Vilken konsol är den här generationens bästa? Innan du svarar, låt mig lite provocerande säga det följande: det spelar ingen roll.

Ja, nä, så klart spelar det ingen roll på en kosmisk eller historisk skala, och visst det spelar ingen roll om man diskuterar världspolitik och ekonomisk ojämlikhet och absolut spelar det ingen roll i den filosofiska meningen men käften din nörd. Den här texten handlar inte om viktiga saker.

Anledningen till att konsolens kvalitet inte spelar någon roll är att det så klart är spelen som avgör vilken konsol du kommer ha mest kul med. Har världens bästa konsol världens sämsta spel kommer du inte ha roligt med den.

Med det sagt, dagens konsoler är ganska kassa. Eller, två av tre i alla fall. Visst, det finns spel att spela på dem allihop. Väldigt bra spel dessutom. Eller, på två av tre i alla fall. Men om man frånser spelen och tittar på dem enbart som konsoler, så är de ganska… skit. Två av tre. I alla fall.

Nintendo Switch, en bra konsol.

Så, hårdvarumässigt är de väl helt okej. Förutom den där grejen på launchversionen av PS4. Men vi ska inte prata om den grejen. Sen är det av de tre konsolerna bara Switchen där hårdvaran faktiskt har en större betydelse, och att Nintendo lyckats så väl med det, efter Fisher Price-haveriet som var Wii U, är en stor anledning till att det är den enda konsolen som jag vill kalla “bra” den här generationen.

Utöver den där grejen vi inte ska prata om så är PS4 och Xbox One mer eller mindre identiska. Ja, de ser lite olika ut, men funktionsmässigt är det försumbart, och vad gäller kontrollerna, som är den delen av hårdvaran vi interagerar med mest, så är de mer lika än någonsin tidigare. Båda kontroller ser ut som resultatet av att en PS3- och Xbox 360-kontroll haft oskyddat sex.

Det stora problemet är konsolernas användargränssnitt. De är inte bra.

Xbox One är utan tvekan sämst. Gränssnittet var inte bra när konsolen lanserades och har sedan dess aktivt försämrats med varje uppdatering (jag startade dock upp konsolen igen för den här texten och UI:t har helt bytt utseende på nytt, och är väl kanske… lite bättre?). Uppdateringen som skulle göra det snabbare gjorde skiten bedrövligt långsam. Det är så gott som omöjligt att hitta någonting om man inte vet var det är och det finns inte ett uns av intuitivitet i designen.

Vill du… browsa lite på www?

PS4 är bättre. Men det säger inte så mycket. Den är lättare att navigera, men också fulare. Designen kändes daterad redan förra generationen och till ingens förvåning blev den inte bättre av att föras över till en ny generation med nästa inga förändringar.

Jag är ingen interaktionsdesigner och kan därför inte säga exakt vad som behöver göras för att de ska sluta vara skit, men en snabb jämförelse med Switchen, som jag skulle säga även på den här punkten är överlägsen, ger i alla fall en ledtråd.

När man går in på Switchen så möts man av en lista av sina spel. Man startar upp den och den liksom ba “tjena, här är spelen du har och som troligtvis är anledningen att du startade mig”. Det är ganska trevligt. När man startar övriga konsoler känns det snarare som de skriker “Vi har Netflix också! Visste du att man kan lyssna på Spotify från konsolen? YOUTUBE!!!”. Att Nintendo i två, tre generationer legat efter sina konkurrenter i den delen av utvecklingen har nu vänts till en fördel. För jag tänker härmed förklara konceptet “konsol som mediacenter” död.

Mer sånt här, tack.

Det var en sund idé när den kom, antar jag. En konsol som kan göra alla grejerna. Spel, absolut, men även allt annat du behöver ha en maskin inkopplad i tv:n för. Skitsmidigt! Men efter intåget av smart-tv och Google Chrome känns det mindre och mindre relevant. Jag har Netflix installerat på min Xbone, men har nog inte använt det mer än en handfull gånger. Och samma gäller för Spotify, Youtube och liknande applikationer.

Kanske är det fortfarande många som använder de funktionerna, men om jag ska spå lite i framtiden gissar jag att den gruppen kommer att minska. Och om Sony och Microsoft då tar tillfället i akt att styra om sina konsoler och släppa idén om att bygga mediahubbar och istället göra, ni vet, spelkonsoler, så tror jag att vi kan höja kvaliteten på våra maskiner ganska rejält.

B-R-I-N-N.

Okej, jag vet att jag sa att vi inte skulle prata om det, men herregud vad fan är grejen med PS4:ans värdelösa jävla knappar? Att PS:4ans start- och eject-knapp är något som tog sig genom vad jag måste anta är ett flertal led av hårdvarudesigners och beslutstagare och nådde den färdiga produkten är för mig helt obegripligt. Vansinne. Vansinne är var det är.

Knapparna är inte knappar utan någon slags bisarr touch… remsa? En pervers, avlång led-lampa som tänder på lätt beröring? “Knapparna” är så smala att ikonerna som indikerar vad de gör var tvungna att vara mikroskopiska och omöjliga att se med normala mänskliga ögon, vilket jag kan tycka att någon borde ha känt var ett varningstecken. Jag vet fortfarande inte om det är den övre eller nedre avlånga led-lampan som skickar ut spelets skiva. Jag trycker på måfå. Varje gång. Och har fel 50 procent av gångerna. Uppenbarligen. Eftersom det är så slump fungerar. Sony. DET ÄR SÅ SLUMP FUNG-