är nödvändigt att justera videomaterial och formulera om innehållet för att göra det vassare. Så det är inte en fråga om nitpicks utan snarare ett ogillande när fakta som redan är på hennes sida tas ur kontext eller omformuleras för att låta bättre…vilket är okej när man uttrycker en personlig åsikt, men är på skakig mark journalistiskt/akademiskt.
      En sak som Sarkeesian borde vara väl medveten om iom sin utbildning.

      Något sökande med ljus och lykta var det inte kan jag lova, det var ett exempel som dök upp spontant när jag såg hennes video… Jag skulle gladeligen plocka fram fler exempel för diskussionens skull (för allt ska kunna diskuteras och kritiseras), men din ton på dina svar antyder att du redan bestämt dig och då blir det lönlös.

      När det kommer till kampen mot stereotyper och tropes i spel, sätter jag hellre min tilltro och mitt stöd till tjejer som Fanny (jag missade att säga det förut, men mycket stark text Fanny!) som kör med en ärlig och rättfram ton. För klimatet måste bli bättre i spelvärlden/online, både för tjejer och killar…

     • Alex skriver:

      @Linus: Svarade egentligen Fundersam där, glömde att det inte visas rätt automatiskt. Så det var en rättelse till honom om vad Sarkeesian sa om könen.

      “Jag skulle dock säga att det är underförstått.”
      Min poäng där är att det inte hade varit svårt att bara ändra ett par formuleringar och ha med någon bild på Sabre för en mer korrekt bild av spelet och att de som använts tillsammans med editering är avsiktliga för att få ut en känslomässig reaktion ur tittaren (vi ser bland annat hur bilden som representerar DP bara visar Krystal som protagonist, för att sedan ersättas av SA-omslaget där Fox stoppats längst fram, framför den nya damsel:ade Krystal – i samband med dessa tidigare nämnda meningar för maximal effekt).

      ”Oavsett om det fanns en manlig och en kvinnlig huvudkaraktär ändrar inte det det faktum att en stark kvinna förvandlades till ett offer.”
      Nog är det mer av en förlust om två kvinnliga karaktärer rök, men nej. Har inte sagt det heller.

      ”Sluta komma med helt irrelevant kritik.”
      Om den kvinnliga karaktären inte var så som hon beskrev henne så försvagas hennes poäng om att vi berövades på en stark kvinnlig karaktär. Ser inte hur det är irrelevant kritik.

      ”Blev du förvirrad? Trodde du att hon menade att det var en faktisk stöld inblandad?”
      Nej, bara förvånad över hur korkat det lät. Men som sagt: I kombination med det som sägs innan är det ett mer effektivt grepp för att få ut en känslomässig reaktion och en vi mot dom-känsla hos tittaren.

      ”Okej, hon berättar inte hela storyn.”
      Det sa jag inte att jag väntade mig. Hade räckt med ett par meningar där.

      ”Är det verkligen konstigt att hon inte tar upp ett spel? Det finns väldigt många spel. Hon kan inte ta upp alla. ”
      Det här exemplet hade hon/McIntosh redan gjort research på och det är fortfarande relativt färskt i minnet på folk så varför inte återknyta till det? Jo, för att det krockar med bilden hon ger av spelet i första videon. Och nej, inte konstigt alls mtp resten av hennes videor.

      ”Och alla spel kommer inte passa in perfekt på tropesen, det finns såklart undantag. ”
      Och videorna handlar inte om undantagen, utan om att visa på exempel som faktiskt faller under troperna (till stor del åtminstone, då hon vurmar en del för indiespel hon gillar och har pitchat en idé som positivt exempel). Har inte påstått något annat.

      ”Det betyder inte att tropesen inte stämmer.”
      Stämmer? Själva tropens betydelse förändras inte av att exemplen du testar den mot inte passar nej, men kan en inte visa på en trend så är inte trope rätt ord utan snarare undantag eller anomali för att låta lite academix såhära. Vilket jag inte argumenterar för att Damsel in Distress är, bara så du inte drar till med det också.

     • Linus Svensson skriver:

      Fundersam: Absolut ska man kritisera Sarkeesian när hon gör fel. Vilket jag inte tycker att hon gör i det här fallet. All journalistik handlar om att välja och välja bort information, och Sarkeesian väljer inte bort någon relevant information.

      Och jag har inte bestämt mig på förhand, jag är bara trött på att så mycket fokus läggs på en enskild formulering istället för på vad hon faktiskt säger. Du gillar att påpeka att hon vill vara akademisk och inom den akademiska världen finns något som kallas generositetsprincipen, som syftar till att undvika att resonemang hängs upp på lösryckta citat eller något som kan tolkas på olika sätt som inte stämmer med författarens avsikt.

      Generositetsprincipen är något som aldrig tillämpas när det kommer till Sarkeesian. Istället är det en enorm skara människor som är fast beslutna att kritisera allt hon säger och gör.

      Alex:
      ” Min poäng där är att det inte hade varit svårt att bara ändra ett par formuleringar.”
      Som jag sa till Fundersam, det läggs en enorm energi på att hänga upp sig på enskilda formuleringar istället för att se vad hon faktiskt säger.

      ”Om den kvinnliga karaktären inte var så som hon beskrev henne”
      Men det är hon ju? Hon är exakt som hon beskrev henne. Det du klagar på är enormt små petitesser i hur hon framställer något. Hon presenterar den information som är relevant.

      ”förvånad över hur korkat det lät.”
      Korkat? Det där är typ definitionen av en elak tolkning.

      ” Jo, för att det krockar med bilden hon ger av spelet i första videon”
      Förklara gärna hur det skulle krocka med bilden hon gav.

      ”Stämmer? Själva tropens betydelse förändras inte av att exemplen du testar den mot inte passar nej, men kan en inte visa på en trend så är inte trope rätt ord utan snarare undantag eller anomali för att låta lite academix såhära.”

      Igen, du går på enskilda formuleringar. Var det inte klart vad jag menade? Det finns undantag, men Sarkeesian kan absolut visa på en trend på alla tropes hon tar upp.

     • Fundersam skriver:

      Alex: du har helt rätt ang mitt faktafel, tack för påpekandet 🙂

     • Fundersam skriver:

      Linus: Absolut att journalistik handlar att välja bort information som är irrelevant, som jag ser det kunde hon i det här fallet gjort det enkelt men valde att vässa till det istället. Det är möjligt att det är en smakfråga, men jag personligen tycker det skakar lite åt fel håll där och på fler ställen.

      Javisst, jag vidhåller det akademiska…Sarkeesian själv har satt den ribban iom sin presentationsvideo till projektet på Kickstarter där hon uttrycker att serien ska kunna användas i undervisningssammanhang.

      Jag känner till generositetsprincipen, men problemet i Sarkeesians fall är väl just att det blivit så polariserat. Antingen stöttar man henne fullt ut oavsett vilket, eller så försöker man smutskasta/förnedra henne. Båda är fel (även om jag instämmer att smutskastningen är det värre av de två)och i ett rationellt samtal hade den enkelt kunnat appliceras. Men nu blir det oftare en ursäkt för den man diskuterar med att nollställa ens argument. En förlust, för det finns alltid insikter att komma fram till på båda sidor.

      Vad Sarkeesian vill göra är något bra, men jag tvekar över delar av hennes tillvägagångssätt. Trots det hoppas jag att hennes arbete leder till något gott.

     • Alex skriver:

      @Linus:
      ”Som jag sa till Fundersam, det läggs en enorm energi på att hänga upp sig på enskilda formuleringar istället för att se vad hon faktiskt säger. ”
      Nja, jag har ju vidrört nästan hela segmentet om DP/SA här och även tagit hänsyn till infosidan om DP. ’Hänga upp sig’ är lite av en dysfemism för noggrannhet och inte mycket till motargument. Då Sarkeesians analys här och med flera andra spel är både korta och ytliga så blir det just formuleringarna och videoediteringen vi får argumentera kring.

      ”Hon är exakt som hon beskrev henne. Det du klagar på är enormt små petitesser i hur hon framställer något. Hon presenterar den information som är relevant.”
      Förminskning och ouppbackade påståenden, Olé! #gudgemigstyrk

      ”Korkat? Det där är typ definitionen av en elak tolkning.”
      Lite som hennes tolkning då eller? Tyckte lite synd om Fox där ju! Om hon faktiskt menat exakt det hon sa och inte det du och jag tolkar det som (baserat på vad som faktiskt hände och inte det som sägs), vad hade du kallat det då?

      ”Förklara gärna hur det skulle krocka med bilden hon gav.”
      Drog det kort i slutet på mitt första inlägg. Se sidan om DP hon länkar till för mer info.

      ”Var det inte klart vad jag menade? Det finns undantag, men Sarkeesian kan absolut visa på en trend på alla tropes hon tar upp.”
      Men nej? Då hade jag inte börjat med en fråga, och jag valde att vara extremt tydlig för att du om och om igen tillskrev mig åsikter jag inte hade.
      Och jag håller inte med om att hon alltid kan det, men känner inte att det är lönt att diskutera mer som det börjar se ut nu. Off topic blir det ju också.

      Jag kan ist. rekommendera youtubekanalerna inuitinua, thenaturalgamers1, jordanowen42 samt octaviou rex för mer utförlig kritik som jag tycker gav mig något, och jag länkar i namnet till mina funderingar kring senaste videon. Tack och hej.

 2. Emi skriver:

  Nästan alla tjejer som spelar har råkat ut för det här, eller har sett det hända, och likförbannat får vi höra att vi hetsar upp oss över ingenting. Hur många känner igen det här (eller liknande)?:

  “Are you a girl?”
  “Yes.”
  “No way girls don’t game. You’re probably some gross 40-year-old man getting off on this.”
  “…uh, no. No, I’m a woman.”
  “Show me pics then.”
  “No, I don’t know you.”
  “Then I don’t believe you.”
  “That really doesn’t matter to me or my vagina, sorry.”
  “…If you’re a girl, how big are your boobs?”

  Eller någon annan variant därav. Mina personliga erfarenheter ser mest ut sådär, folk som nästan genast börjar (väldigt klumpigt och nedsättande) ragga på en. Det är som att faktumet att man UPPENBARLIGEN SPELAR SPELET just precis då liksom blir irrelevant så fort de får höra att du är en tjej. Personligen använder jag inte WoW eller nåt annat spel som ett slags special-OKC för att träffa spelarkillar, och jag tror inte många andra gör det heller.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Det är exakt det du beskriver som gör mig så sjukt upprörd! Jag har inte en enda tjejkompis som INTE har utsatts för detta, och de flesta upplever det flera gånger i veckan.

   Det har ju blivit någon slags hemsk myt att alla tjejer och kvinnor spelar spel bara för att få uppmärksamhet, och det är så otroligt tröttsamt. Det är väl klart att det är folk som gör detta, tjejer som killar, men de flesta som spelar ett spel, OAVSETT KÖN, spelar för att de gillar att spela spelet, inte för att bli raggad på.

   • Angelica skriver:

    Alltså… Jag måste ju leva i någon slags bubbla. För sånt här händer aldrig mig. Har aldrig någonsin fått höra att jag är mindre värd för att jag är tjej, eller att jag “borde heala” eller nånting sånt.
    Jag har bara fått respekt som tjej när jag spelar, och i riktigt världen också.
    Det kan iofs vara så att jag bara nonchalerar idioter som försöker trycka ner mig, eller att jag helt enkelt är en bra spelare och därför har de inget att säga (jag är inte fantastisk på spela, men bra).
    Och i verkligheten, well, jag tror att anledningen till att ingen har försökt trycka ner mig för att jag är tjej är för att det inte fungerar på mig. Jag tar inte på mig offerkoftan som tjej, så därför är det ju inte roligt att ens skämt om att jag är sämre för att jag är tjej. Om ni förstår var jag menar.
    Visst har det hänt att folk varit otrevliga mot mig i WoW, men aldrig på grund av att jag är tjej. Det har isf varit för att de inte håller med mig, eller inte tycker att jag spelar tillräckligt bra.

    • Nina skriver:

     ‘Hur är det att vara gamertjej?’. Det är en fråga jag fått flera gånger på fest när jag delat med mig av mitt stora intresse.

     För ungefär 10 år sedan var jag djupt nedsyltad i CS-världen. Jag var själv i början på tonåren då och ganska mjuk och känslig. Bemötandet online var inte det helyllemysiga man ser i gamla svartvita filmer, så jag gjorde en ‘Jeane d Arc’. Jag utgav mig inte för att vara man (fanns bara manliga karaktärer ju!), men jag skrev väldigt sällan i chatt, och talade aldrig i mic. Jag sköt, ‘knifade campers’, sniprade de lite väl oförsiktiga terroristerna, osv. Jag vann respekt genom att spela bra och skoningslöst. Folk, en liten, men högljud skara, var så sjukt otrevliga, inte bara mot tjejer; de var otrevliga mot alla som var ‘n00bs’ eller inte gjorde som man själv ville. Det är djungelns lag. Tyvärr så är det fortfarande så i mångas huvuden att ha en vagina är starkt korrelerat med att vara en usel spelare och att man ska lyda en manlig ledare. Det är precis samma fördom som poppade upp för 60 år sedan – kvinnor kan inte köra bil och ska hålla truten = kvinnor kan inte spela. Boys and their toys… *smh*. Idag kan jag dock säga att det är lättare än då. Kanske för att vi alla är lite äldre och unga män (de som är färdiga med att mutera till varulvar) är allmänt skjystare mot både tjejer och nya spelare. Fler spel erbjuder kvinnliga karaktärer, förhoppningsvis snart med riktig armor och inte en Conan the Barbarian-bikini. Fler tjejer är med i e-sportsligor. Det är fortfarande en lång väg att gå dock…

     Så på frågan ovan är det frestande att svara ‘Till skillnad från karlar når mina ladyballs inte upp till tangentbordet, så jag tvingas spela med händerna’, men jag låter bli.

     ‘Jodå, dingade paragonlevel 100 med min andra demon hunter igår *stolt*’ får det bli istället… Det blir trevligare så.

    • Idun skriver:

     Jag har inte spelat några onlinespel själv ännu(dels pga att jag ÄR rädd för kommentarerna man kan få)
     Men i svar till att du inte fått nån skit, jag tror bara du har haft tur.
     Om du kollar in Notinthekichenanymore . com, så får du se att man får inte respekt bara för att man är bra, om hon som har sidan är bra så får hon oftast “You’re probably ugly/fat/lesbian so you don’t have a life” eller “You need too get laid” och likande saker.
     När hon först loggar in så ska hon “tillbaka till köket” eller så vill dom ändra lag så dom inte förlorar för “tjejer är dåliga” eller så börjar dom äckligt ragga på henne, och om hon sen vinner så får hon skiten om att hon måste vara ful,fet eller lesbisk(vilket självklart inte är nåt fel :P)

     Men som sagt, när det kommer till sånna killar så kommer man aldrig vara bra nog.

     • Sarah skriver:

      Jag spelar Dota 2 med mina polare och vi har våra bra stunder faktiskt. Jag suger inte om man säger så, men jag är inte bra och jag gör skitdumma misstag ibland.

      Jag har inte vågat snacka i micken förrän nu för att jag är rädd för reaktionerna. Mina kompisar brukar alltid snacka (all boys), ge instruktioner och tips till våra medspelare. Men jag har inte vågat. Särskilt inte om jag gör en dålig match, då håller jag truten ännu hårdare, för jag är rädd att de ska koppla ihop att jag är dålig med att jag är tjej. Jag vill inte ge gamingtjejerna dåligt rykte. Men det är ju faktiskt också en del av problemet. Varför kan jag inte få göra en dålig match bara för att jag är tjej? Det är ju så jag tänker och det är fel.

      Det går långsamt framåt. Jag säger något kort då och då. Än så länge har jag inte fått någon kommentar.

      En positiv grej som hänt däremot var när jag discade (hade problem med grafikkortet) och de fick köra utan mig. Min pojkvän som jag satt och spelade med bad dem vänta först så att jag skulle hinna starta upp igen, men det gick inte så till slut gav vi upp. Men medan de väntade, spelet var pausat, så frågade de andra om han kände mig eftersom han bad dem vänta på mig. Det är standard. Och då skrev han: Ja, det är min tjej så hon sitter här bredvid. BOOM! Kommentarerna började rulla in: “Spelar du med din tjej? Lyllos!” “Fan va coolt att kunna spela med sin flickvän, det är ju drömmen” “Lucky bastard”.

      Jag blev glad. Man kan ju säkert tolka ut att det är något patriarkalt i deras reaktion om man verkligen försöker. Men jag valde att se det som att de kände avund för att min pojkvän kunde dela en stor hobby med sin livspartner. Oavsett vad det är för hobby är det få förunnat.

 3. Maja skriver:

  Höll med ända tills du kom till punkten med att du tyckte att problemet var “vita” män.
  Att ett namn klingar svenskt eller inte har jag aldrig, aldrig upplevt gjort någon skillnad. Bara om man har penis eller inte.
  Känner att det var obefogat att dra in ras i en text som handlar om kön, i en värld där det inte gör någon skillnad.

  • Emil skriver:

   Ras?
   Olika hudfärg har ju människor men vi är väl fortfarande en och samma ras?

   • Rick skriver:

    http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nniskoraser

    Finns en anledning att det kallas rasism. Sluta märka ord utan att ha någon kunskap själv.

    • Emil skriver:

     Artikeln visar ju på det jag påstod, vi är en och samma ras!
     “samtida forskning har visat att på ett genetiskt plan tillhör alla människor samma ras, nämligen Homo sapiens sapiens, varför begreppet ur ett taxonomiskt perspektiv inte har någon relevans”

     Rasism handlar ju i grund och botten om att man trots vad vetenskapen bevisat påstår att tex vita och svarta är olika raser.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Jag menar inte alls att vita män är det enda problemet. Som jag skriver precis mot slutet av texten har spelvärlden problem med andra saker än sexism, till exempel rasism. Jag har upplevt skillnad på om personen har ett svenskt klingande namn eller inte. Intersektionell maktanalys krävs väldigt ofta, och den går djupare än kvinna eller man. (Dessutom har inte alla män penis, och alla som har penis är inte män.)

  • Maria skriver:

   Som gamer med blandat etniskt ursprung har jag blivit ifrågasatt hur jag kan vara svensk när jag inte är blond och blåögd. Just sayin’. Bara för att du själv inte har upplevt det betyder det inte att någon annan inte har det.

 4. Alex skriver:

  “privelegiade”
  Nykonverterad eller? Finns egentligen bara två saker att göra, eller inte göra snarare. Sluta ligg med vita svenska män, och sluta föda vita svenska män. På sikt kommer det att lösa sig.

 5. “Nej, jag tänker inte lugna ner mig. ”

  Så jävla rätt, det får liksom räcka nånstans, och det borde ändrats för decennier sedan. Låt oss kämpa, I’ve got your back!

 6. T4 was Here skriver:

  Åh ett “det är tufft att vara tjej game” inlägg till…
  *djup suck*
  Är det okay om jag hatar att läsa sånt här för min medlidande förvandlas lätt till impotent vrede för jag kan inte hjälpa till på mer direkt sätt.(viket är also varför jag hatar att titta på nyheterna)
  SOM ATT HITTA DE ASEN OCH KÖRA KLOTUMMAR IN I ÖGONEN PÅ DOM BARA FÖR ATT HÖR DOM SKRIKA SOM GRISAR!
  *harklar*
  Men nog om min anger issues.

  Jag har en fråga jag velat ställa för tre inlägg sedan:
  “Varför ger ni inte igen med samma elaka mynt?”

  • Thoth skriver:

   T4, det är svårt att “ge igen med samma mynt” när samhället har en norm och maktordning som ger fördelar till (bland annat) män. Man ser ingen bli förolämpad för att de är man, eller för att det är en straight person, på spel (eller i alla fall väldigt sällan).

   Dessutom, om man nu kunde förtrycka och förolämpa de som idag förtrycker och förolämpar i spel, skulle det inte få problemet att försvinna. Problemet är att det händer.
   För förolämpningarna och frågorna är, enligt mig, inte problemet, det är bara ett symtom. Vi behöver ändra strukturer i grunden.

   • Fanny Nordgren skriver:

    Jag instämmer helt och hållet på det som Toth säger. Att “ge igen med samma mynt” tar oss tyvärr ingenstans. Det är det beteendet vi vill få bort, inte öka genom att vi alla beter oss som assholes hela tiden.

    • T4 was Here skriver:

     Ah, men om alla är asshole trolls så är det igen som står utanför.
     Fast det som vekling kommer att döda hatarna är share funktioner som gör det lätt att vissa upp deras bara rövar i ljuset.

     Och inte ett full on krig som skulle excelerate tills folk börja mörda varandra i gatorna som jag hoppades på…
     Aw well.

     • Tonje skriver:

      Att ge igen med samma mynt ger ju bara ett full-out war. Kvinnogillen där inte män är välkomna, mansgillen där inte kvinnor är välkomna, hat och abuse som inte är bundet till lag eller faction, utan till könstillhörighet.
      Att många män tar sig friheten att bete sig som elaka översittare eller äckliga pervon betyder inte att något blir bättre av att kvinnor börjar bete sig på samma sätt. Ökad intolerans kan aldrig vara vägen till en trevligare social miljö.

 7. Tommy Nilsson skriver:

  Hej,
  Fantastiskt bra skrivet.

  Personligen tycker jag det är roligare att spela i blandade grupper utbytet är det roliga.

  Det är lätt att vara tuff bakom tangentbordet, jag brukar erbjuda tuffingarna att komma över på en kopp kaffe. Hade tidigare ett eget domännamn med kompletta kontaktuppgifter kopplat till min ipadress så jag bad dem, gör en backtrace och kom hit då…

  Sexismen har jag bara sett och tycker att vi andra får va bättre på att säja ifrån, att vara passiv i gruppen är inte okej.

  Det hade även varit enkelt för spel leverantören att spärra kontot som hataren använder.

  För mig är det konstigt att vi tillåter hatet, vi vet ju bättre och har möjligheterna att stoppa det.

  Tack för du valde att skriva, förr eller senare måste det ge effekt.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Tack så otroligt mycket för stödet! Det känns väldigt bra att få uppmuntran!

   Ett stort problem i detta är absolut de som är passiva. Ofta är det till exempel inte en hel grupp som häver hat ut sig, utan några som hatar och en tyst grupp runt omkring. Denna tystnaden och passiviteten är farlig, för den tas som ett tyst “ja” av de som hatar och hotar.

   Dessutom riktigt coolt och starkt med kontaktuppgifterna! De flesta brukar sluta vara så sjukt kaxiga då det som du säger, blir mer personligt än att skriva saker i en textchatt.

 8. Jacob skriver:

  Jag har haft turen att slippa detta, detta kvinno-hat som finns i många spel.
  Jag började spela innan jag identifierade mig som Han bland folk, innan jag förstod vad det innebar att vara transgender, på den tiden jag fortfarande var ‘hon’.
  jag spelade mest för mig själv då jag var obekväm med främlingar, så det kanske har med saken att göra, men jag fick då istället bevittna en annan sida av det.

  En vän till mig, en manlig vän, spelade på FLYFF som kvinnlig karaktär. Han sa sig vara en hon, var liten och söt och utnyttjade det faktum att folk trodde honom för att få saker in game som kostade riktiga pengar.
  Jag har på senare år sätt CIS tjejjer göra så också. Utnyttja det faktum att ‘Omg, titta, vi är tjejjer som spelar spel!’ för att få saker. Jag har t.om råkat ut för en tjej online som vägrade prata med mig när jag inte tänkte lägga ut pengar för att köpa henne ett par vingar.

  Det är tragiskt och gör ont i mig. De flesta tjejjer jag känner som faktiskt spelar, de brinner för det och älskar spelen och karaktärerna. Men de syns sällan, för vad de gör är så precis-som-de-andra så killarna lägger inte märke till att det är en tjej mitt i striden. Så allt man ser är oftast tjejjerna som springer runt och ska ha saker. Som inte vet ATT från DEF etc.
  Jag hoppas detta ändras snart. Att det inte blir en chock för folk att tjejjer faktiskt spelar spel.

  Du får min tummen upp.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Tack för tummen upp Jacob. Dock undrar jag lite vad du vill med resten av din kommentar. Varför är det viktigt att ta upp att det faktiskt finns tjejer som försöker få saker på grund av att de är tjejer? Problemet med din inställning är att du verkar utgå från att tjejer spelar för att få saker gratis. Du uttrycker att det är ett problem att “killarna inte lägger märke till att det är en tjej mitt i striden”. Detta är absolut inte ett problem, det är så det ska vara. Kvinnor/tjejer ska inte få mer uppmärksamhet, de ska accepteras som en i mängden precis som den absolut flesta män/killar blir.
   Det är dessutom problematiskt att du tar upp “fake geek girl” i din kommentar, vilket du gör i och med att du säger att det finns tjejer som inte kan skilja attack från defense. Varför lägger du skuld på kvinnor/tjejer som inte har koll på detta? Kvinnliga gamers ska inte behöva bevisa att de kan skilja attack från defense för att anses vara riktiga gamers. Det finns många noobkillar/män som inte heller kan skilja på attack och defense, varför ifrågasätter du inte dessa? Har dessutom en fråga till: hur vet du att alla de som du säger är ciskvinnor och utnyttjar faktumet inte är män som låtsas, precis som din vän som du nämnde?

   • Rick skriver:

    Jag tror att han syftar på att de trångsynta killarna som skriver sexistiska kommentarer inte fattar att dom spelar med tjejer dagligen. Dessa killar tänker (precis som du nämner i din text) att alla som är online enbart är killar.
    När de då dyker upp tjejer som söker fördelar enbart pga sitt kön (som jag själv också bevittnat flertal gånger i WoW) så tror dessa trångsynta killar att alla tjejer är så, eftersom det är de enda tjejerna som existerar i deras onlinevärld.
    Detta är självklart inte tjejers fel, utan bara en följd av den redan sexistiska onlinevärlden. Men det blossar upp mer hat.

    Vet som sakt inte vad hen ville säga med sin kommentar, men det var såhär jag uppfattade det iallafall.

 9. Carl skriver:

  Jag brukar ofta göra karaktärer av kvinnligt kön i MMOs. Har fått kommentarer som dessa:

  -Är du tjej?
  -Nej, jag är kille.
  -Det tror jag inte på. Du är för snäll för att vara kille 😛
  -Okej, tack, men jag lovar att jag är kille.

  Det har tom. gått så långt att en spelare blev “kär” i mig. Han började skicka ingame pets och olika brev till mig i spelet. Men efter en dag så loggade han aldrig igen. Fick senare reda på att han börjat ifrågasätta sin sexuella läggning och hamnat i någon sorts depression.

  Jag har dock aldrig fått ta emot några negativa kommentarer från spelare som trott att jag var tjej. Men bara för att jag inte har råkat ut för det så innebär ju inte det att det inte existerar.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Negativa kommentarer är inte det enda som kvinnor blir utsatta för. Det är väldigt skönt för dig att du sluppit det när folk trott att du varit tjej, absolut. Dock beskriver du något annat som är vanligt att kvinnliga gamers blir utsatta för: inte blir lämnade ifred. Personer trodde du var tjej och lämnade dig alltså inte ifred trots att du har sagt att du inte var tjej/inte ville ha uppmärksamheten. De hade inga som helst bevis på att du var tjej, men i deras huvud var du det och det räckte för att trakassera dig (ja, jag tycket det går att kalla det trakasseri) Du har fått utstå detta för att folk TRODDE du var tjej. Det känns verkligen inte bra att behöva utstå det när man faktiskt ÄR tjej.

   • Carl skriver:

    På vilket sätt trakasserade han mig? Det är intressant hur man kan se saker så olika.

    Jag försöker vara snäll och trevlig mot alla jag spelar med. Undra hur många av dem som upplevde sig trakasserade av mig.

    • Fanny Nordgren skriver:

     Jag skulle säga att han gjorde det då han inte lät dig vara ifred. Från din första kommentar tolkade jag det som attdu uttryckte att du inte var tjej men att han ändå fortsatte uppvakta dig.

     • Carl skriver:

      Vi “questade” mycket tillsammans. Jag hade ingen anledning att be honom att lämna mig i fred och upplevde mig aldrig som trakasserad.

 10. Tina skriver:

  Intressant läsning.
  Instämmer på väldigt mycket av det som skrivits.
  Har spelat spel sen jag kunde krypa nästan.
  Då jag hade en mor där hemma som kunde programmera både cobolt och basic. Hon gjorde spel åt mina 2 bröder och mig.

  Spelade wow i många år och de hade för och nackdelar med att spela en kvinnlig char. De negativa kommentarerna jag fått i spel har oftast varit från väldigt unga killar oavsett hudfärg. Har dock fått saker i spel, just för att jag varit tjej och trevlig.
  När jag började gå på såkallade datorlan som dreamhack och liknande så var jag en av max 10 tjejer av flera 1000. Vi få tjejer vart nästan upphöjda i skyarna av resten av folket där.

  Saker ändras och jag kan minst sagt ta lite skit i spel på ett helt annat sätt nu än förr. Men jag förstår definitivt problemet och hoppas att framtiden för alla gamers oavsett kön är en bra sådan.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Själv upplever jag att det blivit en utveckling till det sämre när det kommer till behandlingen av tjejer på lan och annat liknande. När jag var yngre var det ofta reaktionen “åh, spelar du spel? Vad coolt!” jag fick från de jämnåriga killarna. När åren gick började reaktionerna bli “spelar du spel? Amen typ Sims då? Du spelar inte spel PÅ RIKTIGT, eller hur?” Jag har varit på dreamhack själv, och när jag gick dit för första gången för fem år sedan var det inte samma sexism som är där nu. I somras vann en tjej som körde ner en skalad banan i halsen under tiden som en funktionär hällde mjölk i ansiktet på henne medan “Satisfaction” pumpades ur högtalarna. Jag tycker det är ett problem.

 11. Mike skriver:

  Jag ser inte hur det här är ett problem alls.
  Det det här borde handla om är hur en människa, oavsett kön, blir illa behandlad på internet.
  Spela ett spel som League of Legends.
  Gör du minsta lilla misstag, oavsett kön, så kommer du få en herrejävlars shitstorm av rage så att du inte kommer veta vad som är upp eller ner. DET är problemet.
  En massa småungar som inte fattar hur man beter sig och som whinar på folk som gör fel. DET är problemet.
  Problemet är INTE att -tjejer- blir illa behandlade på internet.
  Problemet ÄR att -människor- blir illa behandlade på internet.

  Och vad är det för äcklig kommentar om “manliga vita gamers”?
  Det är såna kommentarer som används konstant överallt som genererar support för partier som Sverigedemokraterna. Sluta med dem, det enda de är till för är att provocera och provokationer mot någon över huvud taget är väldigt onödigt i en vuxen diskussion.

  Jag kan inte ge ämnet något stöd alls då det riktar sig till att särbehandla ett kön och det riktar sig till att provocera “manliga vita gamers”.

  Vakna upp.

  • Carl skriver:

   +1

   Generellt sett så missförstår genusfolket roten till problemet, och kommer därmed aldrig att finna någon lösning.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Min text är inte skriven för att provocera manliga vita gamers. Den är skriven för att peka på ett problem.

   Det är sant att det är ett hemskt klimat på internet och i spelcommunities. Skillanden är att killar inte blir påhoppade för att de är killar, vilket kvinnor blir. Ett av de vanligaste “skällsorden” är gay/fag, vilket inte är ett påhopp på män, utan homosexuella män. Det är homofobi. Kvinnor blir oprovocerat påhoppade enbart för att de är kvinnor. Däri ligger skillnaden.

   Nej, jag tänker inte sluta med dem. Om du vill rösta på Sverigedemokraterna är det inte jag som har ansvar för det.

   • Carl skriver:

    Men folk säger inte “faggot”. “nigger”, “spic” eller “get back to the kitchen” för att de hatar homosexuella, mörkhyade, mexikaner eller kvinnor. De säger det för att provocera. Om det hade funnits något ord eller någon fras att använda för att på ett enkelt sätt provocera vita män så hade de med all säkerhet sagt det också.

    Av den anledningen så angriper du problemet från fel håll. Du tror att de säger “get back to the kitchen, bitch” för att de hatar kvinnor. Generellt sett så gör de inte det.

    • Alex skriver:

     Några förslag:
     http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ethnic_slurs_by_ethnicity#European_descent

     Men på svenska har vi inte så många att röra oss med. Svenne, genomsnittsballe, gubbslem är det jag kommer på såhär på rak arm.

    • Alexander skriver:

     Var god förklara hur upprepningar som direkt och konkret riktar sig till kön, läggning och etnicitet i syfte att förolämpa inte är misogynt, sexistiskt eller rasistiskt. Kan du försvara alla de uttalanden med att det bara är något folk säger i avsaknad på civiliserat vokabulär? Jag tror att “genusfolket” bara fungerar som din generalisering av människor med det vett att förstå att samhällets problem är för djupt inrotade för att ignoreras.

     • Carl skriver:

      Jag har inte nämnt misogyni, rasism eller sexism. Jag har heller inte påsått att de använder sådana uttryck i brist på bättre vokabulär. Svarade du på fel inlägg?

    • Starfighter skriver:

     Så.. de menar inte vad de säger? Provokation är numer frånskilt från personen som utövar den? Det gäller att kunna hantera konsekvenserna av sitt beteende, och i det här fallet stå för att man är en kvinnohatande homofobisk rasist som liksom skulle förlora en argumentation med en påse müsli.

     Too long didn’t read: Generellt sett är de som svänger sig med såna här uttryck pittnyllen.

     • Carl skriver:

      De viktiga är att förstå varför de provocerar. Om man inte förstår det så kommer man inte kunna lösa problemet.

    • Malin skriver:

     Man säger ett skällsord till någon för att man anser att det är FEL och NEDSÄTTANDE etc. att vara svart, bög, tjej. Inser du inte hur sjukt det låter, att använda en av könen som skällsord?

     Nej, jag säger som Iggy:
     http://i.imgur.com/X85XJ0P.jpg.jpg

     • Fanny Nordgren skriver:

      Det är inget att “förstå” om varför folk säger neger, hora, och andra ord som är nedtryckande mot vissa grupper. Det handlar om att vissa grupper anses vara mindre värde i samhället, och att de används som något negativt. Det håller inte att säga att “ord bara är ord”.

   • Mike skriver:

    Så vad är då meningen med att provocera “manliga vita gamers”?

    “Nej jag tänker inte sluta med det” är ju inte särskilt konstruktivt eller förklarande alls. Du låter mest som en barnunge som förklarar för sina föräldrar att “Nej, jag tänker inte sluta kasta boll inomhus”.

    Och om din text inte är skriven för att provocera manliga vita gamers, varför gör du då det? Det är ju ganska korkat och leder bara till friktion mellan dig och de du provocerar.
    Jag vet inte om jag är ensam om det men normalt sett så tycker jag att man kommer mycket längre om man inte provocerar folk utan istället konstruktivt diskuterar problemet utan påhopp.

    Vill du peka på ett problem och faktiskt hitta en lösning, så gör det konstruktivt utan att hoppa på någon, som dessutom är helt oskyldig.

    Men jo, du är faktiskt ansvarig för din text och din text, precis som många andra, provocerar just personer som väldigt gärna skulle rösta på SD. Om dessa personer konstant får höra hur skit de är, trots att de är helt oskyldiga, då kommer de till slut att brista och då tänker de “Nu orkar jag inte med skiten längre, nu skiter jag i detta.” och det är precis så rasism och segregering uppkommer.
    Du och många andra som du som provocerar folk är faktiskt ansvariga för det.

    Ett förslag.
    Skriv en ny text om ämnet.
    Skriv konstruktivt och utan påhopp och utan att särbehandla något kön.
    Jämför sedan din respons på den texten jämfört med denna texten.
    Skillnaden du ser kan ändra ditt sätt att skriva för alltid.

    • Starfighter skriver:

     “konstruktivt eller förklarande”
     Sluta behandla såna här utbrott som enskilda incidenter. De är alla symtom på ett orättvist klimat. Vad du gör här är att be de i underläge att lösa problemet som de i överläge skapat. Det är inte heller särskilt konstruktivt skulle jag vilja hävda.

     “Och om din text inte är skriven för att provocera manliga vita gamers, varför gör du då det? Det är ju ganska korkat och leder bara till friktion mellan dig och de du provocerar.
     Jag vet inte om jag är ensam om det men normalt sett så tycker jag att man kommer mycket längre om man inte provocerar folk utan istället konstruktivt diskuterar problemet utan påhopp.”
     Jo, men om du googlar lite i det här ämnet så finns så gott som alla vinklar täckta, och det finns alltid en uppsjö män som på olika vis avsäger sig allt ansvar och skuldbelägger de som säger ifrån.

     “Du och många andra som du som provocerar folk är faktiskt ansvariga för det.”
     Som sagt.

    • Mick Björkman skriver:

     Själv tycker jag att Fannys text är konstruktiv och snarare tänkt som en tankeställare än en provokation (eller kanske båda,vad vet vi?). Tonen är civil men är det att den också är känsloladdad vilket du känner gör den provocerande? Känslor kring ett sådant här ämne är ju svårt att undvika och inget man behöver strävs efter att undvika heller i min mening

    • Aaron VR skriver:

     Jag stöttar Fanny och finner ingen anledning i att förtydliga vad övriga människor redan gjort. Någon gång kommer du säkerligen till insikt. 🙂

     Ett tips är att läsa texten två gånger till och skaffa en känsla över innehållets budskap istället för att försöka spinna iväg på irrelevanta sidospår.

   • Fox skriver:

    Fast nu är ju gay/fag ett påhopp mot män. Man säger det inte för att man tror att personen i fråga är homosexuell utan för att tillskriva personen ett “negativt” attribut i syfte att provocera.

    Rent allmänt tycker jag bara att du läser in för mycket i detta. Spelcommunitys är sandlådenivå. Oavsett kön, “ras”, läggning osv… Jag som den stereotypa vita mannen som är roten till allt ont i världen har fått höra både en och femhundraelva nedlåtande saker. Många om min bristande förmåga att spela spel, fler om hur min mamma är ett öppet hus för allehanda varelser men, hör och häpna, även nedlåtande saker om att jag är man.
    När folk är ute för att provocera, ja folk kan faktiskt vara det, så angriper dom det som de tror att folk blir provocerade av. Det enklaste sättet är helt enkelt att inte bli provocerad av det. När jag får höra att min mamma är en utsliten hora så svarar jag på ett av två sätt; “:)” eller “Jag vet, vem tror du slet ut henne?” något som leder till tystnad eller att provokatören blir provocerad.

    Om vi inte ska ha någon slags övervakning på samtliga ingamechats så får man helt enkelt ta det som sägs med lite råge. Tänk på att många som spelar idag faktiskt är under 14, till och med en bra bit under 14. Om man förväntar sig intellektuellt utbyte av hög grad så bör man hålla sig till att spela med vänner eller gå med i seriösa guilds beroende på spel. Klarar man inte klimatet så kanske man bör hålla sig till SP spel tills den dagen då klimatet ändrar sig, jag är skeptisk till att det någonsin gör det.

  • Aaron VR skriver:

   Vaknade upp och upptäckte att din kommentar fortfarande var kvar. Finns du?
   🙂

   Förtydligande: Jag håller inte med dig och tycker du är fel ute.

 12. Dukwoo skriver:

  Mycket bra och läsvärd text, det är sorgligt att samhället utvecklats på detta sättet….
  Jag är ju av den åsikt att det är askul med tjejer som gamear, delar intresset jag har etc och jag tror/hoppas att innerst inne majoriteten av killar/personerna som spelar tycker detsamma även om de uppenbarligen visar det isf på ett jävligt dumt, skumt och otrevligt sätt.
  Men det är väl också någonstans där jag tycker man borde ifrågasätta sitt egna beteende, jag menar jag vet själv att jag slänger ur mig sexistiska uttryck och jag har mer än en gång fått på pälsen av mina kvinnliga gamer vänner pga det, men det gör ju att jag faktiskt försöker tänka på vad jag säger, försöker tänka en extra gång innan jag kanske skriker ut h-ordet för att det går dåligt.
  Det känns som att det är till den fasen fler personer/killar behöver komma, tänka över vad de säger, välkomna snarare än jaga iväg.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Du har helt rätt när du säger att alla borde se över sina ordval! Mycket är liksom “inprogrammerat” i folk och vissa ord slängs runt väldigt mycket i speciellt gaming-sammanhang. Reagera på andra människors ordval så kommer de tänka lite längre nästa gång, förhoppningsvis!

  • Alex skriver:

   “men det gör ju att jag faktiskt försöker tänka på vad jag säger, försöker tänka en extra gång innan jag kanske skriker ut h-ordet för att det går dåligt.”

   Men det här bottnar väl i en frustration av att ha förlorat eller används som trash talk då och i ett tävlingssammanhang? Det är viktigt att sätta fingret på var sånt här kommer ifrån och inte alltid stämpla det som ett uttryck för kvinnohat, även om det inte gör det okej.

   • Dukwoo skriver:

    Alex just det exemplet bottnar i det absolut, men någonstans har ju porten öppnats för att generellt “kvinnohat” är okej, jag tror att den starten kan varit här men vad vet jag? Knappast så att jag vart med från “start” eller vad man ska säga.

    Är väl lite det jag menar med att man måste tänka efter en extra gång 🙂

   • Fanny Nordgren skriver:

    Det är klart att det bottnar i en frustration över att man har förlorat, men man måste tänka efter varför man väljer att använda vissa ord när man vill uttrycka ilska, trycka ner andra människor, osv.

 13. Lena skriver:

  Är det så stor skillnad på en kille eller tjej när man spelar dataspel? Vad är det som motiverar att det måste finnas uppdelning av kön när kommunikationen sker via en dataskärm och tangentbord? Optimalt är dataspel det mest neutrala som finns. Det märks inte om spelaren i verkligheten är lång eller kort, gammal eller ung, tjej eller kille, man eller kvinna. Det väsentliga är ju att man följer de regler som gäller i spelet.

  Jag är själv en äldre dam som ibland lägger lite tid på dataspel. Det är en extra utmaning att vara BÅDE dam och äldre. Jag har märkt att när jag använder t.ex. en krigare får jag inte de kommentarer jag får som när jag spelar äldre, kvinnlig, munk.

  Kan inte vi alla spelare hjälpas åt med ett nyårslöfte typ “som spelare skall jag själv uppträda så som jag vill bli bemött” ?

  • Fanny Nordgren skriver:

   Du har helt rätt Lena! Spelhobbyn har verkligen förutsättningarna för att vara en hobby där kön, sexuell läggning, hudfärg, ja allt, inte spelar någon som helst roll! Tycker det är ett riktigt bra nyårslöfte!

 14. Rin Hellman skriver:

  9/10 av mina karaktärer i WoW är kvinnliga, men blir ändå kallad för han i raids och instanser. “He, the tank.” Min main är en tank, ja.
  Visst, det stör mig inte lika mycket som förr, iom att jag kommit ut som intergender, men man ser ju hur sjukt det är.
  Hade en konversation häromdan där en frågade om jag var gay (han trodde nog att jag var en man) och jag gav till svar: Is that a problem? varpå han sa: Nope. 😛

  Sen på efterhand har jag pratat med mer människan, då han också är svensk, och riktigt trevlig och förstående för att bara vara 19.

  Han fick ju så småningom reda på att jag var biologiskt kvinna, och det spelade noll roll, för han behandlade mig som en medmänniska, och inte som ett objekt man kan trycka ner, nej, han har respekt.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Det finns jättemånga, jättefina människor inom gamingvärlden också och det är fantastiskt när man hittar dem. 😀

 15. Sarah skriver:

  Tycker det är så patetiskt att se män provoceras av att kvinnor känner sig orättvist behandlade. Ni som tar illa upp kanske ska fundera på varför ni tar det så personligt.

 16. Lasselelle skriver:

  Som gammal gamer har jag aldrig fattade varför så många killar/män vill trycka ner tjejerna inom gaming.
  Man vill väl hellre se fler tjejer i hobbyn eller?
  Aldrig förstått poäng eller tankegång utan det känns väldigt mycket skolgård, fast med mycket grövre ord.

  • Tonje skriver:

   Du anar inte hur många gånger jag fått höra “there are no women on the internet”. Det är ett skämt, jag vet, men ändå blir jag både lite sårad och arg över att ifrågasättas. Min könstillhörighet först, sen min kunskap om spelet och skicklighet som spelare.
   Jag har dock sökt mig till 18+-gillen med en trevlig och godmodig stämning, och där uppskattas vi tjejer och blir ofta försvarade av våra manliga gilleskamrater mot otrevligheter eller påhopp från utomstående spelare. Det värmer. 🙂

 17. Martin skriver:

  Bra skrivet! Viktig grej att ta upp och diskutera.

 18. Jätte awesome som vanligt när du skriver Fanny!!

  Håller med Lasselelle, varför trycka ner o kränka kvinnliga gamers? Verkar ju nått som ökat lavinartat dom senaste 5åren vilket jag tror har med internet att göra för vi vet ju att dom flesta inte skulle våga säga det dom skriver anonymt bakom en skärm till nån IRL!

 19. Niklas Sintorn skriver:

  Två tummar upp, Fanny! Du är grym!

 20. Malin skriver:

  Jag får väl medge att jag i några LFR:s har brustit ut i ett “Dude, stop PMS:ing all over the fucking raid” när någon grinat sig igenom 5 wipes i en LFR. Det är ju klart ett fel jag gör. Mestadels för att jag inser att inte alla tjejer har svår PMS. Och uppenbarligen behöver man inte vara tjej för att bete sig som om man har svår PMS.

  Men Lars! (geekyswede) håller inte med om att kränkandet av tjejer har ökat de senaste åren. Nu började jag viserligen spela onlinespel först med en av de tidiga CS betorna, men det var mycket värre innan. Tvärtom så har det blivit lite bättre.
  Jag gjorde en request efter kvinnliga CS skins i den tidiga betan och fick sexistiska otrevliga kommentarer tillochmed från folk i utvecklingsteamet. Det hade liksom inte hänt idag. (Eller så har jag blivit lite bättre på att bita ifrån 🙂 )

  • Malin skriver:

   (Sedan läste jag ditt inlägg om Dreamhack Fanny och Damn! Det är ju bara förbannat sorgligt.)

   • Fanny Nordgren skriver:

    Kvinnor och tjejer gör såklart också fel ibland. Vi har vuxit upp i samma samhälle, så det är klart att det ibland händer att kvinnor också säger sådana saker.

    Om det har blivit värre eller inte beror nog på hur man ser det. Det finns en större medvetenhet nu, som du tillexempel säger att ett stort företag kan inte gå ut och säga rent sexistiska grejer nu utan att folk reagerar starkt. Däremot har mycket av sexismen fått gro obehindrat inom vissa delar av communityn, och jag skulle säga att Dreamhack är en sådan plats. Ja, det är riktigt hemskt.

    • Malin skriver:

     Medger att kah aldrig varit på Dreamhack. Funderade på det när demoscenen var stor och man satt och pixlade grejer, men jag är lite för bekväm av mig ^^

 21. A skriver:

  Jättebra och viktig text. Jag skäms varje gång jag får höra hur illa många killar beter sig idag online. Vi (män) måste bli bättre på att säga ifrån och vara med och skapa en spelkultur som är inkluderande.

 22. Rin Hellman skriver:

  Nu är dessa visserligen bara en parodi, men jag tycker att de är roliga. på sitt sätt.

  http://www.youtube.com/watch?v=YqTvdz7mv7 del 1

  http://www.youtube.com/watch?v=_eAYUHC7E4A del 2

  • Fanny Nordgren skriver:

   När jag såg If Women Ruled WoW 1 för första gången när den “släpptes” var det nog ett av mina tidigaste uppvaknanden till hur många online-communyties faktiskt är. Även om det är parodi kan nog de videosarna användas på väldigt bra sätt!

 23. whut skriver:

  Det är klart du ska göra detta till något könsrelaterat.
  Du ger dig in i en värld som var dominerad av killar, och killar använder ord som “suck my dick motherfucking noobfuck assidiot” till vardags i onlinespel, det är “standard”, speciellt i en så pissig community som lol där verkligen 98% av communityn ragear och flamear.

  Det är sånt man har fått ta i hur många år somhelst, men när tjejen gör entré och får höra dessa ord så ska de såklart göra en sån stor jävla grej av det och sen få det att låta som att endast tjejer är utsatta.
  Vad i helvete?
  Av 1000 games i lol så har jag spelat kanske 100 stycken där jagi nte hört ord som “noobfuck fuck ur mother , die motherfucker, ugly assfuck, blalaablalbabl” och man rycker endast på axlarna och spelar nästa game, men tro mig, vi killar får höra det exakt lika mycket, om inte mer!
  Tycker snarare det är så att när en tjej presenterar sig så används inte alls lika mycket svordomar och skit mot denne som det görs i vanliga fall.
  Det har snarare blivit bättre genom åren, eftersom att man i de flesta spel nu kan anmäla folk som använder sig av stötande ord och uppför sig illa, det kunde man inte innan.

  Snälla, detta är inte könsrelaterat, detta är onlinespelsvärlden,folk ragear inte och ber dig inte att suga kuk för att du är tjej, utan för att du finns överhuvudtaget och gör något denne tycker är fel.
  Så om det är något som ska bättras, så är det ALLA spelares attityd mot vardera kön, för tjejen är inte den utsatta här.

  • Linda skriver:

   Fast det handlar ju inte bara om hat och om att det finns kass attityd mellan spelare.

   När jag spelar online och andra spelare antar att jag är kvinna – då kan jag få skit för det redan innan vi ens spelat ihop.

   Det handlar inte om att jag gjort något fel i mitt spelandet, att de blir irriterade på misstag jag gör eller bara är hatiska för att jag pwnar dem. Det handlar om att andra spelar “går till attack” och är sexistiska creep bara för att jag är en kvinna. Och om att jag kan bli respekterad tills det kommer fram att jag är tjej och då får skamliga förslag och uppmaningar om att jag ska visa brösten.

   Det är skillnad på att få “skit” för att ens spelsätt (även om det kan vara nog så otrevligt) och på att få skit som bara grundar sig på könstillhörighet.

   • whut skriver:

    Det handlar fortfarande bara om kass attityd mot alla spelare.
    Det handlar om att de försöker identifiera punkter de kan utnyttja för att kasta upp i ansiktet mot dig.

    Är det någon med namnet sara i sitt namn identifierar de könet och säger “omfg not another girl always fucknoobs in my team someone leave”
    Men.
    Finns det en spelare med en rysk bokstav i sitt namn låter det “Oh no fucking russian faggot omfg someone leave please fuckhead always my team.”
    Är det någon med ett kinesiskt namn “fucking chinaman omg play ur server fucking shit someone leave.”
    Är det någon som har ett killnamn i sitt nick, t.ex. robinandersson, “omfg gay faggot perv why have ur name sick fuck pls someone leave”
    Är det någon som har sin ålder i sitt nick, t.ex. golden1997 “omfg not another low age faggot noob fuck this shit always my team pls someone leave”
    eller bond1956
    “fucking old fuck perv fuckhead why u play go and die omg someone leave pls”
    osv osv osv osv.

    Så nej, det är inget könsrelaterat även fast det kan se så ut, könet är bara ytterligare en sak de kan utnyttja för att kasta flames.
    Min polare nickar mrtard och du kan ju kanske gissa hur mycket flames han får av att bara ha det nicket, innan han ens valt vad han vill spela eller gjort någotsomhelst. 🙂

    Fan, långt tillbaka på CStiden när man pyntade sina namn med asciitecken så kunde man bli flamead för det.
    “[[[._POWERMAN_.]]]”
    “OMG FUCKING PISS NOOB WORST NICK EVER FUCKTARD I DONT WANT THIS GUY ON MY TEAM”.

    Så det handlar bara att försöka träffa så ömma punkter som möjligt.
    Jag menar, vi alla har sett den där idioten som säger “fuck ur mother” och varpå den andra svarar “my mother is dead” och flamearn besvarar detta med “HAHAHAHA I guess she choked on my fucking cock fucking whore” eller något annat sjukt.

    Så nej, tjejerna har det inte värst.

    • Linus Svensson skriver:

     Inget könsrelaterat? könet är bara ytterligare en sak de kan utnyttja för att kasta flames?

     Okej. Hur ofta använder någon det faktum att någon är en man som en förolämpning?

     “Kvinna” är något dåligt, “man” är det inte. I exemplet där de trakasserar en kille, hur gör de det? Jo, genom att attackera hans mamma och kalla henne en hora.

     Män flameas också, ja. Precis som du säger. Men inte för att de är just m ä n. Skulle säga att det är definitionen av “könsrelaterat”.

     • whut skriver:

      Män flameas visst för att de är män.
      “fucking virgin go wank ur small little penis cause thats all ur good at noob”
      Hur är det inte riktat mot just män?

    • Linda skriver:

     Det handlas inte om vem som har det värst och det är inte ett problem som bara berör kvinnor – och det är det ingen som har påstått?

     Men: kvinnor blir “flameade” för att de är kvinnor, män blir det för att de har något egenskaper som kan ses som “omanliga” (eller som Linus tar upp, de attackeras genom kvinnor).

     Det brukar inte låta: “haha du är en man, du är värdelös!” utan mer “haha jävla oskuld/bög/mammaknullare, du är värdelös!”.

     Ser du skillnaden?

     • Fanny Nordgren skriver:

      Jag skulle besvara “whut” här, men Linus och Linda har förklarat det här så otroligt bra att jag inte kan göra annat än att hålla med i allt de säger.

     • whut skriver:

      Nej, det vorre ju lite dumt om en kille säger att killar är värdelösa, med tanke på att denne själv är kille?
      Har sett flera tjejer som flameat på män för att de endast bär på en penis.
      Så detta är fortfarande inte könsrelaterat, hur svårt kan det vara att förstå?

      Ni är trångsynta om ni inbillar er att detta är något som är riktat emot att ni bär på en vagina, problemet har funnits hur längesomhelst, vagina eller ingen vagina.

      Ryssar blir flameade för att de är från ryssland.
      Yngre för att de är yngre.
      Män för att de är män.
      Kvinnor för att de är kvinnor.
      Äldre för att de är äldre.
      Osvosvosv.

      Allt är en enda ond cirkel.
      Den unga blir flamead av den äldre om den äldre får reda på att den yngre är just yngre.
      Den äldre blir flamead av den yngre om den yngre får reda på att den äldre är äldre.
      Män flamear på kvinnor.
      Kvinnor flamear på män.
      Ryssen flamear tysken.
      tysken flamear ryssen.
      Skulle katter spela skulle de också bli flameade för att de var katter.

      Sluta stirra in i en tunnel och inse att problemet är globat och gäller alla, inte endast kvinnor för att de är kvinnor.

  • Linda skriver:

   Som sagt; ingen säger att det endast är ett kvinnoproblem? Det finns andra grupper som också ses som mindre värde – till exempel bög är ett frekvent skällsord.

   Att någon försöker förolämpa en annan genom att kalla den för kvinna eller bög tyder på ett människosyn där kvinnor och bögar är mindre värda, att de är lite sämre människor och något som är dåligt att vara.

   Att en kvinna blir trakasserad bara för att hon är en kvinna, det är ett könsrelaterat problem. Det är ett större problem än att folk flamear på internet. Att andra grupper också blir trakasserade gör det inte till ett mindre problem.

   Kontexten är större än bara det enskilda fallet. Kanske ser sig människan som säger något nedvärderande om kvinnor inte som misogyn, men personen upprätthåller ändå misogyna strukturer.

   Men jag antar att vi inte kommer att komma någon vart i den här diskussionen eftersom personangreppen har börjat dyka upp.

   • whut skriver:

    Varför lyfter ni endast upp kvinnofrågan då?
    Tycker artiklar som denna är riktigt missvisande och ger falsk info.
    Det är inte många som slänger skit på kvinnan för att de är kvinnor, utan det är fortfarande samma gamla skällsord “suck my dick noob”, som personen använder mot alla.
    Sen är det klart som fan att personen går till angrepp mot känsliga punkter, och att hacka på kvinnan är ju uppenbarligen känsligt för er.
    Om personer hade lärt sig att ha bättre attityd och uppförande överlag så hade alla nedtryckningar försvunnit, men enligt er så måste man då prioritera kvinnan som inte är den utsatta, så kvinnan får paradis på internet? 🙂

    Som sagt, kvinnan får mer respekt på internet än vilken kille somhelst.
    “sure, ladies first, you can pick adc <3" etc, saker som jag aldrig sett hända en kille.
    Visst sker det skamliga förslag, men roten på det problemet ligger inte i spelvärlden.
    sugenkille95 kommer alltid ge skamliga förslag till blondie96, varken det är på internet eller IRL.

    Klart det finns ett könsrelaterat problem, både som man och kvinna, men det problemet sticker inte ut i spelvärlden bland de tusen andra problemen.
    De könsroller som finns & har funnits kommer ta tid att bearbeta, och de måste ju först lösas i civilisationen, sen kommer det automatiskt att lösas i spelvärlden.
    Likadant med alla dessa problem.

    Personliga påhopp? Nej, inte direkt. Ni är ju blindt inställda på att det bara finns ett allvarligt problem och det handlar om er & ert kön, säger sig självt att det är tunnelseende.

 24. Alex skriver:

  Angående E-Sports, finns här någon som kan länka mig till topplistor med kvinnliga pro gamers i eller sidor med ladders där kön listas? Har inte varit ‘nere med scenen’ sen Starcraft och CS ungefär.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Just nu finns det separata ligor för enbart kvinnliga spelare, fast alla tävlingar och ligor är öppna för kvinnliga spelare.

 25. Micke skriver:

  Fanny! Vad jag håller med dig. Jag är för närvarande aktiv “officerare” i en mellanstor guild på Wow och vi har ett fåtal kvinliga medlemmar som behandlas precis som alla andra… av de flesta.

  Det händer tyvär att nyare medlemmar kommer in och efter ett tag inte längre kan hålla sig och är tvungna att lite för nyfiket fråga runt vem “hon där” egentligen är. Vilket ärligt talat gör mig illa tillmods. För att sedan trakasera dem i privata meddelanden, detta kommer givetvis upp till ytan förr eller senare.

  Samma sak händer när någonting går snett under en raid eller annan guild aktivitet och det råkar vara en kvinlig spelares fel eller miss. Då kommer “tillbaka till köket” kommentarerna flygnades från ett par håll och det är inte alltid lätt att hålla locket på dessa personer då de helt enkelt inte fattar vad det är de håller på med eller bryr sig.

  Female gamers har verkligen min respekt och att det ska särbehandlas är löjligt då det är vuxna kvinnor vi snackar om som verkligen kan ta hand om sig själva och inte behöver någon “riddare” som kommer och hjälper dom så fort dom klagar i chatten.

  Fortsätt att kämpa för jämnstälddheten inom gamingen, vi är en hel del män som försöker stödja detta helhjärtat!

  Med vänliga hälsningar, Micke

  • Fanny Nordgren skriver:

   Du gör ett otroligt bra och viktigt jobb om du i officer-rollen säger ifrån när guild-medlemmar beter sig del, det är otroligt viktigt!

   Tack för uppmuntran! Vi alla som stödjer jämställdheten är lika viktiga!

  • Tonje skriver:

   Har själv mottagit whispers från en ny kille i gillet som uppenbarligen inte hade fattat att vårt gille är ett gille där ALLA respekteras. Han frågade mig vilken bröststorlek jag hade, för att han gillade “chicken breasts”. Sällan har jag blivit så förbannad. Strax innan hade han whisprat en annan tjej. Det var under en raid, och hela raiden pausades, officerarna bytte kanal på mumble, den nye killen bjöds med, det pratades, han lämnade raidgruppen och sedan gillet.
   Sen whisprade han mig igen och sa att han tyckte att det var onödigt av mig att gå till gillesledaren, att jag kunde ha sagt ifrån till honom istället, och att han inte var säker på att jag var tjej över huvud taget. Detta efter att ha hört min röst – och den andra tjejens röst – över voice chat.
   Officerarna och gillesledaren skötte det dock jättebra och markerade med all önskvärd tydlighet att det inte var okej.
   All heder till killar som er!

 26. Anna Nilsson skriver:

  Fanny, du är i sanning en tapper jämställdhetskrigare, jag hejar på dig!

 27. Olle Lindenmo skriver:

  Jag säger han eller hon beroende på vilket kön deras karaktär har om jag inte vet vad de har för kön IRL

  • Fanny Nordgren skriver:

   Jag gör likadant. Om personen spelar en kvinnlig karaktär/hjälte/whatever säger jag she på engelska. På svenska använder jag ofta hen.

  • André Eriksson skriver:

   Gör mig glad att läsa 🙂 Vet jag könet på en karaktär brukar jag också försöka komma ihåg att säga det. Främst då jag som spelar kvinnliga karaktärer också vill bli bemöt som en kvinnlig karaktär då jag finner mig mycket bekvämare i rollen som kvinna i fantasy miljöer än som man.

 28. André Eriksson skriver:

  Håller med dig till 100% i det du säger här. Det är ett extremt problem med sexism i MMO världen. Det är vidrigt att se. Som man är inte detta ett så värst stort problem för mig, men märker jag att sexism försiggår så har jag en speciell plats på min ignorelista för den/dom som utför det.

  Många verkar glömma bort att det finns en annan människa bakom skärmen och det är extremt sorgligt. Kvinnliga gamers är lika mycket människor som manliga gamers och är precis lika viktiga som individer. Jag är helt med dig om detta. Blir lika glad varje gång jag läser en artikel som denna om hur brutal sexismen inom MMO communitys kan vara. Det här gör mig så otroligt arg då kvinnor liksom män spelar spel för att dom ska koppla av och njuta av sin fritid. Gör mig arg att rötägg som dessa ska förstöra nöjet för en sån stor del utav MMO communityt.

  Jag hoppas det här öppnar ögonen för minst en person för det är vad MMO communitys behöver. Gäller all form av diskriminering, inte bara sexism.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Det känns verkligen jättebra att höra att du blir förbannad och glad på en och samma gång, för det är det jag också blir! Jag tror att det är den mixen av känslor som behövs för att verkligen göra skillnad.

 29. Jerry Olsson skriver:

  Mer såna här texter. De behövs – eftersom man måste diskutera problemet. Bra text!

 30. Aaaa skriver:

  Sååå .. När ska du ta upp delen när tjejer särbehandlas på ett positiv sätt?
  Du vet, får gratis saker i spel, aldrig blir dömd då folk white knight:ar tjejen istället.
  Och ja, det händer. En kille hade fått för sig att jag var en tjej så jag spelade med bara. Efter ett tag så började han erbjuda mig items i spelet.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Om du tycker att alla tjejer får gratisgrejer och aldrig blir dömda av killar har du missat poängen med hela min text och du har också missat vad diskussionen handlar om.

   • Aaaa skriver:

    Jag ser inte riktigt vart jag antyder att alla tjejer får den typen av särbehandling. Jag undrar dock varför du inte tar upp det?
    Om du nu vill att tjejer ska behandlas på samma sätt inom spelvärlden så ser jag inte varför du inte tar upp det.

    • Lina skriver:

     Jag har aldrig tagit emot gåvor som varit riktade tilll mig för att jag är kvinna. Lika lite som jag tagit emot den där drinken på krogen. Men jag kan tycka det är lite sjukt med män som gör så. Vad förväntar ni er som “tack”? Känner dock till fler av manligt kön som gör så än kvinnor. Allt är inte vad man tror på nätet. Har du kvinnlig karaktär blir du kallad hon av mig. Annars antar jag att du valt en manlig om du vill bli kallad han.

     • Fanny Nordgren skriver:

      Krogen-liknelsen är faktiskt väldigt bra i det här sammanhanget. För att tjejer ibland blir bjudna på saker betyder inte det att tjejer har det enklare än killar. Faktumet att vissa tjejer får grejer gratis går att analysera djupare, men det krävs mer analys än vad jag kan få till i en kommentar. Många tjejer tackar nej till gratisgrejerna, men många tackar ja. Människor är ofta opportunister och försöker få så mycket gratis som möjligt så ofta som möjligt. Detta är inte något som är vanligare i något kön.

      Det blir även en ond cirkel när killar låtsas vara tjejer och försöker utnyttja killar. Det är flertalet män som sagt i kommentarerna till denna krönika att det låtsas att vara tjejer för att få gratisgrejer.

     • Alex skriver:

      Ser inte hur det är ‘sjukt’, men visst gör pojkar/män så för att de hoppas på något mer än att spela med dem. Medan kvinnor utnyttjar detta, så det är ingen svartvit situation (som det aldrig är).

      Diskussion om samma sak irl:

     • Aaaa skriver:

      Det handlar inte om att DU inte tar emot gåvorna. Det handlar om att det händer och är ett problem som tjejer uppenbarligen inte vill få bort. Hur vet jag att de inte vill få bort det? De tar aldrig någonsin upp det.
      Om nu all typer av skämt riktade mot tjejer skulle försvinna så skulle detta hända:
      Antagligen blir tjejen behandlad som vanligt eller “OMG DU ÄR EN TJEJ HÄR TA ALLA MINA SAKER DU ÄR PERFEKT OCH DU KAN INTE GÖRA NÅGOT FEL! INGEN KOMMER KRITISERA DIG!”

  • Tonje skriver:

   Det där har jag bara hört från män. Eller ja, jag har fått två riktiga-pengar-items från män, en från en god vän som tröst efter en jobbig IRL-händelse, en från min pojkvän.
   En tjejkompis fick en grej in-game av en killkompis när hon blivit dumpad av hans kompis. Alla tre items har varit såna som betyder lite extra just för oss, eftersom de som har givit oss dem känt oss väl. Jag har själv givit min pojkvän en särskild mount (riddjur) för riktiga pengar, som jag visste att han väldigt gärna ville ha. Och jag är tjej. Så jag har lite svårt att känna igen det du säger.

 31. Johan "Ebbe" Andersson skriver:

  Så, alltid när inlägg av denna karaktär publiceras så regnar det in kommentarer, dock länge sedan jag såg något som nådde över 100 stycken.

  SÅ mycket hat och extremt oinformerade åsikter som känns grundade på påhittad fakta och anekdotiska bevis. Sluta vara så jävla dumma i huvudet bara, SLUTA, det är fan så man får skämmas bara för man genom sitt kön kan råka förknippas med pack som ni.

  Det var ungefär allt jag ville säga, det och att Linus Svensson samt Fanny Nordgren och några till borde få medalj för att dem orkar skriva så många, långa och genomarbetade svar till alla rövhattar.

  • Carl skriver:

   Jag vet inte hur du tänkte nu, men “dum i huvudet” är ett invektiv för psykisk utvecklingsstörning. Att använda sådana uttryck är en form av diskriminering av personer med funktionsnedsättning, på precis samma sätt som en insinuation att kvinnor är underlägsna är diskriminering av kvinnor.

   Check your privilege.

   • Johan "Ebbe" Andersson skriver:

    Den dagen då jag ämnar tala illa om funktionsnedsatta så kommer jag så göra i klarspråk så att alla förstår min åsikt. Att som du gör nu gnälla på ett ordval du troligtvis mycket väl förstår är typiskt när man inte har annat att komma med.

    Om det dock är så att du i egenskap av funktionsnedsatt inte förstod avsikten och således tog illa upp så ber jag självklart om ursäkt och byter ord till ett som inte på lösa grunder kopplas samman med vilken diagnos du nu råkar ha.

    Rövhatt.

    • Carl skriver:

     Idiot, “dum i huvudet” etc är stigmatiserande pejorativ för personer med funktionsnedsättning. Att du sedan försöker rikta missaktning mot mig genom att insinuera att jag har ett förståndshandikapp talar ju inte direkt för din sak.

     http://www.feministe.us/blog/archives/2010/04/30/blogging-against-disablism-day-addressing-ableist-language/

     • Linus Persson Lundh skriver:

      Men vänta lite här nu. Du klagar på ordvalet utav “dum i huvudet”, och själv använder du ordet “idiot”? Något paradoxalt, måste jag säga.

      För övrigt vill jag påpeka att ordet “idiot” var en av de grövsta förolämpningarna i det demokratiska antika Grekland, vilket är därifrån ordet kommer. Ordet syftade på hur fasansfullt djävla korkad man ansågs om man inte använde sin rösträtt. Man ansågs helt enkelt vara fullständigt urbota dum i huvudet om man inte använde sin rösträtt.

      Så innan du går och trakasserar folk för sitt ordval borde du tänkapå ditt eget. Jag vill även påpeka att det är ingenting illa menat med denna kommentar, och därför har jag i min egen tur undvikit att förolämpa dig.

      På tal om förolämpningar, det vore väl trevligt om folk slutade kasta sådana på varandra? =)

      Tack hej och trevlig julhelg till dig!

     • Carl skriver:

      @Linus Persson Lundh
      Min inledande mening var avsedd att läsas som:
      “[Uttryck som] Idiot, ”dum i huvudet” etc är stigmatiserande pejorativ”

      Jag gav alltså två exempel på uttryck som är stigmatiserande och meningen skulle inte läses som att jag kallar Johan för idiot.

   • Samson skriver:

    @Carl: Nej, för “dum i huvet” är inte ett uttryck som används för att i nedsättande ton tala om psykiskt utvecklingsstörda utan ett uttryck för att tala om utvecklingsmässigt ostörda individer med låg intelligens.

    Bara för att du kan härma språket hos dina motståndare betyder det inte att du “ser genom” deras argumentation.

    • Carl skriver:

     Alla yttringar som använder låg intelligens som en förolämpning bidrar till att befästa normen att individer med låg intelligens är sämre människor.

    • Alex skriver:

     Oavsett så var det ju inte en kommentar som bidrog alls till diskussionen, och han anklagar folk i kommentarsfältet för att göra precis samma sak som skribenten blandat med diverse påhopp. Mtp klockslaget kan det ha sina orsaker, men det borde åtminstone leda till en varning.

     • Alex skriver:

      ^@Samsonite

     • Johan "Ebbe" Andersson skriver:

      Ohhh! Skribent, fint ska det va.

      Sen tycker jag inte att jag sysslade med påhopp utan snarare en önskan att folk skulle sluta med sina dåliga ovanor. Sen att du antar att jag med tanke på klockslaget inte var vid minna sinnes fulla bruk är i och för sig smickrande men nu råkar det vara så att en annan jobbar alla tider om dygnet så tyvärr hade jag ej ynnesten att vid tillfället vara på pickalurven.

      Jag anser ej att jag är berättigad en varning baserat på andras val att missförstå mig, vilket jag hoppas ni väjer för om ni på riktigt inte förstår så sjunker ju mitt hopp för en drägligare tillvaro drastiskt.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Jag tänker inte ge mig in i diskussionen om “dum i huvudet”, men vill säga tack Johan för stödet.

 32. Åsa skriver:

  Jag skrev ett långt blogginlägg om vad jag tror bidrar till de mekanismer som gör att kvinnor blir utsatta för sexualiserade hot och trash talk inom spelkulturen. Jag tänker inte skriva ett riktigt lika långt svar här, men i korthet går det ut på följande.

  Datorspel har under en ganska lång period ansetts utgöra en manlig sysselsättning. Män försvarar det som ses som deras domän, därför att det uppfyller ett behov. En del av det försvaret består i att bibehålla en uppfattning om manlighet, mansroll och identitet som kultiverats inom spelkulturen. En del av det försvaret utgörs av att trash talka sina motståndare. Det är ingen slump att man använder uttryck som femininiserar eller rasifierar motståndaren – det är avsett att sänka motståndarens värde (eftersom det finns normer som säger att kvinnor, homosexuella och brunhyade människor är sämre än vita heterosexuella män, och det är tyvärr något ni vita heterosexuella män måste leva med. Kallas även privilegie).

  Det är ofta därför personer som identifierar sig som kvinnor råkar illa ut i de här sammanhangen och det är också därför förändring stöter på så hårt motstånd. Många ser inte problemet därför att de inte upplever det som ett problem. Att därigenom säga att problemet inte finns är att sticka huvudet i sanden.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Riktigt bra sammanfattat av den djupa analysen som krävs för att förstå det här ämnet! Det är skrämmande att se att folk inte ser det som ett problem och inte kan koppla samman vilka ord de använder för att trycka ner andra människor med normer och privelegie.

 33. jonas skriver:

  Bra skrivet. Synd att du använder “hen” – en kod som bara extrempersoner använder.

  • Henrik.K skriver:

   Hur tänker du att bara extrempersoner använder sig av hen? På vilket sätt är det en kod? Själv tycker jag det är ett väldigt praktiskt ord att använda. Låter mycket bättre än att skriva hon/han osv. Dessutom om en människa inte vill eller känner sig vara en han eller hon utan hellre vill kalla sig hen varför ska det vara ett sådant problem?

   Varför stör det vissa människors så mycket när andra gör saker som de själva inte förstår. Varför ska det vara så svårt att acceptera att alla inte är lika, alla ser inte världen på samma sätt och tror på samma saker. Låt människor få vara sig själva och göra och tro på vad de själv önskar och mår bra av, såvidare detta inte innebär att man skadar andra människor fysiskt eller psykiskt.

  • Samson skriver:

   Synd att du är så snävsynt att du tror att bara extrempersoner använder hen.

  • Fanny Nordgren skriver:

   Tack så mycket att du tycker det var bra skrivet.

   Jag förstår dock inte alls hur hen är en kod för extrempersoner. Hen är ett fantasiskt pronomen!

 34. Michel skriver:

  “What’s the worst possible thing you can call a woman? Don’t hold back, now.

  You’re probably thinking of words like slut, whore, bitch, cunt (I told you not to hold back!), skank. Okay, now, what are the worst things you can call a guy? Fag, girl, bitch, pussy. I’ve even heard the term “mangina.” Notice anything? The worst thing you can call a girl is a girl. The worst thing you can call a guy is a girl. Being a woman is the ultimate insult. Now tell me that’s not royally fucked up.” (Jessica Valenti, “Full Frontal Feminism: A Young Woman’s Guide to Why Feminism Matters”.)

  Bra text Fanny, och en del kommentarer visar ju att diskussionen kommer att vara viktig en lång tid framöver.
  Nous Sommes Tous Femmes!

  • Fanny Nordgren skriver:

   Tack så jättemycket Michel! Det du citerade är extremt relevant och tätt sammankopplat med det jag skrivit om. Och som du säger så visar vissa kommentarer att diskussionen kommer att behöva försätta föras länge. Flera kommentarer visar på hur många tyvärr tänker: att orden som väljs för att trycka ner andra människor inte har någon betydelse och att de bara är “tomma ord”. Sanningen är att det är OTROLIGT viktigt, och att det säger väldigt mycket om det samhälle vi lever i.

 35. Anton skriver:

  Gj Fanny med en bra koncis artikel. Den lyfter fram problemet så bra att jag har svårt att se hur det inte kan bli självklart för alla.

  Men det är väl jag som är naiv och tror för mycket om den gemene läsaren. Jag slutar aldrig förvånas hur många som kan kasta sig in i kommentatorsfältet utan att ha tagit till sig det minsta av problematiken. “Men vi killar då??” och “Alla blir ju trakasserade!”, osv. SVAR: tänk inte på era egna jävla erfarenheter jämt. Lyssna på vad andra grupper i samhället systematiskt upplever, ta det på allvar och se till att ifrågasätta orättvisorna, även om du själv har blivit kallad noob!

  • Fanny Nordgren skriver:

   Tack så otroligt mycket Anton!

   Jag håller med om allt du skrev i din kommentar. Tyvärr verkar det som många har stora problem med att se bortom sin egen situation och sina egna privelegium, precis som jag skriver i texten…

 36. Peter skriver:

  Bra skrivet. Tyvärr använder många killar anspelningar på kvinnor och deras kroppsdelar som ett skällsord. Det förekommer i alla onlinespel jag provat, men i väldigt olika grad i olika sammanhang. I ett guild där det finns tjejer är det betydligt mindre, i raider och som du skrev, i grupper dör man inte känner varandra, släpper spärrarna mycket lättare. Jag tror stenhårt att det kommer från nån inneboende drift hos killar att hela tiden jämföra sig med varandra. Sen gör anonymiteten bakom tangentbordet att det blir lättare att bara vräka ur sig sånt man aldrig skulle våga IRL.

 37. Linus Persson Lundh skriver:

  Först av allt, mycket vär skrivet Fanny Nordgren!

  Man vet ju tyvärr som “manlig vit gamer” hur ruttet spelcommunityn kan vara, speciellt mot kvinnor. Själv står man för jämlikhet och står upp för folk i sådana situationer, givetvis även om man inte känner dem.

  Jag vill bara ta tillfället att säga, att det som äcklar mig mest är inte nödvändigtvis kvinnosynen en hel del gamers har, utan snarare de som bara står och ser på, bildligt talat. De som låter trakasserier bara fortlöpa och hellre blundar för det eller bortföklarar det än att ta itu med det. Det gör mig fly förbannad.

  För övrigt Fanny, det du sade just om röster fick mig att inse hur mycket du har rätt i det. Det första folk brukar kommentera när man säger något i in-game voice eller talar med några för första gången är hur min röst låter. Det är posetiva kommentarer, men det du skrev får en ju att inse att precis som med allt annat finns det faccetter på det också.

  Nej, som sagt, tack för en väl skriven artikel, det var trevligt att få läsa ditt perspektiv på det hela, och jag instämmer till fullo med det du har skrivit ovan.

  Trevlig jul på dig!

 38. Kalle kula skriver:

  Vad mkt kommentarer till denna text!

  Efter att ha suttit och läst i kanske en halvtimme slår mig att jag vill fråga:

  Om jag ersätter ord som vissa tycker är nedsättande, med andra ord, som samma människor inte tycker är nedsättande – hur reagerar folk då?

  -“Hurru glasspinne – stick och smält!” eller -“haha lol vilken genomsnittlig och vanlig människa du är, har du inte funderat på att profilera dig lite?!”

  Jag skulle tro att människor som mår dåligt över att vara smala tar illa upp av första kommentaren, och människor som önskar att de vill vara något mer än “bara vanlig” skulle ta illa upp av kommentar nr 2. Kanske har jag fel?
  Att folk väljer ord som gay m.m. för att provocera är väl dels för att de vet att folk blir provocerade av det (varför folk blir provocerade av det förstår jag inte, gay är väl ändå ett fullt normalt tillstånd???) samt att de inte har verbal förmåga nog för att kunna formulera en förolämpning på annat sätt.

  I övrigt så tycker jag att ursprungsinlägget “tänker lite smått” när man väljer att nischa in sig på “hur kvinnor behandlas i spel”. Är det inte ett globalt fenomen – oavsett arena – att kvinnor behandlas “på ett sätt de inte borde”. Visst, många bäckar små, och man måste ju börja angripa problemet någonstans – men dataspel känns kanske lite väl mkt som ett i-landsproblem och “inside the box” i sammanhanget?

  T.ex. lever många kvinnor (och män, och barn!) under slavliknande förhållanden över hela världen… och på det så har vi de som lever “som fångar”. Vissa överlever och lyckas ta sig ut till samhället, andra torteras och dödas. För att någon tycker det är kul.
  Min personliga åsikt är detta är värre än en gruppering killar ålder 10-20 (?) som råkar ha dålig ton mot HBT och kvinnor. Och då har jag ändå en familjemedlem som faktiskt är “T” i ovan nämnda förkortning – och som sällan blir dåligt bemött online. Kanske trots och/eller tack vare (?) ett aktivt, seriöst och dedikerat engagemang i samtliga spel, wow, lol, CS… you name it.

  Jag själv (man, 30 år, akademiker) känner mig betydligt mer “påhoppad” i de spel jag spelar – jag är dock mer “casual” i min inställning till spel och spelar för min egen skull och inte för “lagets” vilket många reagerar på.

  Det blev visst lite långt… 🙂 Antagligen har jag inte någon röd tråd heller, men det är ju rätt kul att uttrycka sina åsikter oavsett så… 🙂

Skriv en kommentar